Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра ...

Коментар №2 на седмицата: Евробезумието ваксинационен паспорт

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра над 7 000 ваши прочитания в Actualno.com.
 
(сертификат) заради коронавируса. Тази идея постоянно си пробива път на ниво ЕС. И предвид постоянния натиск, малко вероятно е да не се случи нещо.
Въпросът обаче е какво точно ще е това нещо?! Защото реализацията на идеята може да я провали тотално. При сегашното положение на нещата съм убеден, че провалът ще е грандиозен.
На първо място – ще може ли въвеждането на този паспорт да отговаря на принципите на правото, че нормите обхващат всички равнопоставено? По-просто казано - всички ли ще са равни пред закона? Например – достъпът до ваксини. Аз искам да се ваксинирам, но в държавата, в която живея, дори не са почнали да ваксинират или все още не ме ваксинират, защото съм по-назад, в по-неприоритетна група в съответния план. Тогава откъде-накъде ще ми искат паспорт? Или може би трябва да взема да се заразя и да се надявам да преболедувам, че да пътувам след това свободно?
На второ място – ваксините всъщност предпазват ли срещу това да не заразиш друг човек? Т.е., ако си ваксиниран, ти можеш да се разболееш, макар шансът да е многократно по-малък (). Но ако все пак изтеглиш късата клечка, макар да си ваксиниран, ти можеш ли да заразиш друг? Досега много информация в тази насока няма, но отговорът е, че можеш - въпрос на изчисление на вероятности на база проучвания, които тепърва ще се правят. При това положение за каква епидемична защита за обществото говорим, че да има паспорт?!
Трето – преболедувалите как ще им оценяваме имунитета? Коя е единната научно призната граница за необходимо количество антитела така, че да може да се измери ефективен хуморален имунитет? А клетъчният имунитет как ще го мерим и пишем в паспорта?
Четвърто - какво ще правим с , които заради генетични характеристики никога няма да се заразят с COVID-19? Те защо да бъдат принудени да се ваксинират или да дават пари за PCR тестове, ако искат да пътуват?
Пето - какво ще се случи с хората, които не изграждат имунитет срещу коронавируса, независимо преболедували или ваксинирани? Такива със сигурност има – те не са равнопоставени спрямо другите хора, ще трябва ли да дават постоянно пари за PCR тестове, ако искат да пътуват в ЕС, само защото са генетично различни?
Шесто (което направо си е първо) - а децата? Коя е ваксината за тях - няма такава под 18 години в ЕС! Или децата вирусът не ги хваща - ами не, боледуват и те, заразяват и те, обаче за тях ваксина още няма и до 3 месеца силно се съмнявам да има! Колко вече шумотевица се вдигна за училища и детски градини като двигател на заразата? А може би политическите лидери, които най-силно натискат за ваксинационен паспорт (по-долу съм ги изброил), си мислят, че хората ще тръгнат на море без децата си?
Нещо ме съмнява силно, ама много силно, че евробюрократите и като цяло политиците ще успеят адекватно да отговорят на всеки от тези въпроси така, че да има предвидимост. Ако . Така че възможностите са две – забатачване и в крайна сметка пандемията да бъде овладяна преди да се стигне до решение или нещо с по-несправедлив уклон. Натискът за второто е особено силен от правителствата на Гърция (водено от Кириакос Мицотакис от "Нова демокрация"), Испания (на социалиста Педро Санчес) и на Австрия (начело е националистът Себастиан Курц). Да видим - все още в Европа има институции като Европейския съд, като Европейския съд по правата на човека ...
Автор: Ивайло Ачев

Източник: actualno.com