Публикувани са данните за изпълнението на консолидираната фискална програма към

...
Публикувани са данните за изпълнението на консолидираната фискална програма към
Коментари Харесай

Близо 1 млрд. лв. дефицит прогнозира Министерство на финансите за октомври

Публикувани са данните за осъществяването на консолидираната фискална стратегия към 30.09.2022 година На база на данните от месечните доклади за касово осъществяване на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет бюджетното салдо по КФП на касова основа към септември 2022 година е позитивно в размер на 989,2 млн. лева (0,6 % от прогнозния БВП) и се образува от превишение на приходите над разноските по националния бюджет в размер на 468,5 млн. лева и по европейските средства в размер на 520,7 млн. лв..
 
На месечна база за септември се регистрира недостиг в размер на 712,3 млн. лв.. Разходите по КФП (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към септември 2022 година възлизат на 44 008,4  млн. лева, което е 66,8 % от годишните планове. За съпоставяне разноските по КФП към септември 2021 година бяха в размер на 36 777,7 млн. лв..
 
Частта от вноската на Република България в бюджета на Европейски Съюз, изплатена  към 30 септември 2022 година от централния бюджет, възлиза на 1 237,3 млн. лева, което е в осъществяване на настоящото все още законодателство в региона на личните запаси на Европейски Съюз.
 
Размерът на фискалния запас към 30.09.2022 година е 13,2 милиарда лева, в това число 12,9 милиарда лева депозити на фискалния запас в Българска народна банка и банки и 0,3 милиарда лева вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разноски, задатъци и други.
 
На база на предварителни данни и оценки се чака бюджетното салдо по консолидираната фискална стратегия (КФП) към октомври 2022 година да бъде недостиг в размер на 20 млн. лв.. На месечна база за октомври се чака недостиг в размер на 1,0 милиарда лева, като аргументите за плануваното превишение на разноските над приходите на месечна база са по-високите разноски в сходство с годишните планове, както и по-големия размер на възобновения данъчен заем към бизнеса по ЗДДС.
 
През октомври се следи повишаване на обществените разноски (вкл. и заради втората стъпка от утвърденото през лятото преизчисляване на пенсиите), финансовите разноски, разноските за прехрана и други.
 
Следва да се означи, че от месец юли по бюджета на Фонд " Сигурност на електроенергийната система " постъпват вноски от обществените предприятия от бранш " Енергетика " в осъществяване на §24 от Преходните и заключителните разпореждания на ЗДБРБ за 2022 година, които се употребяват за покриване на разноските по член 36б, алинея 1, т. 4 от Закона за енергетиката.
 
Поради тази причина в частта на неданъчните доходи се регистрира растеж, защото такива вноски не са постъпвали през 2021 година. Аналогично в частта на разноските за дотации по бюджета на Фонд " Сигурност на електроенергийната система " се прави погашение на обезщетения към небитовите крайни клиенти на електрическа сила отвън контролирания пазар по §23 от Преходните и заключителните разпореждания на ЗДБРБ за 2022 година, което също следва да се има поради при съпоставката на разноските със същия интервал на миналата година.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР