Пурпурна боя, датираща от времето на библейския цар Давид, бе

...
Пурпурна боя, датираща от времето на библейския цар Давид, бе
Коментари Харесай

В Израел откриха „библейска пурпурна боя“

Пурпурна багра, датираща от времето на библейския цар Давид, бе разпозната върху тъкан от израелски археолози, съобщи Би Би Си.

Казват, че по това време тази багра е била по-ценна от златото и била симптом на царственост.

За първи път в района намират текстил с подобен цвят от този интервал

Експертът от израелската работа за запазване на антиките доктор Нама Сукеник назова находката „ доста въодушевяваща и значима ".

Парчето текстил било отрито при изкопни действия в долината Тимна, на към 220 км южно от Ерусалим.

„ В древността пурпурните одежди са свързвани с аристокрацията, със свещениците и, схваща си, с царските особи ", сподели доктор Сукеник.

„ Великолепният колорит на пурпурния цвят, фактът, че не избледнява и компликациите в производството на багрилото, което се извличало в минимални количества от тип морски охлюв - всичко това го прави най-ценната багра, неведнъж по-скъпа от злато. "



Пурпурния цвят е упоменат в Стария и Новия завет на Библията, в това число в облекла, носени от крал Давид, крал Соломон и Исус.

Текстилът с боята бил изровен от място, известно като Хълма на робите.

„ Цветът неотложно притегли вниманието ни, само че ни беше мъчно да повярваме, че сме разкрили същински пурпур от толкоз античен интервал ", сподели проф. Ерез Бен-Йосеф от факултета по археология на Телавивския университет.

Досега ален цвят е откриват по черупки на морски охлюви, части керамика, само че не и върху боядисана тъкан.

Въглеродното датиране на фрагмента посочило, че той е от към 1000 години преди Христа, почти от хипотетичния интервал на ръководство на крал Давид, след който на трона се качва синът му Соломон.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР