Пушилка в работна група в МОН разбуни духовете относно стандарта

...
Пушилка в работна група в МОН разбуни духовете относно стандарта
Коментари Харесай

Фалшива тревога за българския език

Пушилка в работна група в МОН разбуни духовете по отношение на стандарта за асимилиране на книжовния ни език
Остри реакции и доста въпроси след пръкнала се полемика

200 души нищят промени измежду лято

Пушилка подвигна странна концепция за смяна, която да докара до проучването на български език като непознат в родните школа. Тя се пръкнала на работна група в МОН, която се събирала към този момент 3 пъти през август, с цел да дебатира измененията в образователните стратегии.

Оказва се, че по време на срещите, които се организират онлайн сред 40 участници, понятието за проучване на българския език като непознат било упоменато като част от термините в подготовката на фрагменти по педагогика във висшите учебни заведения. Това бил мотивът за остра реакция от представители от междинното обучение сходна тематика и концепция въобще да не се позволява за полемика и да се обмисля, описаха част от тях пред “Труд news ”.

Данни за протичащото се в работната група изнесе ръководителят на Синдиката на българските учители Янка Такева. Тя съобщи, че МОН обмисля българският да се учи като непознат език от децата, за които той не е майчин, което дефинира като извънредно рисково. Пред “Труд news ” тя разясни, че компактно зад нея и срещу такава смяна е бил и ръководителят на ромската фондация “Амалипе ” Деян Колев.

Пред “Труд news ” Колев изясни, че такава концепция би довела до сегрегация измежду децата от ромски и турски генезис. Затова той бил изрично срещу такова смяна и по никакъв метод не би я подкрепил.

На собствен ред от просветното ведомство излязоха с твърда позиция, че става въпрос за спекулации с българския език и неговото проучване в учебно заведение, които са нездравословни и рискови. От там обясниха, че в министерството са образувани пет работни групи по предпочитани области за развиване и промени в българското обучение.

“В тях е включено оптимално необятно посланичество - синдикални и работодателски организации, академични преподаватели, външни специалисти, чиновници на институцията и други Общият брой на участниците в тях е над 200 души. Основната цел е в необятен формат да се разясняват всички оферти и да се обсъдят най-хубавите решения още преди да се предложат за публично разискване ”, обявиха от МОН.

Едната от тези групи е упоменатата нагоре, в която са включени 40 специалисти, и тя имала за задача да предложи ограничения за по-добра езикова интеграция, поддръжка на образованието и инспекция на равнището на подготовка на учениците по български език.
“Единствената цел на тази работна група е да се набележат ограничения за възстановяване на езиковата поддръжка - посредством повече часове, посредством спомагателна подготовка на учителите, посредством по-иновативни способи на преподаване и други Под никаква форма и на никое място в поставените задания не се планува смяна на разбирането за българския език или преподаването на българския литературен език като непознат език в образователния проект. Нещо повече, нито един участник в работните групи по никакъв метод не е упълномощаван да показва позиция от името на институцията. Напротив - главната задача е да се обсъдят оферти и единствено при консенсус те да бъдат изведени с отчет. Към този миг от работната група не са направени никакви публични оферти ”, аргументират от ведомството проф. Галин Цоков.

Така се оказа, че все още пушилката, с изключение на да провокира бурни публични и политически реакции, няма да докара до скандални промени в преподаването на български език в родните учебни заведения.

Из наредбата за асимилиране на българския литературен език

Чл. 4.
(1) Изучаването и потреблението на българския литературен език в системата на предучилищното и учебното обучение е право и обвързване на всеки български жител.
- ---
(3) За усвояването на българския литературен език от децата и учениците, за които българският език не е майчин, се основават спомагателни условия, в т. ч. и гратис в допълнение образование по български език за подкрепяне на просветителното им приобщаване.

Чл. 12.
(1) Допълнително образование по български език и литература като част от общата поддръжка за придобиване на предстоящите резултати от образованието по образователния предмет, избрани в образователната стратегия за съответния клас, се организира посредством спомагателни образователни часове отвън учебния образователен проект по време на образователните занятия и/или по време на лятната почивка съгласно потребностите на всеки възпитаник.
(2) Условията и редът за образуване на спомагателното образование по алинея 1 се дефинират в държавния учебен стандарт за приобщаващото обучение.

 
Позиция на МОН: Политиците да не спекулират с тематиката
МОН се отнася с схващане към наближаващата предизборна акция, само че приканва политиците да не спекулират с сходни тематики и да не заблуждават обществото, като основават боязън и ненавист, още повече с тематики, които даже не се разискват на институционално равнище. Това гласи част от позицията, която просветното министерство пусна по проблема с българския език и реакциите на политици по него.

 

“МОН още един път изрично акцентира, че разширение на дефинирането на българския език като непознат в просветителната система е немислимо. Под никаква форма и в никакъв миг разискване за преподаването на български език като непознат или преподаването му посредством различен език не е стояло на дневен ред. Следва да се означи, че в настоящия стандарт за образованието на българския литературен език от близо едно десетилетие е дефиниран редът единствено “за образование на български език като непознат за децата и учениците мигранти и на децата и учениците, търсещи или получили интернационална протекция ”.

 
Янка Такева, ръководител на Синдиката на българските учители, пред “Труд news ”: Ще има спомагателни часове, както е по целия свят
 



- Госпожо Такева, какво ще се случи оттук насетне в работната група?
- Вече никой няма да употребява тази лексика. Всички мигранти - деца, възпитаници, които имат усложнения при преодоляването на българския език, ще имат подкрепящи, спомагателни часове по български език, както е в целия свят. Ще им се води подготовка по български, само че не като непознат. Благодаря на Деян Колев и Диян Стаматов, които ме поддържаха в работната група и всички медии, с цел да може министерството небрежно да се откаже от тази лексика. Да се вразумят някои сътрудници в работните групи, които оферират това.

- Откъде потегли концепцията?
- Идеята потегли от водещите в работната група - те са съветници на министъра. Не беше концепция на “Амалипе ”, в противен случай - Деян Колев ме поддържа в групата.

- Защо беше препоръчана такава концепция?
- Предлагат, тъй като те не са експерти, това са съветници, изпратени, назначени. Всеки се опитва, в случай че мине - мине. Ако не мине, дават обратно и продължваме напред с българския език.

 
Корнелия Нинова, ръководител на Българска социалистическа партия, във фейсбук: Сглобката, наречена държавно управление, ни обезбългарява брутално
 



“Хора, събудете се. Сглобката, наречена държавно управление, ни обезбългарява брутално. В Министерството на образованието разискват българския език да се учи като непознат език, когато не ти е майчин. Чувате ли? В България българският език е непознат. А Конституцията, в която написа, че българският език е формален? А българщината? А жанр и Отечество? Безродници, спрете се! Българи, събудете се! ”

 
Деян Колев, ръководител на “Амалипе ”, пред “Труд news ”: Идеята води до сегрегация, а ние се борим срещу нея
 



Според стандарта за българския литературен език той като непознат се учи от децата на мигранти и на жители на други страни от Европейски Съюз. За обичайните малцинства и други, за които българският не е майчин, се предлага спомагателна езикова поддръжка. Аз аргументирах доста изрично, че би трябвало да е спомагателна езикова поддръжка като занимания по ползи, спомагателни часове, които да са като интерактивни занимания.

За децата от ромския етнос българският не е непознат език. Дори, когато живеят в обособени села, квартали, приказват на турски или на ромски, те слушат български медии, телевизия, интернет. Идеята е противопоказна, ще докара до сегрегация, а ние се борим срещу нея. Децата да ги разделим в едно учебно заведение - едните да учат български като първи, а другите - като втори, това е парадокс.

 
Таня Петрова, шеф на ОУ “Петко Славейков ”-Варна: Ще се унищожи постигнатото за интеграцията на децата
 



Идеята българският език да се учи като непознат от децата, за които не е майчин, не е уместна и аз не я одобрявам. Освен че опонира на Конституцията, такава смяна би била стъпка към разрушаването на постигнатото досега във връзка с интеграцията на децата с различен майчин език. В нашето учебно заведение те са доста малко и се приспособяват сполучливо, другаде обаче броят им е огромен. Ако стартират да учат български език като непознат, в бъдеще те ще имат проблеми като жители на нашата страна.

 
Христо Христов, ръководител на Световния парламент на българите по света: Не може да се учи като непознат в България
 



Българският език не може да се учи като непознат в България. Пише го в Конституцията - това е формалният език, който всички би трябвало да научат, в случай че желаят да се интегрират и да живеят като пълноценни жители на нашата страна. Ако майчиният им език е различен, той може да се учи като непознат. По света също е по този начин. Ще дам образец с Германия - там всички, без значение от етноса, би трябвало да учат съзнателно немски език, с цел да получат късмет за помощи и за естествена работа.

 
Коста Славов, учител по БЕЛ: Категорично съм срещу
 



Категорично съм срещу българският да се учи като непознат език за децата, за които не се смята майчин. Все отново, това са деца родени в България, и би трябвало да се преподава тази методика, която е открита от министерството на образованието. В учлищата се преподава по учебници, формирани от експерти методисти, които са наясно кой материал за кой клас е, по какъв начин би трябвало да бъде въведен, усвоен от ученика и след това тестван от учителя. А методът на преподаването на езика като непознат е напълно друг. Преподавам и на украински жители, решили да останат у нас, и чудесно знам разликата. В този случай учиш доста думи, след това спрягаш сказуеми, след това се разиграват обстановки за трениране на езика. Така че, ученето на български език за тези деца, въпреки и да не е смята за майчин, би трябвало да е по откритата методика в учебните заведения.

 
Надежда Василева, държавник, Благоевград: Поредното безумство в областта на образованието


Това е следващото безумство, което се предлага в областта на образованието. Или може би е метод за източване на средства. Звучи неуместно, тъй като ромите не са чужденци, те са българи и като такива децата посещават наложителна детска градина. Тя ги приготвя за учебно заведение, тъй че още там би трябвало да научат верен български език, в случай че се съблюдават законите в страната, а не се водят проформа. Скандално е някой да желае да разделяме по неестествен метод ромчета от българчета и за тях да има специфична стратегия за български език. Досегашният опит да се социализира ромската общественост по разнообразни планове и стратегии не даде добър резултат, само че за сметка на това пък някои хора добре се обогатиха. Явно е, че тази скица не работи и би трябвало да се ползват същински, работещи решения.

 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР