Пушачите са изложени на по-висок риск от заразяване с Ковид-19.

...
Пушачите са изложени на по-висок риск от заразяване с Ковид-19.
Коментари Харесай

Сега е бил моментът за отказване на цигарите

 Пушачите са изложени на по-висок риск от заразяване с Ковид-19. Тютюнопушенето трансформира тежестта и изхода на болестта. Това се потвърждава от изследвания правени в Китай, които към този момент са систематизирани и се вижда, че пушачите боледуват от Ковид-19 по-често и го карат по-тежко. Тези, които пушат бездимни цигари и наргилета не са по-защитени, тъй като и те не са безвредни. Това сподели за Радио Варна доктор Маша Гавраилова, ръководител на Сдружение " България без пушек “.

Според друго проучване, представено от доктор Гавраилова 98% не си мият или дезинфекцират ръцете преди да стартират да пушат. Това са такива поведенчески реакции, които подготвят заразяването.

Сега е моментът за отричане на цигарите, сподели още медикът. Вредата от тютюнопушенето и от Ковид-19 е една и съща, това са клетките на белия дроб и клетките на кръвоносните съдове. И едните и другите се повреждат. Така се наслагват два рискови фактора, което води до утежняване на болестта и по-висока смъртност, добави доктор Гавраилова.

България е отличник в една от неприятните ранглисти на Европейската комисия. От целия Европейски Съюз най-вече пушачи има у нас - те са съвсем със 7% над междинното за Съюза. Това са 59% от пълнолетните българи, на възраст сред 19 - 64 години, според  проучване на " Национална пациентска организация " (НПО).
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР