Публикуваното вчера социологическо проучване на Тренд показва 5% преднина за

...
Публикуваното вчера социологическо проучване на Тренд показва 5% преднина за
Коментари Харесай

Политолози: Преднината на ГЕРБ пред ПП ще се съхрани, Възраждане и ДПС се мобилизират

Публикуваното през вчерашния ден социологическо изследване на " Тренд " демонстрира 5% преднина за ГЕРБ пред " Продължаваме промяната " на идните на 2 октомври предварителни парламентарни избори.

" Вероятно тази преднина ще се задържи, тъй като от няколко месеца по-скоро се усилва разликата, в сравнение с да се сближава. Това не е най-важното - какъв брой ще бъде разликата. Изненадващ е високият % хора, над 60%, които желаят да се сформира държавно управление ", разяснява пред " България он ер " политологът Цветанка Андреева.

Тя акцентира, че всички партии желаят да ръководят, а не да са в съпротива.

" Движение за права и свободи и " Възраждане " активизират структурите си. Искаха предварителни избори. Чухме водача на " Възраждане " да споделя, че в случай че не получат стремежи от тях резултат, ще тръгнат на последващи предварителни избори, което ще дестабилизира политическата конюнктура. Добрата вест е, че всички желаят да ръководят, само че не знаят по какъв начин да ръководят дружно, а ще им се наложи ", уверена е Андреева.

Колегата й проф. Росен Стоянов не чака по-различна предизборна акция от предходните, както и друг резултат.

" Играчите са същите, с цел да се сътвори по-стабилна коалиция. ГЕРБ, без значение дали и с какъв брой ще завоюва, едва ли ще успее да направи такава коалиция, че да ръководи. Няма значение кой е пръв, а кой ще съумее да сформира болшинство от 121 и повече депутати, с цел да бъде стабилно ръководството ", съобщи проф. Стоянов.

Той дефинира ултиматума за договаряния с ГЕРБ, в случай че Борисов се отдръпна, като " боен фронт, а не алена линия ". Но е безапелационен, че това няма да се промени и би трябвало да се върви по пътя на дипломацията и компромисите.

" Не единствено серпантина от избори е допустима, ще се получи нагнетяване на избори - следващата година локални, по-догодина европейски. И евентуално Има Такъв Народ ще съумеят да съберат подписи за референдум. Трябва търсене на опция да се беседва чисто човешки, другото демотивира още повече гласуващите и ще имаме огромен капацитет за нови политически планове ", съобщи политологът.

А Цветанка Андреева акцентира потребността партиите да поемат отговорност след изборите. " Важно е да могат да сформират държавно управление. Иначе ще компрометират на първо място себе си. Трябва да знаят, че всеки, който провали опцията да се сформира държавно управление, ще поеме цялата вреда, в случай че поведе народа към още едни избори ", посочи Андреева.

Тя вижда бъдещето на " Продължаваме промяната " като това на Има Такъв Народ - спечелили едни избори, неуспех на ръководство, последващи избори и след втори неуспех - битка за минаване на бариерата от 4% за влизане в Народно събрание на следващи избори.

" Вероятността, в случай че се провалят за сформиране на държавно управление, да се появи нов индивид на терена, който да обере протестния избор, е голяма ", добави тя.

И двамата бяха безапелационни, че страната няма потребност от Велико национално заседание и смяна на Конституцията, с която да станем президентска република.

" Аз не виждам на опита на Слави като нещо почтено. Той пробва да се възползва от имиджа на Радев, представяйки се за непосредствен до него, с цел да минат изборния предел. Опасно е да бъде недооценен ", разяснява Андреева.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР