Пустинната държава Обединени арабски емирства /ОАЕ/ се бореше с това

...
Пустинната държава Обединени арабски емирства /ОАЕ/ се бореше с това
Коментари Харесай

Рекордно количество дъжд падна в пустинята на ОАЕ и наводни Дубай

Пустинната страна Обединени арабски емирства /ОАЕ/ се бореше с това да „ се подсуши “ в сряда след най-силния дъжд, регистриран в миналото там, откакто стихия наводни интернационалното летище в Дубай , нарушавайки пътуването през най-натовареното летище за задгранични пътувания в света, предава „ Асошиейтед прес “.

Държавната осведомителна организация WAM назова дъжда във вторник „ историческо метеорологично събитие “ , което надминава „ всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 година “ . Това се случва тъкмо преди откриването на суровия нефт в тази богата на енергийни запаси страна, която тогава е част от английския протекторат, прочут като Труциални щати .

Дъжд падна и в Бахрейн , Оман , Катар и Саудитска Арабия . В ОАЕ обаче дъждовете бяха по-мащабни. Една от аргументите може да е била „ засяването на облаци “ , при което дребни самолети, ръководени от държавното управление, минават през облаци, изгаряйки специфични солници. Тези сигнални ракети могат да усилят преваляванията .

Няколко отчета цитират метеоролози от Националния център по метеорология, които споделят, че са направили шест или седем полета за засяване на облаци преди дъждовете. Центърът не е дал отговор незабавно на въпросите в сряда, макар че данните за следене на полетите, оценени от „ Асошиейтед прес “, демонстрират, че един аероплан, обвързван с напъните на ОАЕ за засяване на облаците, е летял из страната в неделя.

Обединените арабски емирства, които в огромна степен разчитат на енергоемки съоръжения за обезсоляване на вода , правят сеитба на облаци, частично, с цел да усилят количеството на намаляващата и лимитирана подпочвена вода . Дъждовете започнаха късно в понеделник, като напоиха пясъците и пътищата на Дубай с към 20 милиметра дъжд, съгласно метеорологичните данни, събрани на интернационалното летище в Дубай. Бурите се ускориха към 09:00 часа локално време във вторник и продължиха през целия ден, като изсипаха още дъжд и градушка върху пренаселения град. До вторник вечерта за 24 часа в Дубай са паднали повече от 142 милиметра превалявания. Средно на година на интернационалното летище в Дубай, което е център на превозвача на дълги дистанции Emirates , падат 94,7 милиметра дъжд.

При кацането на самолетите на летището по пътеките за рулиране е имало застояла вода. Пристигащите самолети бяха спрени във вторник вечерта, а пасажерите се опитваха да стигнат до терминалите през наводнените пътища. Една двойка, която беседва с представител на медията при изискване за анонимност по ред аргументи, свързани със строгите закони на страната, които криминализират сериозните изявления, назова обстановката на летището „ безспорна кланица “ . Мъжът акцентира:

„ Не можеш да си вземеш такси. Има хора, които спят на метростанцията. Има хора, които спят и на летището. “

В последна сметка те взели такси до дома си на към 30 км, само че несъразмерното количество вода на пътя ги спряло. Случаен минувач им оказал помощ да прескочат бариерата на автомагистралата с ръчния си багаж, а бутилките с джин, които взели от безмитната зона, зазвънтели.

Международното летище в Дубай призна в сряда сутринта, че наводненията са довели до „ лимитирани благоприятни условия за превоз “ и са засегнали полетите , защото екипажите на самолетите не са могли да доближат до летището. Ето какво написаха от летището в обществената платформа X:

„ Възстановяването ще отнеме известно време. Благодарим ви за търпението и разбирането, до момента в който работим по зародилите провокации. “

От Emirates оповестиха, че самолетната компания е спряла регистрацията на пасажерите , заминаващи от самия Дубай , от 08:00 ч. сутринта до среднощ в сряда, защото се е пробвала да прочисти летището от директните пасажери – доста от тях са спали, където са могли.

„ Искрено се извиняваме за породеното стеснение “ , написаха от самолетната компания на X и не престават:

„ Emirates работи интензивно, с цел да възвърне постоянните си интервенции. “

Пътниците на FlyDubai , сестринската нискотарифна самолетна компания на Emirates, също се сблъскаха с спирания. Пол Грифитс , основен изпълнителен шеф на летището, призна, че проблемите с наводненията не престават и в сряда сутринта, като съобщи, че всяко място, където може да се паркира безвредно аероплан, е заето. Някои самолети са били пренасочени към интернационалното летище Ал Мактум в Дубай Уърлд Сентръл, второто летище в града-държава. Пред държавното радио Dubai Eye Грифитс предизвести:

„ Това остава извънредно сложен миг. Не мисля, че някой в миналото е виждал сходни условия. Намираме се в неразучена територия, само че мога да уверя всички, че работим колкото се може по-усилено, с цел да сме сигурни, че нашите клиенти и личен състав са обгрижвани. “

Училищата в ОАЕ, които са федерация на седем шейхства, бяха затворени преди бурята , а държавните чиновници работеха най-вече отдалечено , в случай че това им бе допустимо. Много служащи също си останаха у дома, макар че някои се осмелиха да излязат, като за жалост стопираха колите си в по-дълбоката от предстоящото вода, покрила някои пътища.

Властите изпратиха цистерни по улиците и автомагистралите, с цел да изпомпват водата . Водата нахлу в някои домове, което принуди хората да ги избавят.

Управниците не предоставиха информация за общите вреди или породените пострадвания (имаме поради тези, на които се наложи да пренощуват в наводнените си коли във вторник вечерта). В Рас ал-Хайма, най-северното емирство в страната, полицията заяви, че един 70-годишен мъж е умрял, когато автомобилът му е бил отвеян от наводненията . Във Фуджейра, емирство на източния бряг на ОАЕ, във вторник паднаха най-вече превалявания – 145 милиметра.

Властите анулираха образователните занятия , а държавното управление още веднъж вкара отдалечена работа за сряда . Дъждовете са необикновени за Арабските емирства, които са суха страна на Арабския полуостров, само че се появяват от време на време през по-хладните зимни месеци. Поради неналичието на постоянни превалявания доста пътища и други региони не са отводнени, което води до наводнения.

Междувременно в прилежащ Оман , султанат, който се намира в източния завършек на Арабския полуостров, минимум 19 души са починали при проливни дъждове през последните дни, съгласно изказване от сряда на Националния комитет за ръководство на изключителни обстановки в страната. Сред тях са и към 10 възпитаници, пометени в автомобил дружно с възрастен, заради което в страната дойдоха съболезнования от владетели от целия район.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР