Пускането на централата в експлоатация е планирано за 2025 годинаАко

...
Пускането на централата в експлоатация е планирано за 2025 годинаАко
Коментари Харесай

Франция изгражда първия ефективен термоядрен реактор

Пускането на централата в употреба е планувано за 2025 година

Ако всичко върви по проект, ITER може да революционизира международната енергетика
(снимка: ITER Organization/EJF Riche)

Преди броени дни Франция стартира интензивна работа по създаване на Международния термоядрен пробен реактор, прочут като ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor), който дава обещание гражданска война в енергетиката.

Идеята за ITER датира от средата на 80-те години, само че подготовката на обекта стартира едвам през 2007 година, а построяването на инсталацията в цялостен размер започва тази седмица. По проект, реакторът би трябвало да проработи през 2025 година, а цялостният потенциал ще бъде доближат едвам през 2035 година

Ако всичко върви по проект, ITER може да революционизира международната енергетика, доказвайки, че човечеството е в положение да сътвори ефикасна апаратура за следен термоядрен синтез, която освобождава повече сила, в сравнение с се изразходва за нейната работа.

Досега човечеството е построило няколкостотин такива реактора, само че всички те употребяват доста повече сила, в сравнение с генерират. Целта на ITER е да преодолее бариерата, зад която инсталацията стартира да отделя повече сила, в сравнение с се изразходва за загряване. По-специално, съгласно изчисленията, ITER ще може да генерира към 500 MW при разход от 50 MW.

За разлика от съществуващите нуклеарни централи, чийто принцип на работа се основава на радиоактивен разпад, термоядреният реактор разчита на синтез на по-тежки детайли от по-леки. Тоест, това са същите процеси, които протичат в недрата на звездите.



Реакторите с термояден синтез са доста по-безопасни от стандартните, както от позиция на процеса, по този начин и от позиция на отпадъците, защото за тяхната употреба е нужен единствено водород, а успеваемостта е няколко пъти по-висока от тази на атомните съоръжения, основани на развой на разпад.

Редица страни работят по плана ITER. Сред тях са Русия, Съединени американски щати, Китай, Индия, Япония, страни от Европейски Съюз и други. Съоръжението се намира във Франция на територията на изследователския център Кадараш. Очакваната стойност на плана е към 20 милиарда евро.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР