Пусналият Пети блок на АЕЦ Козлодуй професор от Токийския университет

...
Пусналият Пети блок на АЕЦ Козлодуй професор от Токийския университет
Коментари Харесай

Стоп на руското ядрено гориво още на 13 юли от кабинета Петков – Нинова: Проф. Касчиев

Пусналият Пети блок на АЕЦ Козлодуй професор от Токийския университет и Виенския институт за проучвания, ръководителят на бг нуклеарния регулатор през 1997-2001 година при кабинета Костов - Георги Касчиев, разкрива изумителен факт: държавното управление в оставка Петков – Нинова още на 13 юли е приело решение, което необичайно за какво и досега не е публично оповестено, за прекъсване на вноса на съветско нуклеарно гориво.  Макар и евроатлантик, топекспертът твърди " политическият напън е нежелан ” и изяснява за какво: 

" Това не е развой на договаряне на цената, а на изясняване, анализиране и доказване, че горивото на Уестингхаус може да бъде употребявано безвредно в реакторите в преходния интервал. При първото презареждане се смесват съветско (3/4) и американско (1/4) гориво. Съвместната работа слага редица въпроси – в структурата на касетите има известни разлики. Касетите са част от вътрешнокорпусните устройства, те поемат тежестта на по-горните устройства и може да се получат прегъване. Затова се извършват десетки разнообразни разбори, резултатите от които би трябвало да се одобряват от централата и да се лицензират. Един от главните въпроси е има ли проблем с хардуерната част. За работата на нуклеарното гориво следи системата за вътрешно реакторен надзор с десетки детектори и сензори. Може да зародят проблеми при вкарване данните на американското гориво.

Дали има хипотетична опция нашият реактор да не може да работи с американско гориво? По принцип това не може да се изключи. Не може да се отговори еднопосочно, до момента в който не се изяснят всички въпроси. Затова всевъзможен политически напън за промяна на горивото до 2024 година не е желан ”.

Той изяснява, че макар старта на концепцията за подмяна на съветското с американско гориво още през 2019 година, т.е. с идването на това управление на централата, на процедура няма осъществени значимите и наложителни проучвания за рисковете.

На въпроса за какво не може да постъпим като чехите, които към този момент заменят двата типа, Касичев изяснява, че там по план на централата има опция за диверсификация. Как стоят нещата при нас:

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР