Путин е необичайно пасивен по време на пандемията, пише американския

...
Путин е необичайно пасивен по време на пандемията, пише американския
Коментари Харесай

The New York Times: Путин изгуби решителност, вече е само един отегчен лидер

 Путин е извънредно въздържан по време на пандемията, написа американския вестник The New York Times в материал, показан от focus-news.net.

За президента Владимир Путин това трябваше да бъде победоносен миг. Честването на големите му триумфи във възраждането на достойния за горделивост статут на съветската страна в света беше значимо за укрепването на позициите му, нужни за поддържане на властта. Моментът трябваше да бъде увенчан със прочут боен церемониал на Червения площад на 9 май, на 75-годишнината от успеха на Червената войска над нацистка Германия.

Но поради ковид всичко се промени.

И в този момент, откакто се помири с неизбежното и анулира парада, Путин наподобява не толкоз деен и съдбоносен лидер, а отегчен монарх, затворен в двореца си, гледайки часовника по време на телевизионни видео срещи с подчинените си по отношение на обстановката с разпространяването на ковид на фона на рухването на рейтинга му на известност.

В продължение на 20 години Путин се демонстрира като човек на дейностите, съдбоносен и свръхактивен водач, постоянно подготвен да отблъсне вътрешните и външните врагове на Кремъл и даже да се занимава с диви тигри в далечната съветска тайга. Въпреки това, изправен пред ковид, водачът, който беше избран отново през 2018 година с съвсем 80% от гласовете и чиято власт не е изключително застрашена, се държи неестествено пасивно.

" Той се опасява - опасява се за своя рейтинг и за системата, която основава от 20 години “, сподели някогашният консултант на Кремъл Глеб Павловски. Изправен пред вирус, зложелател, който той не може елементарно да победи, " Путин схваща, че най-хубавото е да стои настрани “, добави Павловски.

Да останеш встрани обаче стана още по-трудно. В четвъртък, когато по време на среща, извършена от видеоконференция по държавния ефирен канал, 54-годишният съветски министър председател Михаил Мишустин, който беше назначен на премиерския пост единствено преди три месеца, сподели на Путин. че е инфектиран с ковид.

Владимир Путин, на 67 години, го похвали като " доста деен човек " и сподели: " Това, което се случи с вас, може да се случи на всеки. "

В допълнение към проблемите на Путин имаше срив в цените на петрола, заради който главният поток от доходи, нужен за финансиране на обществени стратегии, престава, а съветската стопанска система, подвластна от петрола и газа, се чака да се свие с 6% през тази година.

Но рецесията на международния петролен пазар, за разлика от рецесията в бранша на опазването на здравето, най-малко разрешава на Путин да употребява мощните си страни в геополитиката и при значими дипломатически договаряния. Съвместните му старания с президента Тръмп и престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман не помогнаха изключително за укрепването на пазара, само че те демонстрираха, че Путин прави това, което най-вече му харесва: демонстрирайки, че мнението на Русия е от огромно значение в международната политика.

А пандемията, в противен случай, единствено акцентира това, което постоянно е било най-слабата точка на Путин: явна липса на интерес или триумф в решаването на неразрешими вътрешни проблеми, като унищожени лечебни заведения, райони с необратима беднотия и дълготраен спад на действителните приходи.

Но това не е цялата неволя. Поради пандемията от ковид, референдумът за промени в конституцията, плануван за 22 април, трябваше да бъде анулиран. Измененията, към този момент утвърдени от съветските депутати, разрешават на Путин да излезе отвън периода на президентския мандат и да остане на власт до 2036 година.

Путин, който се криеше, когато коронавирусът за пръв път се появи в Русия в края на февруари-началото на март, се появяваше по малкия екран съвсем всеки ден този месец, провеждайки телеконференции от крайградската си резиденция в Московска област. Но той наподобява прави това без необикновен интерес и възторг.

" Той основава усещане на изтощен, даже отегчен човек “, споделя Екатерина Шулман, някогашен член на президентския съвет за развиване на гражданското общество и правата на индивида.

Във вторник Путин се появи в малкия екран с мрачен взор, в черен костюм и тъмна вратовръзка, като този път разгласи, че " неработните дни “, оповестени за първи път през март, ще бъдат удължени до 11 май. " Не би трябвало да се успокояваме. Ситуацията остава доста сложна “, сподели той, като означи, че пикът в разпространяването на ковид към момента не е минал.

Опитвайки се да избави най-малко нещо " отдолу под останките “ от обилните празненства на Деня на успеха на 9 май, Путин съобщи, че по този начин или другояче в миналото ще се организира боен церемониал и че на 9 май " в небето на Русия, поздравявайки героите, ще се организира церемониал на авиационна техника, съвременни бойни самолети и хеликоптери. “

Но, разчитайки на възраждането на Русия като велика мощ, мнението на Путин не съответствува с това на обществеността, която бързо губи интерес към външната политика " и престава да счита машинациите на Запада за опрощение за всички неуспехи и проблеми в страната ", сподели Екатерина Шулман.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР