Путин ще се срещне с Ердоган на фона на усилията за съживяване на сделката за зърно в Украйна

...
Руският президент Владимир Путин ще проведе разговори с турския си
Коментари Харесай

Руският президент Владимир Путин ще проведе разговори с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган следващата седмица, докато Анкара и ООН се стремят да възобновят сделката за износ на зърно в Украйна, която помогна за облекчаване на глобалната хранителна криза.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза в петък, че Путин и Ердоган ще се срещнат в понеделник в руския черноморски курорт Сочи.

Съобщението сложи край на седмици на спекулации за това кога и къде двамата лидери може да се срещнат следващата година, тъй като международните усилия продължават да закърпят Черноморската инициатива за зърно, която доставя зърно и други храни до части от Африка, Близкия изток и Азия, където има глад е нарастваща заплаха. Това приключи, когато Русия едностранно се оттегли от споразумението през юли.

Украйна и Русия са основни глобални доставчици на пшеница, ечемик, слънчогледово масло и други селскостопански стоки, на които развиващите се страни разчитат.

Турция, заедно с ООН, посредничи при сделката през юли 2022 г. Тя позволи на Украйна да възобнови доставките на хранителни продукти от три от черноморските си пристанища по време на войната с Русия. В рамките на инициативата инспекциите на корабите и товарите бяха наблюдавани от Турция, а корабите плаваха от и за Украйна оттам. Почти 33 000 тона зърно напуснаха Украйна, докато споразумението беше в сила.

Песков каза, че Ердоган, който преди това е играл важна роля в убеждаването на Путин да се придържа към сделката, ще проведе разговори с шефа на Кремъл в Сочи в понеделник, но не даде повече подробности.

Турският външен министър Хакан Фидан се срещна с руския министър на отбраната Сергей Шойгу в Москва в петък преди срещата Ердоган-Путин.

„Не сме по наша вина“

Шойгу каза, че Русия не е виновна за провала на сделката за зърно и повтори руската позиция, че Москва ще се върне към нея, ако всички обещания, дадени на Русия, бъдат изпълнени.

„Това не е наша вина днес, но е спряно“, каза Шойгу в изявление, публикувано от Министерството на отбраната. „Тук можем да кажем само едно нещо, че ако всичко, което беше обещано на Русия, бъде изпълнено, сделката ще бъде удължена.“

„Оказа се, че е по-трудно да се направи това, отколкото да се изградят нови коридори, нови наземни маршрути“, каза Шойгу, който присъства на церемонията по подписването на сделката за Черно море в Истанбул през 2022 г.

Сделката за зърно в Черно море имаше за цел да се бори с глобалната хранителна криза, която според ООН се е влошила от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г., което Русия нарича „специална военна операция“.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш каза в четвъртък, че е изпратил на руския външен министър Сергей Лавров „набор от конкретни предложения“, насочени към съживяване на споразумението.

Външният министър на Турция каза на брифинг в Москва в четвъртък, че съживяването на сделката е важно за света.

Цените на пшеницата в САЩ се покачиха в петък, ден след като Лавров каза, че Русия не вижда признаци, че ще получи гаранциите, необходими за съживяване на сделката за зърно.

Лавров каза, че Западът раздухва приказките за глобална хранителна криза, тъй като цените остават около нивата от 2021 г. и е пренебрегнал обещанието на Путин да достави на Буркина Фасо, Зимбабве, Мали, Сомалия, Централноафриканската република и Еритрея до 50 000 тона всяко зърно безплатно.

За да убеди Москва да одобри първоначалната сделка, по същото време беше сключено тригодишно споразумение, съгласно което служители на ООН се съгласиха да помогнат на Русия със собствения й износ на храни и торове.

Но Москва каза, че меморандумът не е бил спазен поради предателството на Запада.

Лавров каза, че е обсъдил инициативата на Путин за доставка на до 1 милион тона руско зърно на Турция на намалени цени за последваща обработка в турски заводи и изпращане до най-нуждаещите се страни. Това предложение се обсъжда и с Катар.

Въпреки че руският износ на храни и торове не е обект на западни санкции, наложени след инвазията на Русия, Москва каза, че ограниченията върху плащанията, логистиката и застраховките са възпрепятствали нейните доставки.

Два товарни кораба напуснаха пристанище близо до Одеса, каза вицепремиерът на Украйна в петък. Те бяха третият и четвъртият транзит от дълбоководни украински пристанища през Черно море, откакто Русия се оттегли от споразумението за безопасно преминаване. Те плават по нов маршрут, който обхваща бреговете на Румъния и България.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР