Путин изгради система, в която цари безпорядък и се краде

...
Путин изгради система, в която цари безпорядък и се краде
Коментари Харесай

Дмитрий Гудков: Само военно поражение ще ни избави от Путин


" Путин построи система, в която царува хаос и се краде на всички места ", споделя Дмитрий Гудков. Пред Дъждовни води той изяснява каква е заплахата от цялостна изолираност на Русия и каква е действителната поддръжка за войната в Украйна.

Дмитрий Гудков

 бе заставен да напусне през юни 2021 под опасността от арест. Ето какво споделя той пред ДВ за сегашната обстановка в родината си:

Дъждовни води: Г-н Гудков, сега сте в Германия, където контактувате с доста европейски политици. За какво говорите с тях?

Гудков: В момента сътворяваме организация в Брюксел, която да работи с управлението на Европейски Съюз, с депутати, политици и дипломати под мотото " Как виждаме Русия след Путин ". Трябва да се работи със западните политици, защото някои от глобите по отношение на Русия са ефикасни, но други са контрапродуктивни и даже оказват помощ на. Редица решения бяха взети прекомерно прочувствено, до момента в който путиновият режим можеше да бъде ударен доста по-ефективно.

Руският президент Владимир Путин
Редакцията предлага
Европейците би трябвало да схванат, че в случай че затворят Русия и я оградят с висока бодлива ограда, в бъдеще ще се натъкнат на още повече проблеми. Защото там ще се възцари беднотия, а сривът на страната може да бъде и кървясъл. Още повече, че ядреното оръжие ще остане и не е известно накъде следователно ще се насочат ракетите. Това ще е проблем и за Украйна, и за всички. Това е, което би трябвало да се изяснява през днешния ден.

Дъждовни води: Не е ли рано да се мисли за Русия след Путин, до момента в който в Украйна се води война?

Гудков: Войната е една от посоките в полемиките - какво да се направи, с цел да бъде спряна. би трябвало да получи поддръжка. Само военно проваляне може да ни избави от Путин - военно проваляне на неговия режим.

Дъждовни води: Реална ли е тази вероятност?

Гудков: Това зависи преди всичко от Украйна. Украинците се съпротивляват самоуверено, само че без оръжие и финансова поддръжка всичко това може да продължи години и не е ясно по какъв начин ще приключи. С други думи: от Запада зависи доста. Точно това споделям на западните политици - ако не подкрепяте Украйна, всичко ще се проточи. По-добре е да се оказва помощ на Украйна с обикновено движение, с цел да свърши всичко по-бързо.

Дъждовни води: Тоест, Вие смятате, че Русия въпреки всичко я чака проваляне в тази война?

Гудков: Най-малкото на територията на Украйна. Не мисля, че Украйна ще отиде по-нататък, само че и не мисля, че те имат потребност от това. За Киев е значимо да освободи окупираните територии. А това ще се схване в Русия като военно проваляне.

Имам поради най-малкото връщане към границите отпреди 24 февруари. Но и въпросът за не е безусловно далечна вероятност. Връщането на Крим е единствено въпрос на време - в някакъв миг на Русия ще ѝ се наложи да върне Крим, откакто го анексира в несъгласие с интернационалното право. Но не знам посредством какви механизми ще може да стане това.

Дъждовни води: А какво мислите за законовите ремонти и за мобилизацията?

Гудков: Това е удостоверение, че в армията е бардак. Свидетелство, че управляващите са несъответстващи. Путин построи система, в която царува хаос, краде се на всички места и липсва всякаква мотивация.

Дъждовни води: По малкия екран към момента споделят на руснаците, че поддръжката за така наречен " специална военна интервенция "  е висока. Така ли е в действителност?

Гудков: Както Путин се преструва, че това не е война, а специфична интервенция, по този начин и множеството хора се преструват, че я поддържат. Но накарат ли ги да заминат натам с автомат в ръце, от тази поддръжка нищо няма да остане.

Мисля, че рано или късно всичко ще приключи с митинги, тъй като никой не желае да води война за Путин. Нещо повече - никой не вижда смисъла в тази война, с изключение на всякакви " ястреби ", последователи на империята. А те не са доста - може би 10-12 %. Но дори и те не са удовлетворени от Путин и от министерството на защитата и им е доста мъчно да се разделят с мита, че съветската войска е номер две в света. Войната в Украйна демонстрира, че това не е по този начин. Затова Путин може да загуби подкрепа и по този фланг.

Според мен няма никаква необятна национална подкрепа - просто е рисково да се обявяваш срещу, откакто могат да те затворят за думата " война ".

Дъждовни води: Междувременно. Това какви последици може да има?

Гудков: Това не се случва за първи път, само че за първи път се натъква на отзив. Защото явно тематиката е назряла. Очевидно е време да се каже " Долу царят! ", тъй като към този момент като че ли всички се досещат, че царят е гол.

*****

Вижте и това видео:
Разтърсващи фрагменти от едно освободено украинско село
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР