Пясъкът става дефицитна стока. Доставчиците или орязват поръчките, или изобщо

...
Пясъкът става дефицитна стока. Доставчиците или орязват поръчките, или изобщо
Коментари Харесай

Сериозното поскъпване на строителните материали свива покупателната ни способност

Пясъкът става дефицитна стока. Доставчиците или орязват поръчките, или въобще не ги извършват.

" Пясъкът е главен материал в строителството. Транспортът му е доста безценен. Неговата цена през годините нараства доста. В неговата съставния елемент влизат основно транспортни разноски и концесионни такси за добива му. Ресурсът от пясък на планетата е голям. Много по-лоши неща ще се случат преди пясъкът да свърши. Повишаващата се цена на пясъка ще увеличи цената на строителството. Голяма част от Брутният вътрешен продукт е строителство ", разяснява ръководителят на Националната асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов в " България заран ".

Той акцентира, че цените в строителството не престават да се покачват, като единствено през тази седмица бетонът е поскъпнал с 4%. За две години строителната себестойност е поскъпнала с 42%. 

" Това е инфлационната съставния елемент. И в Европа, и в Съединени американски щати не престават да се печатат необезпечени пари. Когато напечаташ и пуснеш една парична маса, цените се подвигат. В това няма нищо неприятно, тъй като разрешава махалото на стопанската система да се върти. Проблемът е, че политиците не споделят по кое време и какъв брой пари ще напечатат, а са длъжни. Това води до непрестанно повишаване на всички артикули и услуги ", обясни Шопов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му при пазарната стопанска система богатият става все по-богат. Но хората, които нямат този запас и са ориентирани към различен метод на мислене и битие, обедняват. 

" Печатайки парична маса, се обезценяват насъбраните пари от някого и раздавайки ги в обществото, се покачва стандартът на тези, които нямат. Но всичко би трябвало да е предвидимо в една модерна стопанска система ", означи Шопов.

Гостът обърна внимание и на спекулативната съставния елемент - основават се картели и търговците се възползват от това да подвигат цените. Оказва се, че най-вече е поскъпнала топлоизолацията, само че тя не дава огромна тежест върху цената на постройката. Бетонът е поскъпнал по-малко, само че той дава огромна тежест върху цената на постройката. Има индикации, че циментът също ще нарастне. 

" Не е правилно, че има доста градежи. По времето на социализма нормата за София е била 30 хиляди жилищни единици на година, без да се приказва за взрив на строителството. В момента в най-силните години вършим по 8 хиляди жилищни единици. В София с една работна заплата може да купите 0,7 кв.м жилищна повърхност. По времето на социализма цифрата е същата. Лошото е, че вървим към понижаване на покупателната опция ", приключи Георги Шопов.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР