Докато хората бягаха от пожарите, домашните любимци също го направиха. Някои се появиха със следи от бягство, но много остават изгубени

...
ПУУНЕНЕ, Хавай (AP) - Куче със задни крака, стегнато бинтовани
Коментари Харесай

ПУУНЕНЕ, Хавай (AP) - Куче със задни крака, стегнато бинтовани от лапата до бедрото, скимтеше от болка през пластмасов медицински конус, гърдите се повдигаха и падаха бързо плитки вдишвания.

Животното е един от домашните любимци и хората, носещи белези от бягството си от дима и пламъците на горските пожари в Мауи, които взеха повече от 90 живота и унищожиха исторически град.

„Виждали сме животни да минават през нашия приют със сериозни, тежки изгаряния“, каза Кейти Шанън, директор по маркетинг и комуникации в Maui Humane Society. „Виждали сме кучета, чиито лапи са били изгорени до края кост от бягство от огъня."

Най-смъртоносният горски пожар в САЩ от повече от 100 години остави стотици кучета, котки и други домашни любимци изгубени, ранени или мъртви. Около 3000 животни от Лахайна остават в неизвестност, според към Хуманното общество на Мауи, което сега се опитва да събере домашните любимци със собствениците и да лекува многото животни, които пристигнаха в клиниките, увити в одеяла, покриващи рани.

„Имахме пилета, влюбени птици, морски свинчета, зайци , кучета, котки“, каза Шанън. „Тук имаме дори прасе.“

Подхранвани от суха трева и задвижвани от силни ветрове от преминаващ ураган, пожарите препускаха с скорост от една миля (1,6 километра) всяка минута в една област, принуждавайки хората да се катерят и да бягат в мъчителни бягства, които по-късно предават на членове на семейството, които чакат в агония да научат за съдбата им.

Историите на животните обаче се разказват от щетите по телата им.

Пристигна котка с изгорена козина и петна от изгаряния по краката. Едно пиле се нуждаеше от двата обгорени нокти, увити с дебела синя медицинска лента.

Служител в клиника използва хирургически пинсети, за да отстрани деликатно остатъците от лапите на куче, докато друг техник люлееше главата, разтриваше врата с леки движения на палеца и говореше спокойно в ухото на животното.

Те бяха късметлиите. На улица в Мауи беше намерено овъглено тяло на куче.

Докато димът се разсейва и служителите проучват обхвата на загубата и унищожаването, защитниците на хуманното отношение към животните работят с полицейското управление на Мауи, за да влязат в района на изгарянето в търсене на изгубени, ранени или починали животни.

„Тъй като тези области продължават да се разширяват“, каза Лиза Лабрек, главен изпълнителен директор на Humane Society на Мауи, на пресконференция в понеделник, „ние ще можем да разширим обхвата си услуги.“

Десетки пунктове за хранене, снабдени с храна и вода, са настроени да измъкват уплашените животни от скривалището, така че да могат да бъдат проследени и транспортирани до приют, където ветеринарните служители лекуват както наранявания от изгаряния, така и дим случаи на вдишване.

Намерените животни се проверяват за идентификация и се сканират за микрочип, за да може да се свърже със собствениците. Хуманното общество на Мауи поиска починалите животни да не се преместват или унищожават, за да могат да бъдат каталогизирани и проверени за идентификация .

„Но това е само началото“, каза Шанън. „Хората трябва да разберат, че сме в средата на това. И знаете, че предстои сурова реалност."

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР