Пукането на балони е страхотна идея, ако се опитвате да

...
Пукането на балони е страхотна идея, ако се опитвате да
Коментари Харесай

В балон ли са щатските индекси?

Пукането на балони е страхотна концепция, в случай че се пробвате да забавлявате малко дете, само че не толкоз занимателно начинание, в случай че се пробвате да вършиме пари на фондовите пазари. И в този момент, когато доста от водещите борсови показатели по света са при рекордни равнища, вложителите си задават еднакъв въпрос - в положение на балон ли е пазарът?

Търсенията в Гугъл за думите " фондов балон " доближиха най-високото си равнище от януари 2022 година и съдейки по въпросите задавани на анализаторите от техните клиенти, това е главно терзание измежду вложителите. Всичко това се случва, когато и трите водещи американски борсови показателя са при или покрай исторически най-високите си равнища.

Големите опасения измежду вложителите бяха задоволителна причина за това Рей Далио, създателят на най-големи хеджфонд в света - Bridgewater Associates, да напише писмо от 1 700 думи на тематика за какво пазарът не е във фаза на балон сега.

S&P 500 преди малко приключи първите два месеца на 2024 година с покачване от 6,87%, което е най-хубавият му старт за година от 2019 година насам. И Nasdaq Composite, от своя страна, затвори месеца на първото си рекордно равнище от ноември 2021 година
 Пет аргументи да чакаме мощен поврат на щатските показатели
Пет аргументи да чакаме мощен поврат на щатските показатели

" Мечите " настроения постоянно са " бичи " знак

Оценките, при 20,6 пъти 12-месечните форуърдни облаги, също са високи по отношение на историята. Торстен Сльок, основен икономист в Apollo Global Management, означи, че междинното съответствие цена/печалба на 10-те най-големи акции на S&P 500 е по-високо, в сравнение с през 2020 година, 2010 година и даже пика на " dot-com " балона през 2000 година, когато беше към 25 пъти.

И има освен това, за което да се тревожите, в сравнение с просто огромни облаги и високи оценки за фирмите... А точно, че дезинфлацията се забавя. Федералният запас няма да даде седемте понижения на лихвените проценти, които пазарите чакаха при започване на годината. Признаци на пяна сигурно се демонстрират тук-там като биткойн, който скочи с 23% през последните седем дни и е единствено с 6,4% под рекордния си връх, и единични акции като Super Micro Computer, които издигнаха шума върху изкуствения разсъдък до астрономически висоти.

Дори концентрацията на облагите на пазара в шепа акции - Великолепната седморка - се преглежда като причина за безпокойствие по отношение на устойчивостта на ралито!

Но, най-малко съгласно доста специалисти, може би е време да спрете да се тревожите (или пък не). От една страна, стопанската система продължава да се държи доста по-добре, в сравнение с някой е очаквал. Брутният вътрешен артикул на Съединени американски щати за четвъртото тримесечие беше ревизиран малко по-ниско, до 3,2% от 3,3%, само че остава мощен.

Тази мощ евентуално ще продължи и през 2024 година, като моделът GDPNow на Федералния запас на Атланта сочи растеж от 3% през първото тримесечие на годината. Инфлацията остава по-силна, в сравнение с Фед би желал, само че показателят на цените на разноските за персонално ползване от януари " беше точка с данни за инфлацията, която не беше явно ястребова ", написа създателят на 22V Research Денис ДеБушер.
 Снимка 639939
Източник:

Инвеститорите обаче към момента чакат тази мощ да завърши. Савита Субраманиан, началник на американския капитал и количествена тактика в BofA Securities, отбелязва, че до момента в който стратезите на Уолстрийт като цяло са по-скоро оптимистични, в сравнение с мечи, мениджърите на фондове към момента имат мрачна визия за света.

Дългогодишните взаимни фондове са хеджирали своя риск от спад, като поддържат експозицията си към стопански чувствителни акции по отношение на отбранителните покрай най-ниското си равнище от финансовата рецесия от 2008-09 година, написа тя. Междувременно хедж фондовете се защищават от спад на пазара, като поддържат своите " бета " или експозиция по отношение на пазара на сходни равнища. Те също са в акции с поднормено тегло, които биха се възползвали от по-висока инфлация и положителни стопански вести.

" Те са хеджирани от всичко, с изключение на от позитивен риск от опашката ", написа Субраманиан, представена от финансовото издание Barrons.

Дори концентрацията на пазара не наподобява толкоз огромен риск, колкото наподобява. Джон Коловос, основен механически пазарен пълководец в Macro Risk Advisors, отбелязва, че S&P 500 като цяло, а не междинната акция в показателя, е огромният победител за вложителите във времето.

От 1998 година да вземем за пример S&P 500 е повишен с 300%, до момента в който геометричният показател на стойностната линия, който той назовава сурогат на междинните акции, се е повишил единствено със 17%. Той отдава това предимство на обстоятелството, че S&P 500, въпреки и показател, е по-скоро като интензивно ръководен фонд с наклонена инерция - печелившите стават по-големи, а губещите стават по-маловажни.

" Въпреки че анализатори като мен са прави, когато споделяме, че присъединяване или широчината може да са по-добри, във връзка с действителното правене на пари, би трябвало да следваме историята ", написа Коловос. " Искаш да си прав, или искаш да правиш пари? "
 Първи резултати от банкрута на двете американски банки - показателите на фондовите тържища в Европа
Първи резултати от банкрута на двете американски банки - показателите на фондовите тържища в Европа " потънаха "

Най-силно са наранени банките

Вместо да чакат най-лошото, вложителите би трябвало просто да одобряват, че бичият пазар, който стартира през октомври 2022 година, е единствено на половина, най-малко въз основа на историята. Средният бичи пазар от 1930 година насам е траял 694 дни, съгласно Ned Davis Research, старши портфолио пълководец Пат Тчосик. Сегашната цифра е единствено на 344 дни, което значи, че е едвам към средата си.

Това значи, че може да е време да следвате наръчника за средата на цикъла, съгласно Никълъс Колас, съосновател на DataTrek Research. Средният цикъл се отнася до интервала сред ранния сектор, излизащ от дълбините на рецесията, и късния цикъл, когато стопанската система върви към закъснение.

Пазарите в средата на цикъла не са лесни - както споделя Колас, те са някак скучни. Волатилността е ниска - показателят на колебливост на Cboe, или VIX, при 13,27 сигурно дава отговор на този аршин - и възвръщаемостта нормално е постоянна. " Това не стопира мечките да предизвестяват за идно злополучие, несъмнено ", написа Колас. " В последна сметка те вършат тъкмо това, даже и да бъркат години наред. "

И въпреки всичко внимавайте с софтуерните ETF-и

Технологичните ETF-и са отбелязали голям приток от над 17 милиарда $ предходната година, съгласно VettaFi. Финансовият футуролог Дейв Надиг обаче споделя, че мнозина са " прекалили " с вложенията си в огромни мегакомпании като Nvidia (NVDA) и Meta (META), които поведоха облагите. Той предизвестява за " опасности от централизация ", като отбелязва, че в Technology Select Spdr Fund (XLK) единствено 5 имена съставляват повече от 50% от фонда.

Надиг поучава тези, които влагат в технологии, да " търсят тактики, които са малко по-равномерни ". Той предлага нещо като Robo Global Robotics and Automation Index ETF (ROBO), който е " доста по-балансиран " с световна диверсификация в другите случаи на приложимост.

Много софтуерни ETF имат " свръхконцентрирани " портфейли, като акции като Microsoft (MSFT), да вземем за пример, преобладават в топ холдингите. В дните, в които преобладаващите акции се показват добре, " продуктивността ще победи всички останали ", до момента в който в дните на спад се следят сходни пресилени придвижвания. Надиг предлага да се концентрирайте върху дълготрайни игри, които " се възползват от цикъла, а освен от имената ".

Отвъд технологиите, Надиг акцентира опазването на здравето като прелъстителен бранш, предлагайки Simplify Healthcare ETF (PINK) за експозиция, без да се " насочва напълно " към биотехнологии/фармацевтика - осигурявайки " добър баланс ".

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР