Пускането на код е емоционално събитие, споделят повечето разработчици(снимка: CC0

...
Пускането на код е емоционално събитие, споделят повечето разработчици(снимка: CC0
Коментари Харесай

Проблеми с „големия код” тревожат разработчиците


Пускането на код е „ прочувствено ” събитие, споделят множеството разработчици
(снимка: CC0 Public Domain)

Докато множеството приложения, онлайн услуги и даже колите към този момент работят със стотици хиляди или даже милиони редове код зад кулисите, доста от стратегиите могат да бъдат написани с релативно малко редове, с помощта на абстракциите, налични в днешните платформи за разработка. Безсървърните оферти и решенията с малко или никакъв код вършат още една крачка напред в тази посока. И въпреки всичко под всички тези безболезнени интерфейси се крие голяма топка от размер и зависимости.

Всички знаем за предизвикването на „ огромните данни ”, а в този момент някои анализатори предизвестяват за проблеми с „ огромния код ”, отбелязва обява на ZDNet. Терминът, появил се в скорошно изследване на Dimensions Data и Sourcegraph измежду 500 разработчици, се отнася до фрапантния растеж в размера и сложността на кода. Това включва увеличение на разнообразието от среди за разработка, платформи и инструменти; ускоряването на графиците за доставка; и предстоящата бизнес стойност.

Почти всички екипи за разработка (96%) декларират, че стартирането на код е „ прочувствено ” събитие. Докато мнозина приказват за позитивни усеща като задоволство, над половината (58%) споделят, че изпитват отрицателни страсти, в това число боязън и безпокойствие, сега, в който пуснат кода или го показват за обзор. Екипите заобикалят актуализирането на кода, тъй като се опасяват от „ строшаване ” на зависимостите.
още по тематиката
Едно от най-мрачните разкрития на изследването е по какъв начин този боязън може да повлияе на напредъка в разработките. Три четвърти (74%) от ИТ мениджърите споделят, че техните екипи заобикалят актуализирането на кода, тъй като не са сигурни в зависимостите и се опасяват, че могат да „ счупят нещо ”.

Когато ИТ мениджърите са запитани по какъв начин размерът на кодовата база, измерена в мегабайти и брой складове, се е трансформирал през последното десетилетие, повече от половината (51%) споделят, че в този момент в фирмите им има над 100 пъти повече размер на кода, в сравнение с преди 10 години. Близо всеки пети (18%) твърди, че в този момент кодът е 500 пъти повече.

„ Днешните солидни кодови бази затрудняват разработчиците да откриват, схващат и поправят кода заради забележителното нарастване на неговия размер и трудност ”, регистрира отчетът. Подобно на това по какъв начин огромните данни разстроиха работата на екипите за данни, огромният код основава нови трудности пред екипите за разработка, означават създателите на изследването.

Неслучайно все по-търсени от ИТ промишлеността са експертите по тестване на програмен продукт или услуга, или така наречен QA (Quality Assurance) специалисти. Все повече българи избират тази специалност, регистрират от образователния център Нет Ит, където сполучливо приключилите имат опция да се осъществят на положителни позиции в компании по целия свят, включително с отдалечена форма на претовареност.

Подобно на огромните данни, огромният код може да бъде дефиниран по линия на четири измерения:

Обем. Налице е експоненциално нарастване в количеството основан код.

Разнообразие. Сложността на езиците, инструментите и процесите, употребявани за разработка на програмен продукт, продължава да се умножава.

Скорост. Ускорените цикли на доставка значат, че кодът се трансформира по-бързо от всеки път и се доставя на практика всеки ден.

Стойност. Преосмислянето на бизнес модели и практики посредством първокачествен програмен продукт доста усили цената на кода в границите на предприятието.

Почти единомислещо, 99% от интервюираните признават, че огромният код оказва директно влияние върху бизнес резултатите при създаването на програмен продукт. Предизвикателствата включват по-малко време за новите разработчици да станат продуктивни (62%), разтрошаване на кода заради недоумение на зависимостите (57%) и компликации при ръководството на измененията в кода (50%).
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР