Публикуваната на 16 март статистика на ЕПВ показва, че иновациите

...
Публикуваната на 16 март статистика на ЕПВ показва, че иновациите
Коментари Харесай

Иновациите в здравеопазването - основен двигател на европейските заявки за патент през 2020 г.

Публикуваната на 16 март статистика на ЕПВ демонстрира, че нововъведенията в опазването на здравето подтикват патентната активност през 2020 година Медицинските технологии са водещи в региона на изобретенията във връзка с размера, до момента в който фармацевтичните артикули и биотехнологиите са най-бързо разрастващите се области, написа БЛИЦ.

Въпреки пандемията, общият брой на европейските поръчки за патент, подадени през 2020 година, е съпоставим с този за 2019 година, отчитайки спад от 0,7%.
EПВ е получило общо 180 250 поръчки за патент през предходната година, което е малко под рекордното равнище, регистрирано през 2019 година (181 532).

Изобретенията в региона на естествените науки нарастват, цифровите технологии остават мощни, само че понижават в региона на превоза

Сред водещите механически области, фармацевтичните артикули (+ 10,2%) и биотехнологиите (+ 6,3%) демонстрират максимален растеж на патентни поръчки. Медицинските технологии (+ 2.6%) показват най-вече изобретения през 2020 година, отнемайки първото място от цифровите връзки, които бяха най-активната област през 2019 година

Предишните първенци - цифровата връзка (технологии, позволяващи 5G мрежи) и компютърни технологии (вкл. изобретения, свързани с неестествен интелект), не престават да демонстрират мощна патентна интензивност, класирайки се надлежно на второ и трето място и нараствайки с 1,0% и 1,9% по отношение на 2019 година Междувременно нововъведенията в региона на превоза демонстрират максимален спад (-5,5%), изключително при авиацията и аерокосмическата промишленост (-24,7%) и в по-малка степен при автомобилната (-1,6%).

Китай и Южна Корея регистрират бърз напредък

По отношение на географския генезис на изобретенията, петте най-големи заявители през 2020 година са Съединени американски щати (44 293 заявки), следвани от Германия (25 954), Япония (21 841), Китай (13 432) и Франция (10 554), като се следят обилни вариации в темповете на напредък:
Както през 2019 година, най-силните нараствания измежду първите 10 страни идват от Китай (+ 9,9%) и Южна Корея (+ 9,2%), като китайските компании са подали повече поръчки в региона на биотехнологиите, електрическите машини / апарати / сила (където са регистрирани доста изобретения за технологии за чиста енергия) и цифрова връзка.

Корейските компании са изключително дейни в електрическите машини / апарати / енергетика, телекомуникации, полупроводници и компютърни технологии.

Обратно, заявителите от Съединени американски щати, които съставляват една четвърт от всички заявки в EПВ, са подали с 4,1% по-малко поръчки за патент през 2020 година, като забележителен спад има в областите превоз, електрически машини / апарати / сила и органична фина химия. Заявките за патенти от японски компании и изобретатели са намалели с 1,1% по отношение на миналата година, като максимален спад се следи при превоза и оптиката.

По-малко поръчки от Европа, само че Финландия, Франция и Италия трансформират наклонността

Компании и изобретатели от 38-те през 2020 година, което е спад с 1,3% заради по-малкото заявяване в области като премерване (което включва сензорни технологии; -10,4%,), органична фина химия (-3,6 %) и електрически машини / апарати / сила (-2,8%). Независимо от това, претендентите от страните членки на EПВ означават забележителен растеж при фармацевтичните артикули (+ 15%) и биотехнологиите (+ 4,5%).

На равнище страни размерът на подадените поръчки също се разграничава доста: Докато заявките от Германия, максимален заявител от Европа, са спаднали с 3,0% през 2020 година, френските и италианските изобретатели са подали надлежно с 3,1% и 2,9% повече заявки. Сред 10-те най-големи европейски заявители максимален спад отбелязва Холандия (-8,2%), следвана от Англия (-6,8%). Заявките от Швеция и Дания доближават равнищата от 2019 година, до момента в който Финландия записва 11,1% растеж с помощта на мощното нарастване на броя на изобретенията в цифровите технологии.

Пет европейски компании в класацията Топ 10

Класирането на най-хубавите претенденти за 2020 година също отразява устойчивия напредък на поръчките за патент от Китай и Южна Корея. Samsung (3 276 заявки) оглавява таблицата, следван от Huawei (3 113), които водят в класирането и през миналата година, и LG е на трето място (2 909). Топ 10 включва пет компании от Европа (най-големият брой от 2014 година насам), две от Южна Корея и една от Китай, Япония и Съединени американски щати.

За подробна статистика вижте EPO Patent Index 2020 на www.epo.org/patent-index2020.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР