Публикувано във факти.бг: Симеон Сакскобургготски поздрави регионалния министър Николай Нанков

...
Публикувано във факти.бг: Симеон Сакскобургготски поздрави регионалния министър Николай Нанков
Коментари Харесай

Сакскобургготски доволен от въвеждането на ТОЛ таксите

Публикувано във обстоятелства.бг:

Симеон Сакскобургготски поздрави районния министър Николай Нанков за прокарването на ТОЛ системата в България. Престолонаследникът на цар Борис III и някогашен министър-председател се чуди за какво са ни трябвали толкоз години, до момента в който използван модела, съжалявайки, че не е станало по времето на неговия мандат.

Ето и цялото изказване на Симеон Сакскобургготски до медиите:

Тези дни, пътувайки в самолета от Мадрид за София, попаднах на изявление на министъра на районното развиване и благоустройството за списание “Bulgaria ON AIR ”. Държа да поздравя министър Николай Нанков, че след толкоз години съумя да задвижи концепцията за въвеждане на така наречен тол система и в България и да му пожелая триумф!

Спомних си 2003 година, когато като министър-председател се срещнах с представители на най-големите португалски компании, които се интересуваха от строителството на автомагистрала “Тракия ” и планът за контракт с тях предвиждаше потреблението на тол система. Тогава, познавайки добре Португалия, която разполага с едни от най-хубавите пътища в Европа, които се поддържат в извънредно положително положение, точно посредством събираните тол такси, ми се видя преференциално за България да притеглим подобен огромен задграничен вложител. След това бях остро подложен на критика, несправедливо упрекван в какви ли не “далавери ” и заради огромния отпор на разнообразни кръгове у нас, концепцията беше провалена.

 

Питам се какъв брой ли пари изгуби страната от това отсрочване, какъв брой пътища щяха към този момент да бъдат ремонтирани със събраните средства и по какъв начин по-различно би изглеждала транспортната ни мрежа през днешния ден. Трябваше ли да изминат близо 15 години, преди да стигнем до извода, който доста други по-развити европейски страни бяха създали, че събирането на тол такси е стопански по-изгодно за страната от продажбата на винетки. През България минава огромен директен трафик от и за Турция и Близкия Изток, само че не се събират задоволително средства, както това вършат нашите съседи. Разчетите, направени от специалисти в Министерството на районното развиване и благоустройството, които цитира министър Нанков, приказват сами по себе си. От винетни стикери годишно приходите са 300-350 млн. лева против предстоящите три пъти повече откакто бъде въведена тол системата.

Жалко за пропуснатите благоприятни условия! Сега към този момент щяха да бъдат осъществени някои значими пътни планове и ремонтирани други трасета, които заради липса на пари са си останали по този начин, както са били издигнати преди 50 години.

Подобна е и картинката с плана за атомната централа „ Белене ”. Моето държавно управление размрази плана, с цел да може да се реализира този стратегически значим обект за националната ни сигурност, само че популизмът взе превъзходство над здравия разсъдък. Знаем какво последва. А през днешния ден – години по-късно, и то години на пропуснати изгоди, още веднъж започваме да приказваме за потребността от тази централа.

За тези изгубени години какъв брой ли по-добре щеше да се е развила стопански България, в случай че разполагаше с нужната за това пътна и нуклеарна инфраструктура.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР