Пустините превземат нови и нови територии по света, а все

...
Пустините превземат нови и нови територии по света, а все
Коментари Харесай

Как да предотвратим превръщането на Земята в необитаема пустиня

Пустините завладяват нови и нови територии по света, а все по-обширни региони се трансформират в неплодородни почви. Как можем да спрем настъплението на пустинните области?

Тук се стопираме на четири новаторски хрумвания, написа.

В Монголия и северозападната част на Китай се простира най-бързо разрастващата се пустиня на Земята - Гоби. Площта ѝ към този момент е 1,2 милиона квадратни километра, към които всяка година се прибавят нови 6 хиляди.

Гоби гълтам тревни площи и цели села и трансформира плодородната земя в непригодна за живеене. Този развой се назовава опустиняване (превръщане в пустиня), а хората имат сериозна виновност за това. Четири са главните аргументи: несъразмерното ползване на вода в индустриалното земеделие, по-честите и по-тежки засушавания, обезлесяването и прекомерното потребление на пасища.

Прогнозите са, че доникъде на този век една четвърт от цялата суша на Земята ще бъде наранена от процеса на опустиняване. Добрата вест е, че той може да бъде спрян.

Използване на проливните дъждове в пустинята

Едно обещаващо решение е планът Ал Байда, който работи наоколо до Мека. Там специалисти по пустинно земеделие са създали система, която да възвръща опустошени почви благодарение на проливните дъждове, които са постоянно събитие в Саудитска Арабия.

“Установихме, че в случай че можем да създадем по този начин, че почвата да поема цялата дъждовна вода, това би се трансформирало в резистентен източник на вода, даже да не вали 20 месеца след това”, споделя Нийл Спакман, специалист по регенеративна земеделска култура.

Заедно с жителите на района, специалистите построяват язовири, изкопи и терасни структури по границата на долината в западна Саудитска Арабия. Сега, когато вали проливно, водата се събира там и се пренасочва към нуждаещите се места, където постепенно се влива в почвата. Благодарение на тази система, почвата в арабската страна устоя и на 30-месечна суша.

Как възобновимата сила провокира дъждове

Държави в Северна Африка също опитват с нови технологии, които да предотвратят опустиняването.

Най-голямата пустиня в света Сахара, също като Гоби, се разраства с към 50 километра годишно. Това е и мястото, където човешката интервенция унищожава най-вече плодородна почва в целия свят. Там работи различен вид за прекъсването на разширението на пустинята - посредством слънчевите панели и вятърните турбини.

Системата действа по следния метод: черната повърхнина на слънчевите панели нагрява въздуха, който се изкачва в атмосферата. По същия метод въртенето на хиляди вятърни турбини издига въздуха нагоре. “Когато тези въздушни маси доближат избрана височина, стартират да се охлаждат, влажността в тях кондензира и се трансформира в дъжд”, изяснява Сафа Моут, физик от университета в Мериленд.

Обръщане на процеса на опустиняване

В Китай тестват още един способ, който към този момент реализира триумфи.

Залесяването на пустинята Кубуки оказа помощ за понижаване на пясъчните стихии в Пекин

Само преди няколко десетилетия пустините в Китай се разширяваха с по 10 хиляди квадратни километра годишно. Днес те се свиват с по 2000 кв. км на година. Как?

През 1988 година хората стартират да садят дървета в пустинята Кубуки, с цел да запазят пътна артерия, значима за района. Това се трансформира в една от най-успешните стратегии за залесяване в света.

За засаждането на дървета в пустинните райони са създадени специфични водни струи, които пробиват дупки в пясъка. Така времето за посаждане е редуцирано от 10 минути на 10 секунди.

Може ли с нови технологии да спрем опустиняването?

Възможно е да се възраждат опустошени почви и растителност, да се възвръщат водни цикли. Цената и нужните старания обаче са прекомерно високи, с цел да може да всички опустинени територии да се възстановят. Според специалисти най-хубавият метод да се запазят плодородните почви е да се спре употребата на плодородни земи и естествени водоеми.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР