Путин е най-популярният политик в Русия от 1999 г. до

...
Путин е най-популярният политик в Русия от 1999 г. до
Коментари Харесай

10 любопитни факта за Владимир Путин

Путин е най-популярният политик в Русия от 1999 година до през днешния ден. Личността му е колкото завладяваща, толкоз и спорна.

Колекционира географски карти, пощенски марки с изображения на видни персони, антики и предмети на изкуството.

Два пъти е номиниран за Нобелова премия за мир, колкото и необичайно да звучи. Обожава животните и моли за по-добро отношение към тях. Супергерой е в комикса “Човек като всички ”. “Apple ” основава часовник, отдаден на особата му.

Той е Владимир Путин, през днешния ден става на 70, а тук се концентрираме върху най-любопитното от живота му, отвън политиката.

1. Корените

A post shared by Jan Faber (@jazzfass)

Корените му по бащина линия са от Тверска област. През XVIII век прадядовците му се откриват в село Поминово, където и в този момент се намира къщата на семейството. Дядото – Спиридон Иванович, се мести в Санкт Петербург, където учи готварския поминък.

След Първата международна война е назначен като готвач в дома на Ленин. Справял се толкоз добре, че години по-късно е нает за готвач и на Сталин. Принуден е да премине образование в Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) – предшественикът на Комитет за Държавна сигурност (на СССР).

Бабата на Путин по майчина линия е убита от немските окупатори на Тверска област през 1941 година, а чичовците му по майчина линия изчезват на Източния фронт през Втората международна война.

2. Родителите

 10 любопитни обстоятелството за Владимир Путин
Снимка: Пресс-служба Администрации Президента РФ/CC BY 4.0

Бащата – Владимир Спиридонович Путин, служи в армията като подводничар. Когато се връща в родното Поминово, се дами за Мария Ивановна Шеломова. И двамата са на по 17 години. Ражда се синът им Алберт и тримата се местят в Санкт Петербург. Там се ражда и вторият им наследник – Виктор. Алберт умира преди началото на Втората международна война.

Владимир работи във боен цех и не е мобилизиран, само че по лично предпочитание отива на фронта. Отрядът му попада в засада. От 28 души оцеляват единствено четирима и той е един от тях. Докато немските бойци го преследват, той стои, потънал в тресавище, дишайки през куха тръстика.

След това е изпратен в настоящата войска на Ленинградския фронт. Там е тежко ранен от шрапнел и до края на живота си остава неработоспособен. Докато е в болничното заведение, дава цялата си дажба на жена си, с цел да може тя да храни 3-годишния Виктор. За страдание, детето се разболява от дифтерит и умира.

3. Раждането

 10 любопитни обстоятелството за Владимир Путин
Снимка: Пресс-служба Администрации Президента РФ/CC BY 4.0

Майката на Путин оцелява като по знамение по време на блокадата на Ленинград. Припада от апетит и санитари, изнасящи трупове от постройката, където живее, я вземат за умряла. Спасява я брачният партньор ѝ, който тъкмо тогава взема решение да излезе от болничното заведение, с цел да я види. Настоява, че тя е жива и се грижи за нея, до момента в който Мария се възвърне.

Когато е на 41 години, тя забременява и на 7 октомври 1952 година се ражда Владимир Владимирович Путин.

4. Кръщенето

A post shared by Владимир Путин (@mrpresidentputin)

След войната фамилията заживява в общински жилищен блок. Делят апартамент с еврейско семейство и други прииждащи фамилии. Една от пребиваващите за малко пенсионерки се оказва извънредно религиозна. Тя и майка му го кръщават, само че опазват този факт в загадка от татко му, който по това време е член на партията и секретар на партийната организация в завода, в който работи.

През 1993 година, когато Путин отива в Израел като част от публична делегация, майка му му дава кръстчето, което той получава като дребен преди кръщенето, с молбата да го благословят на Божи гроб. Путин извършва нейната повеля, поставя кръстчето на врата си и повече не го смъква.

5. Спортът

A post shared by Владимир Путин (@mrpresidentputin)

Владимир Путин е освен състезателен почитател, само че и практикуващ състезател. Дълго време учи джудо, започвайки на 11-годишна възраст. От 1964 година тренира в състезателен клуб „ Турбостроител “. Шампион на Ленинград е по самбо и джудо и заслужил треньор на Русия по самбо.

Участва в фотосите на военната драма „ Ижорски батальон “ и епичния филм „ Блокада “. Печели пети дан и черен колан в джудото през 2001 година През 2013 година най-високият – девети дан – в таекуондото. През 2014 година – осми дан и черен колан в каратето. Увлича се от конна езда, плуване, хокей, ски и доста други спортове.

6. Мечтата

Още на 16 желае да влезе в редиците на Комитета за държавна сигурност (КГБ), само че офицерът, който преглежда молбата му, му споделя че не претендентът търси службата, а Комитет за Държавна сигурност (на СССР) намира подобаващите хора и по-късно му предлага да учи право и непознати езици. Така и прави.

7. Комитет за Държавна сигурност (на СССР)

A post shared by Владимир Путин (@mrpresidentputin)

Завършва Юридическия факултет на Ленинградския държавен университет. В същото време посещава курсове за образование на действен състав в „ Училище 401 “ и е сертифициран като старши лейтенант на правораздаването в системата на териториалните органи на Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Посещава Института за външно разузнаване на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) под псевдонима „ Платов “.

Служи в Комитета в продължение на 15 години и пътува из Русия, а през 1985 година е изпратен в Дрезден, Източна Германия. Там се подвизава под името „ Адамов “. Издига се в редиците на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и в последна сметка става подполковник. След разпадането на Съветския съюз напуща Комитета и взема решение да стартира политическа кариера.

8. Загубата

През целия си живот има единствено един непосредствен другар. Двамата са дружно в института и доста си наподобяват – кротки и отлични студенти. Различават се само във физическата си подготовка. Путин към този момент е занаятчия на спорта по самбо, а приятелят му изостава. Затова взема решение да го запише в секцията. На първите демонстрационни надпревари другарят му се приземява погрешно след скок, чупи шиен прешлен и почива няколко часа по-късно. Путин претърпява случилото се доста тежко.

9. Втората майка

През 2000 година, преди постоянните президентски избори в Русия, грузински вестници излизат с изказване, че един от претендентите е с грузински корени, осиновен е, а майка му живее в предградие на Тбилиси.

Вера Николаевна Путина е уверена, че Владимир Путин е нейният Вова, роден през 1950 година Тя дава на детето личната си фамилия, защото татко му Платон Привалов е женен. Оставя го при родителите си в Пермска област и отпътува на стаж в Ташкент. Там се омъжва за грузинеца Георги Осипашвили и тримата се местят в Грузия. В фамилията се раждат още деца, а парите не стигат и Володя е изпратен при баба си и дядо си в Урал.

Без знанието на майка му, дядото го изпраща в пансион в Перм, откъдето е осиновен. Виждайки го по малкия екран, Вера взема решение, че това е нейният наследник. Но всички обстоятелства и свидетелствата на близки и сътрудници на същинския Володя отхвърлят изцяло това изказване.

10. Личният живот

A post shared by Vladimir Putin Владимир Путин (@leadervladimirputin)

През 1983 година Владимир се дами за Людмила Александровна – някогашна стюардеса, с която се среща в Санкт Петербург. Имат две дъщери – Мария, родена през 1985 година, и Катерина, родена година по-късно. Семейството живее в Източна Германия, а девойките посещават немско учебно заведение в Москва, когато Путин е назначен за министър-председател на Русия. Двамата публично се разделят през 2013 година

Мария става съсобственик на „ Nomeco “ през 2019 година Участва в построяването на един от най-големите частни медицински комплекси в Русия. Катерина е назначена по заменяне за съпредседател на координационния съвет на вноса към Руския съюз на индустриалците и бизнесмените през юли 2021 г.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР