Пулсът на Благоевград“ – с тази платформа Община Благоевград и

...
Пулсът на Благоевград“ – с тази платформа Община Благоевград и
Коментари Харесай

Посрещаме месец септември с редица събития в Благоевград под надслов „Пулсът на Благоевград“

„ Пулсът на Благоевград “ – с тази платформа Община Благоевград и сътрудници ще предложат на жителите и гостите на града голям брой разнородни събития през първия есенен месец на годината. Това е месецът на завръщането в града, откриването на образователната година, стартирането на дейностите на всички културни и просветителни институти.

„ Дъбрава Балкан Фест ” е събитието, с което ще забие мощно пулсът на Благоевград още в първите дни на месеца – разнообразна като жанр музика в две вечери на поляната край кметството в село Дъбрава. Хитови имена като Turbo Be от Snap!, EUROSMITH, Dj Dian Solo дружно с DEEP ZONE и други ще съберат на едно място под звездното небе аудитория от разнообразни генерации.

На 7 септември Благоевград се включва в европейската самодейност Нощ на литературата. Това е 11-то издание на формата, който има за цел разпространение на актуалната европейска литература и се организира едновременно в десетки европейски градове. Четат се фрагменти от модерна европейска лирика и прозаичност, оповестена след 2000 година и издадена на български език. Четенията се организират на разнообразни местоположения, наречени „ читателски гнезда “. В Благоевград гнездата са Градската художествена изложба, Мощанската къща и Регионалната библиотека. Началото на четенията е 18:00 часа.

На 9 и 10 септември в парк „ Македония “ следва едно огромно събитие, проведено от Община Благоевград дружно с Американския университет. Това е следващата стъпка към приобщаване на АУБГ към културния живот на града. Събитието ще стартира с концерт на „ Ол‘ старс бенд “ с именитата джаз, блус и госпъл изпълнителка Джанис Харингтън, в бенда са музикантите: Венцислав Благоев, Невилиян Гемижев, Вернер Гюртлер, Дилън Вон, проф. Владимир Радулов, Михаил Иванов, Стефан Кожухаров. Преди тях на сцената ще чуем обичания Биг Бенд Благоевград и децата от Музикално учебно заведение „ Престо “. Втората вечер е резервирана за дискотека под звездите с няколко диджей сета. Като съпътстващи събития са редица провокации за гостите на фестивала – арт работилници за деца, литературни кътове, кулинарни изкушения и други.

На 16 септември чакаме концерта на Васил Петров „ SymphoNY way ”(Симфоничен начин)с шлагери от кино тематики, през джаз стандарти, поп и рок шлагери, боса нова музика до типичен творби на международни композитори. Началото на концерта е 19:00 часа, в зала „ Яворов “.

На 17 септември, в съботния ден още веднъж ще предложим едно събитие, което нарекохме „ Америка среща България “ като ще бъдат демонстрирани начинания и организации, които развиват предприемачеството в България, усъвършенстват институционалната среда за бизнес и доброволчество. Ще има щандове, авантюристичен игри, пърформънс на актьори от спектакъл Нокс, стендъп-комеди шоу и други. Събитията са денем от 10:30 до 17:00 часа, а от 18:00 часа стартира концертът на БГ Радио под надпис „ Ти знаеш, ти можеш “ с присъединяване на Дара, Дара Екимова и Вензи. Концертът е част от един по-мащабен план, ориентиран към предварителна защита на кибертормоз и онлайн злоупотреби, разпространяване на подправени вести и дезинформация измежду младежите. И двете събития са на площад „ Георги Измирлиев “.

През месец септември Благоевград е част от турнетата на Ку-ку Бенд и на Графа. Концертите са надлежно на 18 и 19 септември.

Какво е Пулсът на града без адреналина на спорта – той изрично ще бъде нараснал с Републиканския шампионат по мотокрос, който ще се организира на 17 и 18 септември на пистата в Зелен дол. 28 клубове от България и 9 задгранични - от Гърция, Сърбия, Северна Македония, Румъния, Турция ще вземат присъединяване в Републиканския шампионат Grand Prix Благоевград тази година. В първия ден ще се организират тренировките по трасето от 14.00 часа, а във втория ден ще бъде същинското съревнование, с начален час 11.00 часа и с богата музикална стратегия. Тази година шампионатът ще протече с лотария и доста изненади, а огромната премия е електрическа тротинетка. Входът е с билети, на стойност 5 лв., като всеки закупил билет взе участие в играта за огромната премия.

Всички спортни клубове в Благоевград ще покажат своите медали и купи, и своята активност на Спортна гледка на 24 септември на площад „ Георги Измирлиев “. Панорамата ще приключи със Зумба маратон.

Културните институти също се включват интензивно в „ Пулсът на Благоевград “. Камерна опера Благоевград ще предложи на най-малките си фенове детски концерт театър „ Вълшебният свята на операта “ – особено за децата от детските градини. За възрастните, Камерна опера приготвя церемония концерт в навечерието на интернационалния ден на музиката 1 октомври.

В Градската художествена изложба, на 20 септември ще се открие взаимна юбилейна галерия на Ангелина Станчева и Румен Дешев.

Регионалната библиотека „ Димитър Талев “ интензивно работа с деца, през септември ще предложи още веднъж истински и новаторски събития за показване на литературното благосъстояние.

Магията на кукления спектакъл още веднъж ще заплени най-малката и най-вярна аудитория – детската. Всяка събота и неделя са представленията на Общинския куклен спектакъл Благоевград.

Литературен клуб „ Огнище “ към Народно читалище „ Никола Вапцаров “ приготвя отбелязването на 75-та годишнина на Златко Павлов, както и доста други литературни срещи

държавна такса „ Никола Вапцаров “ ще излезе през септември с премиерата на „ Забелязано в Благоевград “. В афиша на театъра са включени и „ Съмнение “, „ Заровеното дете “ и представления за деца.

В " Пулсът на Благоевград " не сме пропуснали и формалните празници, свързани с историята на България - на 6 и на 22 септември Благоевград ще означи годишнините от двата значими исторически акта - Съединението и Обявяване на независимостта.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР