Публикуван е за обсъждане проект на Закон за изменение и

...
Публикуван е за обсъждане проект на Закон за изменение и
Коментари Харесай

Обсъжда се изменение и допълнение на Закона за управление на етажната собственост

Публикуван е за разискване план на Закон за изменение и допълнение на Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност.

Предлаганите промени и допълнения в Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност се постановат заради нуждата от реализирането на промяна „ Улесняване и повишение успеваемостта на вложения в енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания “, която е планувана в Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ/Плана) на Република България.

 ✔ Реформата има три водещи цели, които третират опцията за разрешаване на пречките в вложенията за енергийна успеваемост в многофамилните жилищни здания, регламентацията на професионалното ръководство и основаване на опция за основаване на банкова сметка на етажната благосъстоятелност за събиране на разноските за ръководство и поддръжка, както и за асимилиране на финансиране от други източници, а освен за поддържането на фонд „ Ремонт и възобновяване “.

 ✔ Със законопроекта се уточняват наредбите, уреждащи книгата за етажната благосъстоятелност, вкарват се разпореждания, предвиждащи опция общото заседание да се организира и онлайн, както и опция за лицата, които не са съумели да участват в него да гласоподават избрани решения посредством писмена декларация, подписана саморъчно и предадена на управителния съвет (управителя) или с дипломиран електронен автограф по смисъла на член 13, алинея 3 от Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги и изпратена по електронната поща.

 ✔ Регламентира се активността на лицата, упражняващи по занимание активност по ръководство на етажна благосъстоятелност, като се вкарват кумулативни условия, при съществуването на които ще могат да се вписват в обществен указател към Министерството на районното развиване и благоустройството и регистрацията в него ще бъде изискване за практикуване на активността.

 ✔ Детайлизират се хипотезите по отношение на разноските за ръководство и поддръжка на общи елементи на етажната благосъстоятелност и се планува заплащането им без значение дали независимият обект се населява или не. Въвежда се наложителен избор на надзорен съвет (контрольор).

 ✔ Детайлизират се и наредбите, касаещи активността на управителния съвет (управителя) за повишение на отчетността му, като се вкарва ежемесечното обвързване на шефа да разгласява на видно и общодостъпно място доклад за приходите и разноските на етажната благосъстоятелност за месеца.

Документацията по изменение и допълнение на Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност може да намерите тук:
https://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=7081&fbclid=IwAR30M3h4E0CZn8PJlagGeMkprhvigzqAi1SAXIhfdabecuL-cHQksgmwoqg
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР