Пясъчна буря връхлетя централната част на Ирак, включително Багдад, като

...
Пясъчна буря връхлетя централната част на Ирак, включително Багдад, като
Коментари Харесай

Първата за година пясъчна буря удари Багдад

Пясъчна стихия връхлетя централната част на Ирак, в това число Багдад, като това е първото сходно метеорологично събитие в сухата страна през тази година. През 2022 година Ирак претърпя повече от дузина пясъчни стихии – невиждан брой, който се приписва на опустиняването, напомня Агенция Франс Прес.

Иракчаните, които се осмелиха да излязат на открито в петък следобяд, бяха посрещнати от все по-познатото охрено небе и недишащ въздух, присъщи за пясъчните стихии, като публицистите на Агенция Франс Прес оповестиха за доста понижена видимост и филм от прахуляк, покриващ коли и къщи.

Задвижвана от западни ветрове, бурята се движи от провинция Ал-Анбар, преди да доближи Багдад и провинция Салахедин до късно в петък.

Местните управляващи не можаха да дават данни за броя на хората, които до момента са се нуждаели от здравна помощ поради дихателни проблеми, свързани с бурята.

Министърът на опазването на здравето Салех ал-Хаснауи съобщи в изказване, че са издадени заповеди „ здравните заведения да бъдат в подготвеност “.

Говорителят на транспортното министерство Майтем ал-Сафи съобщи пред Агенция Франс Прес, че полетите към и от Ирак „ не престават обикновено “.

Миналогодишните пясъчни стихии доведоха до нарушение на въздушния трафик и постоянно затваряне на учебни заведения и офиси. Хиляди хора бяха признати в болница с дихателни проблеми.

Организацията на обединените народи слага Ирак измежду петте страни в света, които са най-уязвими от въздействието на изменението на климата.

Министерството на околната среда предизвести, че страната може да чака да преживее „ 272 дни на прахуляк “ годишно, които до 2050 година ще набъбнат до повече от 300.

Амер ал-Джабри, представител на метеорологичната работа на Ирак, съобщи, че бурите са резултат от опустиняването, породено от „ сушата, неналичието на дъжд (и) пресъхването на реките “.

В опит да смекчи процеса министър-председателят Мохамед Шиа ал-Судани показа в средата на март акция за засаждане на пет милиона дървета в цялостен Ирак.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР