Пускането в действие на газопровода Турски поток, заобикалящ преносната система

...
Пускането в действие на газопровода Турски поток, заобикалящ преносната система
Коментари Харесай

Киев оцени на $450 млн. годишно загубите от пускането на "Турски поток"

Пускането в деяние на газопровода " Турски поток ", заобикалящ преносната система та Украйна, ще донесе на страната годишни загуби в границите на 450 милиона $. " Не бих нарекал тази сума загуба, защото просто няма да получи тези средства и с цел да ги компенсираме, би трябвало да потърсим нови пазари ", разяснява на конференция Сергей Макогон, началник на компанията " Оператор на газотранспортната система на Украйна " (ОГТСУ).

Това е " план без стопански смисъл, само че с огромен политически детайл ", добави той и изясни, че единствено тази година компанията му чака поради него редуциране на преноса на съветски газ през Украйна с 15 милиарда куб. м.

" За страдание, не успяхме да го спрем. Вече усещаме резултата - от 1 януари преносът към Балканите се прави единствено за потребностите на Румъния и Молдова. България, Турция и другите страни от региона към този момент не получават газ през Украйна ", написа той на страницата си във " Facebook ".

България разгласи в края на декември, че от 1 януари стартира да получава газ от нова вносна точка- на границата с Турция, а не с Румъния. На 5 януари от " Булгартрансгаз " обявиха, че към този момент придвижват от " Турски поток " газ за Северна Македония и Гърция.

Днес от ОГТСУ оповестиха, че от началото на годината действителните размери транзитиран съветски газ са се нараснали до към 100 млн. куб. м дневно. През декември междинния размер дневно бе 261 млн. куб. м., само че съгласно Юрий Витренко, изпълнителен шеф на " Нафтогаз Украины ", тази забележителна разлика се дължи на неяснотите към продължаването на контракта с Русия.

Клиентите на запад от Украйна фрапантно са понижили поръчките за началото на януари, селд като са напълнили до към 90% газохранилищата си. Ново 5-годишно съглашение с " Газпром " бе подписано в последните дни на 2019 година и съгласно него през 2020 година Русия би трябвало да придвижи най-малко 65 млрд куб. м. газ., което се равнява на приблизително 178 млн. куб. м на ден.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР