Пускат в експлоатация иновативна система за електронно издаване на индивидуално

...
Пускат в експлоатация иновативна система за електронно издаване на индивидуално
Коментари Харесай

Пускат иновативна система за електронно издаване на индивидуално разрешително за лов в обхвата на СЦДП

Пускат в употреба новаторска система за електронно издаване на самостоятелно позволение за лов в обсега на „ Северноцентрално държавно дружество “ Директива за птиците – Габрово.

Новината бе оповестена на ревюто „ Природа, лов, лов на риба 2023 “ в градПловдив. Нововъведението е пионерно за България и бе показано пред ловните специалисти от районните дирекции по горите, държавните предприятия, ловните сдружения и други заинтригувани страни, на тазгодишното издание на ревюто.

Системата е създадена като мобилно приложение, обхващащо всички нужни дейности за издаване на самостоятелно позволение за лов. То ще бъде налично за устройства, основани на операционните системи на Android и Apple.

В създаването на приложението взе участие и СЦДП. Неговите основатели са взели поради обстоятелството, че има ловци, които заради преклонна възраст или други условия не работят със смарт устройства. За тях остава разновидността за издаване на позволение на книжен притежател. Тенденцията в международен мащаб обаче е да се минава към електронно издаване на разрешителни и надлежно електронно отчитане на лова. Според европейските условия отчитането би трябвало да се случва навреме, а в България това става на месечна база. Приложението „ ИАГ Електронно позволение за лов “ ще позволи този проблем, защото в главните му функционалности е заложено отчитане на улова сега на неговата реализация. Освен това, интерактивна карта ще демонстрира в действително време къде ловуват ловци.

При инспекция от надзорен орган ловците, работещи с приложението, ще би трябвало да покажат генериран QR код и получен надзорен SMS. Функциите ще са налични и в офлайн режим, а в менюто „ Помощ “ са налични подробни разяснителни клипове за улеснение работата с него.

За да могат да употребяват услугите на нововъведението, ловците ще би трябвало да се записват и да основат самостоятелни сметки в него. Специалистите, основали програмата, предизвестяват, че размяната на сметки и даването на пароли на други лица не би било редно, защото при пораждане на нарушаване отговорност ще носи притежателя на акаунта. Приложението ще дава разнообразни функционалности на ползвателите си съгласно техният статус - ловци, длъжностни лица от сдружения и стопанства, контролиращи органи и други

Едно от многото му преимущества е, че ръководителите на ловните дружинки и експертите по лова ще бъдат известявани незабавно за подадените поръчки. Така фрапантно ще се форсира процеса по тяхното одобрение или отменяне.

Пилотния план ще започва пробно от 1-ви май 2023 година за държавните ловни сектори и стопанства на територията на предприятието, обхващащо областите Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра и Разград. През тестовия интервал ще бъдат изпитани всички негови функционалности и ще се извършат допълнения и промени, в случай че бъде открита такава нужда.

Според специалистите от „ Северноцентрално държавно дружество “ Директива за птиците - Габрово евентуалните изгоди от приложението са доста. То ще ускори контрола и дисциплината, ще осъвремени процесите за издаване на самостоятелно позволение и отчитане на лова и ще ги приведе в сходство към европейските и международните стандарти и трендове.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР