Пускат нов държавен дълг за 85 млн. лв. На аукцион

...
Пускат нов държавен дълг за 85 млн. лв. На аукцион
Коментари Харесай

Пускат нов дълг за 85 млн. лв.

Пускат нов държавен дълг за 85 млн. лева На аукцион на 23 октомври Министерството на финансите ще предложи на вложителите левови държавни скъпи бумаги (ДЦК) със период 7 години и 6 месеца за 85 млн. лева

Така ще бъде преотворена емисията, която беше пусната на пазара на предходния аукцион през септември и има падеж на 27 март 2025 година От началото на годината на вътрешния пазар са пуснати ДЦК общо за 594,5 млн. лева като всеки месец, без отпускарския август, Министерството на финансите дружно с Българска народна банка правеха по един аукцион за разпространение на бумаги. Досега се пласираха държавни облигации със период от 10 години и половина от емисия, която беше пусната през януари, и 4-годишни ДЦК от емисия от февруари, а през септември беше пусната и емисията от 7 години и половина.

Към края на август дългът на подсектор „ Централно ръководство " е 12,614 милиарда евро, от които 3,329 милиарда евро вътрешен и 9,285 милиарда евро външен. Спрямо края на 2016 година държавният дълг понижава с 1,166 милиарда евро. Основната причина за това огромно понижение е направеното на 7 юли погашение на главницата в размер на 950 млн. евро на 5-годишни еврооблигации на България, които бяха пуснати на интернационалните пазари през 2012 година

Парите за погасяване на тези облигации бяха набрани посредством сполучливо издадените през март 2016 година на интернационалните финансови пазари двоен транш облигации на стойност 1,994 милиарда евро. Тогава бяха пласирани 7-годишни облигации на стойност 1,144 милиарда евро и 12-годишни облигации за 850 млн. евро. След стрес тестванията на банките през предходната година не се наложи държавна поддръжка за нито една банка.

Затова набраните пари от двете излъчвания облигации се използваха за погасяване на дълг в послание през 2016 година, както и на 5-годишните еврооблигации с падеж през юли тази година. В резултат на тази интервенция дългът на подсектор „ Централно ръководство " падна до 25,4% от Брутният вътрешен продукт в края на август. Това подрежда България на трето място по ниска задлъжнялост измежду страните от Европейски Съюз.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР