Путинова Русия премина линията от реторика в съветски стил към

...
Путинова Русия премина линията от реторика в съветски стил към
Коментари Харесай

Даниел Фрийд: Путинова Русия се върна към сталинизма, Западът трябва да даде единен отговор на предизвикателствата

Путинова Русия мина линията от изразителност в руски жанр към изразителност във фашистки жанр. Тя води война за унищожаването на цяла нация – украинската. Кремъл отчужди България посредством стопански напън. Това са акцентите от изявлението на дипломат Даниел Фрийд* пред конференцията „ Три морета: нововъведения и енергийна сигурност “, проведена от Евроатлантически център за сигурност – тя се организира на 8 юни в София.

Публикуваме речта на дипломат Фрийд със съкращения:

Искам да стартира с откъс: „ Хората ме питат в Телеграм за какво постовете ми са толкоз груби. Отговорът е – тъй като ги ненавиждам. Те са копелета и отрепки. Те желаят гибелта ни. Смъртта на Русия. И до момента в който съм жив, ще направя всичко каквото мога, с цел да изчезнат. “

Това беше Дмитрий Медведев - за Украйна.

Русия предизивика война, с цел да унищожи украинския народ. Путин се стреми да възвърне съветската империя, докъдето армиите му могат да доближат. И нито един българин няма потребност да му го кажат американци. Русия спря газа за България и Полша. Отряза украинските доставки на зърно и нефт – от Украйна до Африка и Близкия изток. Освен всички тези неща, Путин наподобява има намерение да продължи да убива хора до момента в който Украйна не се съобщи.

В тази действителност – със сталинистки метод на водене на война, нашата задача е да помогнем на украинците да се защитят. Втората ни задача е да окажем стопански напън върху Русия. Третата – да усилим устойчивостта на Запада, в това число в най-уязвимите му места. Тук е ролята на самодейността „ Три морета “.

Инициативата „ Три морета “ има друго измерение, с изключение на развиването на този район. Инициативата „ Три морета “ е използвана към казуса, с който Украйна се сблъсква, до момента в който инфраструктурата й бива унищожавана, а Русия е блокирала черноморската й граница.

Цяла Европа научи, че да си подвластен от съветската сила е ужасна неточност. Германците най-сетне научиха този урок, само че по сложния метод. И това, което се чува в този момент от Германия е болката от този мъчно теоретичен урок.

Инициативата „ Три морета “ включа детайл от сигурността, който сега е по-належащ, околкото преди година. Има и детайл от физическата инфраструктура, който би трябвало да бъде използван към Украйна. Америка няма да спори дали Украйна да бъде включена в самодейността „ Три морета “, това е за водачите на самата самодейност. Но е несъмнено, че Украйна има незабавна потребност от различна инфраструктура, в това число наземни връзки през Полша, Румъния и Словакия. И може би по море към България. И самодейността „ Три морета “ може да бъде част от тази стратегическа смяна.

В един миг – не зная по кое време и при какви условия, вниманието на Съединени американски щати и Европа ще се траснформира от обстановка на взаимопомощ и отбрана в обстановка на война и потребност от възобновяване на инфраструктурата. Когато този миг настъпи, ще става дума за доста пари. Украйна ще има потребност от милиради долари. Някои от тези потребности ще бъдат свързани с нуждата от инфраструктурна съгласуваност, с цел да се усъвършенства обстановката. Инициативата „ Три морета “ може да помогне в организирането и структурирането на тези проекти. Физическата и енергийната инфраструктура са от сериозна значимост за възстановявянето на Украйна.

Има и сериозно значими неща, които страните от трите морета би трябвало да създадат, с цел да укрепят своята резистентност против заканите от Русия.

Китай може да се опита да даде капитал на Украйна. Има доста плюсове и минуси, с които самодейността „ Три морета “ би трябвало да се съобрази, с цел да отговори на китайската самодейност 16+1 или даже 17+1.

Това, което настоявам е, че самодейността „ Три морета “ е не по-малко значима. Тя имаше забележителен триумф през последните три години в построяването на политически и стратегически профил. Това, в което не реализира забележителен триумф, е започването на задоволително планове и вложения. Това би трябвало да се случи. Съединени американски щати и администрацията на президента Байдън поддържат самодейността политически, само че се борят със лични финансови провокации, като реализират прочут прогрес. Надявам се той да бъде по-бърз. Но самодейността „ Три морета “ в този момент има повече належащи потребности от всеки път, повече благоприятни условия, повече предизикателства и би трябвало да премине от доктрина към процедура. На идната среща в Рига би трябвало да се обърне внимание на стратегическата неотложност, на опциите и нуждата да се слагат същински планове на масата.

Приветствам тази конференция и водачите от България. Приветствам това, че България се изправи дружно със Северна Македония и Черна гора и затвори въздушното си пространство за съветски полети. Трябва да има ответни ограничения за това, че Русия спря доставките на газ за България.

Това е путинска Русия през днешния ден. Това е Русия, която е способна на всеобщи убийства на хора, които счита за свои – украинците. И отчуждава страна, с която има исторически връзки – имам поради България. Тя отчужди България посредством стопански напън. Такава е действителността на путинова Русия и ние би трябвало да се оправим с това. Цитирах Медведев не тъй като риториката му е забележителна, а тъй като е типична за съветската пропагандна машина. Те прекосиха линията от нападателна изразителност в руски жанр към нападателна изразителност във фашистки жанр. Това, което той разказва, е война за унищожаването на цяла нация. Език като този води до всеобщи кланета, до всеобщи гробове, да избиването на цивилни, до концентрационни лагери и всеобщи депортации. До всички практики, които познаваме от интервала на Сталин. Които се помнят в България и в други страни. И не всички американци са ги не запомнили. Това е действителността. Силна и обединена Европа е жизненно значима за сигурността на Запада. И колкото по-силен е гласът на Централна и Източна Европа в тази обединена Европа, толкоз по-добре, най-малко за моята страна.

Администрацията на Байдън, в водачеството си, има голяма отдаденост към Европа като цяло и към Централна и Източна Европа по-специално. Именно по тази причина администрацията на Байдън беше толкоз бърза в изразяването на политическа поддръжка за самодейността „ Три морета “, преодолявайки общоприетата и не изключително приятна американска процедура да се гледа на нещата със песимизъм – както правеха нейните прародители. Админстрацията на Тръмп поддържаше самодейността „ Три морета, както го прави и Байдън. Админстрацията на Байдън поддържа Украйна и устоя на изкушението да подтикне Украйна към преждевременни отстъпки или водене на договаряния, основани на уязвимост. Това е похвално. Но следва да се вършат тежки избори. Тежки избори за Украйна и провокации за Централна и Източна Европа. Латвия ръководи „ Три морета “ по време на война. Нашите дейности би трябвало да са отговор на това предизвикателство.
-------
* Посланик Даниел Фрийд е консултант на Атлантическия съвет на Съединени американски щати.

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР