Публицист, есеист, политически анализатор, кинодокументалист; един от създателите на Русенския

...
Публицист, есеист, политически анализатор, кинодокументалист; един от създателите на Русенския
Коментари Харесай

Как България се завърна в Тристранния пакт

 Велислава Дърева Публицист, есеист, политически анализатор, кинодокументалист; един от основателите на Русенския комитет и Клуба за поддръжка на гласността и преустройството, безконечен отстъпник, преди 10 ноември са неразрешени 2 нейни книги, 2 сюжета и 1 пиеса; създател на над 2 000 публикации; притежател на многочислени награди за журналистика и писмено кино.
Едно пътешестване от Белведере до Ню Йорк

1. Шеги и закачки
Въпрос: По какво ще познаете, че в хладилника е влизал слон?
Отговор: По стъпките в маслото.
Въпрос: По какво ще познаете кой е непрекъснатият представител на Република България в Организация на обединените нации?
Отговор: По украинското знаме, боцнато на фейсбук профила. И още едно знаме е боцнато там – с цветовете на дъгата, само че това е персонален въпрос и няма да го разясняваме.

2. „ Правилната ” страна на историята

1 март 1941. Виена. Дворецът „ Белведере ”. 16,30 ч.
Богдан Филов, министър-председател, подписва Тристранния пакт.
На  2 март  заседава ХХV Народно заседание. За 20 минути, без диспути, измежду акламации, България прави своя „ цивилизационен ” избор и става неразделна част от ХІХ година на фашистката ера…

15 декември 2022. Ню Йорк. 15, 35 ч.
Генералната асамблея на Организация на обединените нации гласоподава резолюцията „ Борба с героизацията на нацизма, неонацизма и други практики, които способстват за ескалация на актуалните форми на расизма, расовата дискриминация, ксенофобията и свързаната с тях назадничавост ” (Combating glorification of Nazism, neo-Nazism and other practices that contribute to fuelling contemporary forms of racism, racial discrimination, xenophobia and related intolerance).
Резолюцията е призната със 120 гласа „ за ”, 50 „ срещу ” и 10 „ въздържали се ”. България гласоподава „ срещу ”. Заедно със Съединени американски щати, Англия, Канада, Украйна, Полша, Литва, Латвия, Естония, Франция, Италия, Германия, Япония и така нататък.. И Северна Македония („ заедно Петко ”)…
От 2005 година (60 години след успеха над нацизма) Русия, дружно с още десетки страни, всяка година внася Резолюция срещу героизацията на нацизма и неонацизма, фашизма и неофашизма, срещу расизма, дискриминирането, ксенофобията, антисемитизма и отричането на Холокоста. Генералната асамблея непроменяемо приема резолюцията със 120-130 гласа от 193 страни в Организация на обединените нации. Вече 17 години.
Документът е кардинален и не посочва съответни страни. Който се разпознае, си е за негова сметка. 17 години Съединени американски щати се разпознават и гласоподават „ срещу ”. Канада се разпознава от време на време. От 2014 година Украйна се разпознава изрично. Страните от Европейски Съюз се въздържаха. Вече не се въздържат. Бързат да се запишат в „ обединението на искащите ”. Записаха се. Самоотвержено и самоубийствено. България и тя се въздържаше. До оня ден. Вече не се въздържа. Припира. Няма самообладание. Иска да е на „ вярната страна на историята ”. Най-сетне!
Най-сетне България се завърна на „ вярната страна ”. Направи своя „ цивилизационен избор ”. Като в 1941 година Ура! Ми то съ ни трай! Язък за изгубеното време! Тюх! Ама пък в никакъв случай не е късно, нали?!
Кой, впрочем, съставлява България?
Кой гласоподава от името на България?
#Кой?

3. Резолюцията.

29 септември 2022 година
Русия и още 31 страни внасят в Третия комитет на Генералната асамблея на Организация на обединените нации план за резолюция  A/C.3/77/L.5,  който да бъде прегледан на 77-та сесия в точка 66 а) от дневния ред. Темите на Третия комитет са: разпродажба на расизма, расовата дискриминация, ксенофобия и свързаната с тях с назадничавост.
Резолюцията е 18 компютърни страници: претекстове (19 пункта) и диспозитив (73 параграфа). Пълен текст на: https://documents-dds-ny.un.org/ doc/ UNDOC/GEN/ N22/720/50/PDF/N2272050.pdf?OpenElement
Виж и Приложение № 1. Резолюцията. Оригинал. Акценти.

2 ноември 2022 година
Австралия, Либерия, Северна Македония и Япония внасят допълнение към плана за резолюция A/C.3/77/L.5: „ с паника отбелязва, че Руската Федерация се пробва да оправдае своята териториална експанзия срещу Украйна под мнимия претекст за премахване на неонацизма, и акцентира, че потреблението на неонацизма като претекст за опрощение на териториалната експанзия съществено подрива същинските опити за битка с неонацизма ”.
Допълнението нарушава практиката на Организация на обединените нации, само че е политкоректно и в духа на отиващия си „ международен ред ”.

4 ноември 2022 година
Към създателите на допълнението се причисляват Албания, Гватемала, Исландия, Канада, Маршаловите Острови, Микронезия, Нова Зеландия, Норвегия, Украйна, Англия и Северна Ирландия, Съединени американски щати и Папуа-Новая Гвинея.
Допълнението е признато с 63 гласа „ за ”, 23 „ срещу ” и 65 „ въздържали се ”.
България гласоподава „ за ”.
Виж Приложение № 2. Гласуване на допълнението.

4 ноември 2022 година
Проекторезолюцията с добавения §4, е призната със 105 гласа „ за ”, 52 „ срещу ” и 15 „ въздържали се ”.
България гласоподава „ срещу ”
Виж Приложение № 3. Гласуване на проекторезолюцията с добавения §4 в диспозитива.
Изявления преди и след гласуването:
Съединени американски щати:  „ резолюцията на Москва е неприличен трик ”, „ легитимира съветския дезинформационен дискурс ”, „ постанова цензура ”, „ нападение против свободното слово ”.
Украйна:  „ рашистки операции ”, „ на ниска цена трик за вътрешна приложимост ”, „ фалшивка ”.
Англия:  „ Кремъл популяризира неистини и изопачава историята ”.
Чехия (от името на Европейски Съюз и Украйна):  „ Москва злоупотребява с Холокоста и с аргумента за битка с нацизма ”, „ неточна и несъответствуваща приложимост на термина „ денацификация ”, „ Европейски Съюз е изрично срещу съветската резолюция за някаква митична „ денацификацията ” на Украйна ”, „ битката против неонацизма е лъжовен предлог ”.
Изобщо:  „ неонацизмът в Украйна е фалшив ”, „ съветско бълнуване ”, „ съветски агитационен трик ”, „ съветски агитационен разказ ”, „ проекторезолюцията съдържа голословни изказвания за геноцид върху рускоезичното население в Донбас и за нуждата от „ денацификация ” на Украйна ”…
Кои изказвания? В плана нито една страна не е посочена поименно! Някой се е разпознал, явно.

15 декември 2022 година, 15,35 ч.
Генералната Асамблея на Организация на обединените нации приема окончателния текст на резолюцията със 120 гласа „ за ”, 50 „ срещу ” и 10 „ въздържали се.
България гласоподава „ срещу ”.
Виж Приложение № 4. Окончателно гласоподаване на Резолюцията
Кой, впрочем съставлява България?
Кой гласоподава от името на България?
#Кой?

4. „ Неправилната ” страна на историята
Как наподобява „ неправилната ” страна? Ето по какъв начин!
Резолюцията отхвърля:
– всички опити за проверка и реванш на Втората международна война, за изкривяване на историята, за отказване на военните закононарушения и закононарушенията против човечеството, осъществени от фашизма и нацизма;
– всяко отричане и омаловажаване на Холокста;
– всички опити за оневиняване на фашизма и нацизма, за отменяне на присъдите на Нюрнбергския арбитражен съд, което подменя историческата истина и предизвиква неонацизма;
– героизацията и пропагандата в каквато и да е форма на нацизма и неонацизма – монументи и мемориали, преименуване на улици, демонстрации, манифестации, шествия и маршове;
– всевъзможни празнувания – публични и неофициални – в възхвала на нацисткия режим, неговите съдружници и обвързваните с тях организации;
– оповестяването за герои, жертви и участници в национално-освободителни придвижвания на тези, които застанаха на страната на Хитлер, на Секретен сътрудник, сътрудничеха с нацизма и направиха неописуеми злодеяния;
– опитите да бъде неразрешена символиката, обвързвана с успеха над нацизма;
– пренаписването на учебниците по история за подправяне на миналото;
– оскверняването и разрушаването на паметниците и мемориалите, издигнати в чест на всички, паднали в битката против нацизма, на починалите в антифашистката опозиция, на милионите жертви.
Защото:
Всички тези дейности  оскърбяват паметта, подвига и саможертвата на починалите в битката против нацизма; те не могат да бъдат оправдани в никакъв случай и по никакъв начин; те нямат нищо общо с правото на свободно изложение на мнение, тъй като фашизмът не е мнение, фашизмът е закононарушение.
Борбата против нацизма и неонацизма не е цензура,  не е нападение против свободното слово, а наложителна гражданска и държавническа позиция. Отсъствието на държавно противопоставяне, безотговорното съучастничество на държавните институции в подмяната на историята, предизвиква и легитимира неонацизма.
Корените на обединена Европа са антифашистки,  принципите и концепциите, съградили общата европейска история, са родени от Съпротивата, в която дадоха своя живот милиони европейски жители.
Главното средство за битка против изопачаването на историята е просвещението.  За да не поникнат още веднъж отровните семена на нацизма. Защото знанието е оръжие против лъжата. Знанието е цитадела на истината.
Това е тя, „ неправилната ” страна .

5. Кой гласоподава против тези правила?
А)  представители на страни, които се гордеят със своите колаборационисти, със своите латишки, литовски, естонски, маджарски, украински, румънски, хърватски, албански, датски, норвежки, финландски, шведски, нидерландски, валонски, фламандски, френски, италиански, испански Секретен сътрудник легиони, батальони, бригади, дивизии, полкове, полицейски елементи, наказателни отряди, надзиратели в концлагери, погубили стотици, стотици хиляди индивиди под командването на Секретен сътрудник оберщурмбанфюрери, щандартенфюрери, оберфюрери, бригадефюрери, обергрупенфюрери и впрочем фюрери, над които се извисява всемогъщият райхсфюрер на Секретен сътрудник Хайнрих Химлер… Някои от тези легиони и техните политически наследници и до през днешния ден дефилират по европейските улици под благия взор на държавните управляващи.
Б)  Италия, Германия и Япония. Оста Рим-Берлин-Токио, в случай че някой не е забелязал. Какъв цинизъм!
В)  Полша, „ хиената на Европа ”, която към този момент 100 години бленува разчленяването на Русия.
Г)  Украйна гласоподава под знамената със свастиките, вълчите куки и черните слънца, гласоподава украинският неонацистки режим, украинската неонацистка власт с нейната неонацистка идеология, процедура и закононарушения, с нейните бандеровци, азовци, айдаровци, които от 2014 година методично избиват съветското и рускоезичното население на Донбас.
Д)  САЩ, Канада, Англия. Съединени американски щати са безспорни рекордьори в приласкаването след Втората международна война на хиляди нацисти, колаборационисти, антисемити и всеобщи убийци.
Като Ярослав Стецко, фюрер на ОУН, намерил топъл банкет във Вашингтон, възхваляван от Рейгън и Буш-баща като герой против комунизма. Няма значение, че ОУН се специализира в изтребване на евреите.
Като Казис Шкирпа, фюрер на литовските нацисти. В Съединени американски щати работи в Библиотеката на Конгреса, разгласен за жертва на… нацистите.
Като Юузас Бразаитис, началник на пронацисткото марионетно държавно управление на Литва и като Фердинанд Дурчански, външен министър на пронацисткото марионетно държавно управление в Словакия – и двамата персонално виновни за гибелта на стотици хиляди евреи.
Като Микола Лебед – украински нацист и всеобщ палач, управлявал изтреблението на 100 000 поляци, след войната – помощник на Централно разузнавателно управление на САЩ. Сътрудничеството на Централно разузнавателно управление на САЩ и нацистките военни нарушители е разказано в разкритите архиви „ The CIA and Nazi War Criminals ”. Огромният масив документи е наличен в формалния уебсайт на американския Архив по Национална сигурност.
В Съединени американски щати тези незаконни видове благоденстват. Приютяват ги, приветстват ги, обгрижват ги, пазят ги от справедливото отмъщение, популяризират ги, подвигат им монументи и мемориали – в Илинойс, Ню Джърси, Ню Йорк, Охайо, Алабама, Уисконсин. В Съединени американски щати събарят паметниците на робовладелци, само че никой не пипа нацистките монументи.
Е)  Представители на 26 страни, в които съгласно огромното проучване на Лев Голинкин и The Forvard, има 1455 обекта в чест на нацисти и неонацисти – булеварди, улици, площади, монументи, мемориали, паметни плочи, барелефи, обелиски, фрески, мозайки, бюстове, библиотеки, паркове, параклиси, музеи, фондации, факултети, университети, културни и научни центрове…
В възхвала на Бандера, Шухевич, Стецко, Коновалец, Мелник, Бразаитис, Адолфас Раманаускас-Ванагас, Йонас Норейка, Олжич, Павелич, Антонеску, Хорти, Шкирпа, Бразаитис, Алфонс Ребане, Плехавичюс, ген. Жямайтис, Юозас Лукша, Алберт Вас, Дурчански, Мусолини, Грациани, маршал Петен, Урош Дренович, Йозеф Ниро, Вернер декор Браун (създател на Фау-1 и фау-2), индустриалците Алфред Круп, Фридрих Флик и Алберт Райнман, Макс Илгнер, (директор на IG Farben, производител газ Ziklon B за газовите камери), Фердинанд Зауербух (ръководил отдела за опити с концлагеристи), Клаус Балсен, „ Синята дивизия ”, ген. Муньос Грандес, ОУН, УПА, Секретен сътрудник „ Галичина ”, Секретен сътрудник батальони, Секретен сътрудник танкови дивизии…
Прославени и обезсмъртени в Съединени американски щати, Канада, Австралия, Литва, Латвия, Естония, Италия, Испания, Германия, Австрия, Белгия, Чехия, Словакия, Дания, Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Косово, Северна Македония, Унгария, Румъния, Молдова и – несъмнено – Украйна.
Ж)  Европа, прегазената от нацизма Европа, която разрушава паметниците на милиони червеноармейци, починали за същата тази Европа. Европа, която се самоубива себеотрицателно в своя неонацистки колаборационизъм и русофобски делириум.
З)  „ Цивилизованият ” Запад, който методично инспирира и въодушевява майдани, цветни революции и държавни преврати, който от 2014 година въоръжава и финансира неонацисткия режим в Киев, прави се на умряла лисица, осем години си затваря очите пред униженията, страданията и гибелта на десетки хиляди индивиди в Донбас, осем години не вижда свастиките, вълчите куки и черните слънца по знамената и нашивките на своите подопечни марионетки, и ги прогласи за пазители на „ нашите полезности ”. Кои „ наши полезности ”?
И)  България.
Който гласоподава против героизацията на нацизма, гласоподава за неонацизма.
„ Не е правилно, че България е „ подкрепила нацизма ”! ”, изписка factcheck.bg.
Кой, впрочем, гласоподава от името на България?

6.# Кой?
Този път фактчекърите са прави. България не е гласувала за нацизма и неонацизма. Гласувала е Нейно Превъзходителство дипломат Лъчезара Стоева, непрекъснат представител на България в Организация на обединените нации. Декорирана с украинско знаме на фейсбук профила.
Не ме интересува неудържимия напредък на превъзходителството, нито шеметната й кариера, нито дали дава отговор на критериите за кариерно развиване съгласно Закона за дипломатическата работа. Това няма никакво значение.
Има значение знамето на профила. Знамето на непозната страна, която и да е тя. Един български дипломат, където и да е той, има единствено едно знаме. Българското. Очевидно превъзходителството се явява дипломат на непозната страна (чужди държави), работи за непозната страна (чужди държави), показва и пази непознати ползи и гласоподава, както повеляват непознатите ползи, ерго – не съставлява и не въплъщава България.
Ето, Сергей Кислица, украинският непрекъснат представител в Организация на обединените нации, искрено украси своя туитър с укро-американско знаме на светлосини и жълти райенца, а вместо бели петолъчки на тъмносин декор – жълти тризъбци на светлосин. Ами има си фантазия човечецът, идеал си има, за Укро-Американски щати!

7. Предупреждение
Неонацизмът  е извънредно рисково модерно събитие, умишлено поощрявано, подкрепяно и финансирано от обособени кръгове и страни, само че и от интернационалните организации и институции в прорез с тяхното предопределение и същина.
Неонацизмът  е политически инструмент, средство за преодоляване на властта и даже – публична държавна идеология, без значение дали неонацистите вземат участие официално във властта или не.
Неонацизмът  е източник на дискриминация, шовинизъм, ксенофобия, расизъм и антисемитизъм.
Неонацизмът  е подбуден от духовната, моралната, обществената и политическата мизерия на обществото; от програмираното невежество; от фалшифицираната история; от подмяната и преформатирането на публичната памет.
Неонацизмът  е нападение върху историческата истина, проверка на резултатите от Втората международна война, реванш за успеха над нацизма и отричане на Нюрнбергския арбитражен съд.
Неонацизмът  е целенасочена политика, която разрушава устоите на Европа, нейната еднаквост, нейната история, историята на всяка една европейска страна и на света.
Неонацизмът  е опасност за цивилизацията, за демократичните правила и човешките права.
Пред нашите очи се ражда Четвъртият райх.
Не в някоя душна мюнхенска бирария, а в Белия дом, в Брюксел, в Европа, в превърнатата на безформеност Европа, в истерясалите парламенти, в милиардите на ВПК, в бясната центрофуга на русофобската агитация.
Няма групов Запад.
Има групов Хитлер.

***

Приложение №1
Резолюцията. Оригинал. Акценти.
Мотиви:
„ Генералната асамблея на ООН  се управлява  от Устава на Организация на обединените нации, Всеобщата декларация за правата на индивида, Международния пакт за цивилен и политически права и редица интернационалните документи.
Позовава се  на Устава на Нюрнбергския арбитражен съд и на присъдата на Трибунала, оповестил за незаконни организацията Секретен сътрудник, „ Ваффен Секретен сътрудник ”, членовете на Секретен сътрудник, направили военни закононарушения и закононарушения срещу човечеството по време на Втората международна война (ВСВ).
Напомня  ужасите на ВСВ и  акцентира , че точно успеха над нацизма образува изискванията за основаването на Организация на обединените нации.
Отбелязва,  че неонацизмът е единствено героизация на придвижване от предишното, а е  модерно събитие, поощрявано от субекти, кръвно заинтригувани и подготвени на всичко , с цел да получат необятна поддръжка за своите голословни искания.
Изразява паника  от разпространяването на екстремистки политически партии, придвижвания и идеологии, на расистски и ксенофобски групи, неонацисти и скинхедс,  а също , че тази наклонност води до приемането на дискриминационни и ограничения и политики на национално ниво.
Отбелязва с безпокойствие,  че даже, когато неонацистите не влизат официално в състава на държавните управления, наличието в тях на ултрадесни идеологии и идеолози дефинира политическия дискурс и оказва разрушително въздействие върху ръководството на страните, което прави неонацизма извънредно рисков.
Изразява дълбока паника от разпространяването на неонацизма посредством интернет за образуване на обществени мероприятия, манифестации и демонстрации, подстрекаващи към дискриминация, омраза и насилие; от обстоятелството, че неонацистките групи все по-активно работят с деца и младежи посредством особено основани уеб-сайтове за идеологическа обработка; а също и от деянията на принуждение, войнстващ шовинизъм, расизъм, антисемитизъм и ксенофобия по време на спортни мероприятия.
Изразява безпокойствие,  че екстремистките и разпалващи злоба групи, включително неонацистките групи, употребяват цифровите технологии, с цел да популяризират своята идеология.
Отбелязва с безпокойствие , че някои страни служат за леговище на неонацисти;
Подчертава , че героизацията на нацизма и неонацизма и финансирането на такива организации би трябвало да бъдат неразрешени със закон.
Подчертава , че битката против героизацията на нацизма и неонацизма не е цензура, нито възбрана на свободното словото, а попречване на подстрекателството към дискриминация и принуждение, които би трябвало да бъдат неразрешени със закон.
Диспозитив:
Генералната Асамблея на Организация на обединените нации
Потвърждава  правилата на Дърбанската декларация и на документа от Конференцията по Дърбанския развой, в които  страните осъдиха  опитите да бъдат съхранени и възродени неонацизма, неофашизма и нападателните националистически идеологии, учредени на расови и национални предразсъдъци,  и обявиха, че тези феномени в никакъв случай не могат да заслужат опрощение – в никакви случаи и при никакви условия  (§1);
Изразява надълбоко безпокойствие  по мотив героизацията в каквато и да е форма на нацисткото придвижване, неонацизма и някогашните членове на „ Ваффен Секретен сътрудник ”, включително – посредством издигане на монументи и мемориали, преименуване на улици и обществени демонстрации за възхвала на нацисткото минало, нацисткото придвижване и неонацизма, а също и посредством оповестяването или опитите да бъдат обвени за участници в национално-освободителни придвижвания членовете на Секретен сътрудник и тези, които се бореха срещу антихитлеристката коалиция, сътрудничеха с нацистките придвижвания и направиха военни закононарушения и закононарушения срещу човечеството (§4).
Подчертава , че неонацизмът е опасност за цялото общество (§8).
Призовава страните  да разработят и осъществят национални
проекти за точното определяне на прояви на нацизъм, неонацизъм и отричане на  Холокоста , като тържествени празнувания на нацисткия режим, неговите съдружници и обвързваните с тях организаци (§10);
Препоръчва държавите  да забранят всевъзможни тържествени празнувания – публични и неофициални – на нацисткия режим, неговите съдружници и обвързваните с тях организации.  Подчертава , че сходни практики оскърбяват паметта на безчислените жертви на ВСВ и оказват отрицателно въздействие на децата и младежите, и  припомня, че отсъствието на дейно държавно противодействие  на сходни практики е  несъвместимо със отговорностите на членовете на Организация на обединените нации  (§13).
Изразява надълбоко безпокойство  във връзка зачестилите опити и
случаи на  опозоряване или разрушение на монументи,  издигнати в чест на тези, които се бореха срещу нацизма в годините на ВСВ, а също и по повод  противозаконните ексхумации  или преместване на техните остатъци, и  настоятелно призовава  страните да извършват своите отговорности съгласно Женевската спогодба (§14);
Решително осъжда  героизацията и пропагандата на нацизма, включително посредством опозоряване на паметниците на жертвите на ВСВ с графити и рисунки с пронацистко наличие (§15).
Приветства напъните  на страните, членове на Организация на обединените нации, по съхраняването на историческата истина, в т. ч. – строителството и опазването на монументи и мемориали, отдадени на тези, които се сражаваха в редовете на антихитлеристката коалиция (§16);
С безпокойствие отбелязва  забележителния брой произшествия от расистки темперамент, активизацията на „ скинхедс ”, възходящото принуждение, учредено на расизъм и ксенофобия, или на каквато и да е друга основа, включително опожаряване на домове, вандализъм и принуждение в учебните заведения, местата на религиозни култове и гробища (§19);
Потвърждава,  че такива дейности не могат да бъдат оправдавани като
проявяване на свободата на словото, събранията и свободното сдружаване, и че по отношение на тях ще бъдат въвеждани ограничавания, според Международня пакт за цивилен и политически права (§20)
Препоръчва държавите  да подхващат съответни ограничения в законодателството и образованието, с цел да предотвратят преразглеждането на историята и резултатите на ВСВ, както и отрицанието на закононарушенията срещу човечеството и военните закононарушения, осъществени по време на ВСВ (§21);
Призовава страните  да подхващат дейни ограничения в системата на образованието за тъкмо отразяване на историята, тъй като просвещението не би трябвало да допусне да покълнат семената на расизма и националистическия популизъм (§22 и §23).
Категорично осъжда  всяко отричане или опит за отричане на
Холокоста (§24);
Потвърждава  своята дълбока обвързаност към дълга на паметта,  приканва държавите  да съхраняват обвързваните с Холокоста обекти – лагерите на гибелта, концентрационните лагери, лагерите за принудителено труд и пандизите, и  настоятелно приканва държавите  да подхващат законодателни, правоохранителни и просветителни ограничения, за  да се постави завършек на всякакво отричане на Холокоста  (§25);
Напомня , че ревизионизмът, опитите за подправяне на историята и неонацистката агитация могат да попаднат под ударите на закона, да бъдат оповестени за закононарушения, а съответните организации да бъдат неразрешени като противозаконни,  което страните са длъжни да създадат  съгласно наредбите на Международната спогодба за унищожаване на всички форми на расова дискриминация (§26);
Изразява дълбока угриженост  във връзка с опитите да бъде неразрешена на законодателно ниво символиката, обвързвана с успеха над нацизма (§28);
Изразява надълбоко безпокойствие  по мотив разпространяването на търговски реклами, спекулиращи върху страданията на жертвите на военните закононарушения и закононарушенията срещу човечеството, осъществени от нацисткия режим по време на ВСВ (§29);
Подчертава , че описаните практики оскърбяват паметта на безчислените жертви на закононарушенията срещу човечеството, осъществени по време на ВСВ, включително закононарушенията на Секретен сътрудник и на тези, които се бореха срещу антихитлеристката коалиция и сътрудничеха с нацисткото придвижване, и оказват отрицателно въздействие на децата и младежите,  и че отсъствието на дейно противопоставяне от страна на страните е несъвместимо със отговорностите на членовете на Организация на обединените нации  според нейния Устав, включително отговорностите, отнасящи се към задачите и правилата на Организация на обединените нации (§30);
Подчертава , че тези практики могат да доведат до ескалация на актуалните форми на расизма, дискриминирането, антисемитизма и ксенофобията, и да способстват за разпространяването и умножаването на екстремистки политически партии, придвижвания, расистки и ксенофобски групи, включително групи на неонацистите и „ скинхедс ” (§31).
Изразява безпокойствие , че тези практики действително заплашват правата на индивида, демокрацията и демократичните полезности,  акцентира , че нито една страна не е застрахована от тази опасност и  приканва  държавите към дейно противопоставяне (§32 и §33);
Изразява надълбоко безпокойствие  от увеличеното наличие на екстремистки, расистки и ксенофобски партии в националните и локални парламенти; отбелязва, че всички демократични политически партии са длъжни да осъдят пропагандираните от тях идеи; и приканва политическите водачи и партии да не се коалират с сходни организации (§36 и §38);
Изразява надълбоко безпокойствие  от възраждането на неонацизма в актуалната ера, разширението на поддръжката и приемането на неонацизма и неонацистката идеология във от ден на ден страни (§37);
Препоръчва страните  да вземат ограничения за преустановяване на поддръжката – финансова или каквато и да е друга – на екстремистки и неонацистки партии и организации, да забранят тези организации и да глобяват държавни чиновници, подкрепящи такива организации (§39 и §40);
Напомня,  че закононарушенията, осъществени с расистки или ксенофобски претекстове или цели, е отегчаващо виновността събитие, водещо след себе си по-сурови наказателни ограничения (§42).
Потвърждава,  че едно от основните средства за битка против нацизма и неонацизма е просвещението;  уверено осъжда  използването на материали в образованието, пропагандиращи расизъм и ксенофобия;  приканва  държавите да усилят средствата за обучение за развенчаване на визиите за расова подчиненост и концепциите за расово предимство и  отбелязва  огромната роля на уроците по история, отдадени на трагичните събития и човешки премеждия, резултат от идеологията на нацизма и фашизма (§46, §47, §48, §49)
Настоява  държавните власти  да забранят като незаконни  всички расистки, ксенофобски, неонацистки и прочие организации, а държавните институции да не позволяват, нито да подстрекават такива практики (§52 и §53).
Подчертава  ролята на медиите, обществените мрежи и гражданското общество в битката против героизацията на нацизма, против расизма, ксенофобията, антисемитизма и дискриминирането (§ 55, § 56, §60 и §61)

Приложение № 2
Гласуване на допълнението, препоръчано  от Австралия, Либерия, Северна Македония, Япония, Албания, Гватемала, Исландия, Канада, Маршаловите Острови, Микронезия, Нова Зеландия, Норвегия, Украйна, Англия и Северна Ирландия, Съединени американски щати и
Папуа-Новая Гвинея.
Предложението е признато с 63 гласа „ за ”, 23 „ срещу ” и 65 „ въздържали се ”.
Гласували „ за ”:
Австралия, Австрия, Албания, Андора, Белгия,  България , Босна и Херцеговина, Бурунди, Унгария, Гватемала, Германия, Гърция, Грузия, Дания, Израел, Ирландия, Исландия, Испания, Италия, Канада, Кипър, Кирибати, Латвия, Либерия, Литва, Лихтенщайн, Люксембург, Малта, Маршаловите острови, Микронезия, Монако, Миянма, Науру,
Нидерландия, Нова Зеландия, Норвегия, Палау, Папуа- Новая Гвинея,
Полша, Португалия, Република Корея, Република Молдова, Румъния,
Сан-Марино, Северна Македония, Сингапур, Словакия, Словения, Англия и Северна Ирландии, Съединени американски щати, Турция, Украина, Фиджи, Финландия, Франция, Хърватия, Черна гора, Чехия, Чили, Швейцария, Швеция, Естония и Япония.
Гласували „ срещу ”:
Азербайджан, Беларус, Боливия, Ботсвана, Зимбабве, Индонезия, Иран, Китай, Колумбия, КНДР, Куба, Лаос, Лесото, Мали, Никарагуа, Русия, Сирия, Судан, Шри-Ланка, Еритрея, Етиопия, Южна Африка и Ямайка.
Гласували „ въздържал се ”:
Алжир, Ангола, Антигуа и Барбуда, Аржентина, Бангладеш, Барбадос, Бахрейн, Бразилия, Бруней-Дарессалам, Бутан, Виетнам, Хаити, Гвиана, Гана, Гвинея, Гвинея-Бисау, Хондурас, Джибути, Доминиканска Република, Египет, Индия, Йордания, Ирак, Йемен, Казахстан, Катар, Кения, Конго, Коста-Рика, Кот-д’Ивуар, Кувейт, Киргизстан, Ливан, Либия, Мавриций, Мадагаскар, Малайзия, Малдивские Острови, Мексико, Монголия, Намибия, Непал, Нигерия, Танзания, Обединени Арабски Емирства, Оман, Пакистан, Панама, Парагвай, Перу, Руанда, Салвадор, Саудитска Арабия, Сенегал, Сент-Винсент и Гренадини, Таджикистан, Таиланд, Того, Тринидад и Тобаго, Уганда, Узбекистан, Уругвай, Филипини, Централноафриканска Република и Еквадор.
Преди гласуването вършат изказвания представителите на Северна Македония, Либерия, Чехия (от името на Европейски Съюз и Украйна), Русия и Азербайджан.
(Официално конкретизиране: след това делегацията на Бурунди оповестява, че не е възнамерявала да взе участие, а делегацията на Лесото – че е възнамерявала да се въздържи).

Приложение № 3
Гласуване на плана на резолюция A/C.3/77/L.5 с импортираното допълнение в диспозитива като §4. Проектът е признат със 105 гласа „ за ”, 52 „ срещу ” и 15 „ въздържали се ”.
Гласували „ за ”:
Азербайджан, Алжир, Ангола, Аржентина, Армения, Бахамски Острови,
Бангладеш, Барбадос, Бахрейн, Беларус, Белиз, Боливия, Ботсвана, Бразилия, Бруней-Дарессалам, Бутан, Виетнам, Габон, Хаити, Гвиана, Гана, Гватемала, Гвинея, Гвинея-Бисау, Хондурас, Джибути, Замбия, Зимбабве, Израел, Индия, Индонезия, Йордания, Ирак, Йемен, Кабо-Верде, Казахстан, Камбоджа, Камерун, Катар, Кения, Китай, Колумбия, КНДР, Коста-Рика, Кот-д’Ивуар, Куба, Кувейт, Киргизстан, Лаос, Лесото, Ливан, Либия, Мавриций, Мавритания, Мадагаскар, Малави, Малайзия, Малдивски Острови, Мозамбик, Монголия, Намибия, Науру, Непал, Нигер, Нигерия, Никарагуа, Танзания, Обединени Арабские Емирства,
Оман, Пакистан, Парагвай, Перу, Русия, Руанда, Салвадор, Саудитска Арабия, Сенегал, Сент-Винсент и Гренадини, Сент-Китс и Невис, Сингапур, Соломонови Острови, Судан, Суринам, Сирия, Таджикистан, Тайланд, Тимор-Лесте, Того, Тринидад и Тобаго, Тунис, Туркменистан, Уганда, Узбекистан, Уругвай, Фиджи, Филиппины, Централноафриканска Република, Чад, Чили, Шри-Ланка, Екваториална Гвинея, Еритрея, Етиопия, Южна Африка и Ямайка.
Гласували „ срещу ”:
Австралия, Австрия, Албания, Андора, Белгия,  България , Босна и Херцеговина, Унгария, Германия, Гърция, Грузия, Дания, Ирландия, Исландия, Испания, Италия, Канада, Кипър, Кирибати, Латвия, Либерия, Литва, Лихтенщайн, Люксембург, Мали, Малта, Маршалови Острови, Микронезия, Монако, Нидерландия, Нова Зеландия, Норвегия, Папуа-Нова Гвинея, Полша, Португалия, Република Молдова, Румъния, Сан-Марино, Северна Македония, Словакия, Словения, Англия и Северна Ирландиа, Съединени американски щати, Украйна, Финландия, Франция, Хърватия, Черна гора, Чехия, Швеция, Естония и Япония.
Гласували „ въздържали се ” :
Антигуа и Барбуда, Доминиканска Република, Египет, Конго, Мексико,
Миянма, Палау, Панама, Република Корея, Самоа, Сърбия, Тонга, Турция,
Швейцария и Еквадор.
(Официално конкретизиране: Делегациите на Бурунди, Египет и Мали след това оповестяват, че за възнамерявали да гласоподават „ за ”).
Преди гласуването вършат изказвания представителите на Армения (от името на Организацията по Договора за групова безопасност), Канада, Англия и Северна Ирландия, Съединени американски щати, Украйна и Японии.
След гласуването вършат изказвания представителите на Сингапур, Хърватия, Австралия, Словения, Гватемала, Исландия (от името на страните от Балтика и Северна Европа), Израел, Швейцария, Малайзия, Испания, Колумбия, Алжир, Австрия, Италия, Индонезия, Нова Зеландия, Албания, Еквадор, Бурунди, Египет, Венецуела, Никарагуа, Куба, Шри-Ланка, Русия, Беларус, Виетнам, Южна Африка, Еритрея, КНДР, Етиопия, Сирия и Китай.

Приложение № 4
15 декември 2022 година, 15,35 ч.
Генералната Асамблея на Организация на обединените нации гласоподава окончателния текст на резолюцията с добавения в диспозитива §4.
Резолюцията е призната със 120 гласа „ за ”, 50 „ срещу ” и 10 „ въздържали се.
Гласували „ за ”:
Алжир, Ангола, Антигуа и Барбуда, Аржентина, Армения, Азербайджан, Бахами, Бахрейн, Бангладеш, Барбадос, Беларус, Белиз, Бутан, Боливия, Ботсвана, Бразилия, Бруней, Бурунди, Кабо верде, Камбоджа, Камерун, Централно-африканска република, Чад, Чили, Китай, Колумбия, Конго, Коста рика, кот ди`Вуар, Куба, КНДР, Джибути, Доминиканска република, Египет, Салвадор, Екваториална Гвинея, Еритрея, Eсватини (преди Свазиленд), Етиопия, Фуджи, Габон, Гамбия, Гана, Гренада, Гватемала, Гвинея, Гвинея-Бисау, Гвиана, Хаити, Хондурас, Индия, Индонезия, Ирак, Израел, Ямайка, Йордания, Казахстан, Кения, Кувейт, Киргизстан, Лаос, Ливан, Лесото, Либия, Мадагаскар, Малави, Малайзия, Малдиви, Мали,Мавритания, Мавриций, Мексико, Монголия, Мозамбик, Намибия, Науру, Непал, Никарагуа, Нигер, Нигерия, Оман, Пакистан, Парагвай, Перу, Филипини, Катар, Русия, Руанда, Сейнт Китс и Невис, Сейнт Лусия, Сейнт Винсент и Гренадини, Саудитска Арабия, Сенегал, Сърбия, Сингапур, Соломонови острови, Сомалия, Южна африка, Шри Ланка, Судан, Суринам, Сирия, Таджикистан, Тайланд, Тимор-лесте (Източен Тимор), Того, Тринидад и Тобаго, Тунис, Туркменистан, Тувалу, Уганда, Обединени арабски емирства, Танзания, Уругвай, Узбекистан, Виетнам, Йемен, Замбия, Зимбабве
Гласували „ срещу ”
Албания, Андора, Австралия, Австрия, Белгия, Босна и Херцеговина,  България,  Канада, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Финландия, Франция, Грузия, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Ирландия, Италия, Япония, Кирибати, Латвия, Либерия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Маршалски острои, Микронезия, Монако, Черна Гора, Нидерландия, Нова Зеландия, Северна Македония, Норвегия, Полша, Португалия, Молдова, Румъния, Сан Марино, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Украйна, Англия и Северна Ирландия, Съединени американски щати
Гласували „ въздържал се ”:
Афганистан, Еквадор, Мианмар, Палау, Панама, Папуа Нова Гвинея, Корея, Самоа, Швейцария, Турция
не вземат участие 13:  Бенин, Буркина фасо, Коморски острови, Доминика, Иран, Мароко, Сан Томе и Принсипе, Сейшели, Сиера Леоне, Южен Судан, Тонга, Вануату, Венецуела.

***

Източници
https://documents-dds-ny.un.org/ doc/ UNDOC/GEN/ N22/720/ 50/PDF/N2272050.pdf?OpenElement
https://press.un.org/en/2022/ga12483.doc.htm
https://english.almayadeen.net/news/politics/unga-adopts-anti-nazi-resolution-with-us-eu-voting-against-i
https://usun.usmission.gov/explanation-of-vote-on-a-third-committee-resolution-by-the-russian-federation-on-combatting-the-glorification-of-nazism/
https://baricada.org/2021/03/16/us-nazy-comaborators/
https://edition.cnn.com/2021/02/24/opinions/dark-postscript-america-nazis-golinkin/index.html

https://www.thenation.com/article/archive/seven-decades-nazi-collaboration-americas-dirty-little-ukraine-secret/
https://forward.com/news/462648/how-many-monuments-honor-fascists-nazis-and-murderers-of-jews-youll-be/
https://forward.com/news/481224/the-many-monuments-that-still-honor-fascists-nazis-and-murderers-of-jews/
https://www.thenation.com/article/world/canada-nazi-monuments-antisemitism/
https://www.thenation.com/article/politics/neo-nazis-far-right-ukraine/
https://www.thenation.com/article/archive/the-heartbreaking-irony-of-winter-on-fire/
https://www.npr.org/transcripts/361427276
https://www.amazon.com/Nazis-Next-Door-America-Hitlers/dp/0544577884 (The Nazis Next Door: How America Became a Safe Haven for Hitler’s Men Paperback by Eric Lichtblau)
https://www.amazon.com/Old-Nazis-Right-Republican-Party/dp/0896084183 (Old Nazis, the New Right, and the Republican Party: Domestic fascist networks and their effect on U.S. cold war politics
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР