Публикуваме интервю с инж Илиан Милев, споделено в – Инж.

...
Публикуваме интервю с инж Илиан Милев, споделено в – Инж.
Коментари Харесай

Инж. Илиан Милев: Строителството в кварталите Средна кула и Долапите е на финалната права

Публикуваме изявление с инж Илиан Милев, споделено в

– Инж. Милев, какъв е физическият прогрес в осъществяването на план „ Изграждане на ВиК инфраструктура на обособената територия, обслужвана от „ ВиК “ ООД – Русе “?

− Както е известно, строителството по плана обгръща пет обекта. Тъй като изкопните действия са почнали по друго време, напредъкът в осъществяването е на друг стадий при всеки от тях. Завършени са към 65% от общо плануванаъа по плана линейна част по договорите за инженеринг.

Може да се каже, че строителството в кв. „ Средна кула “ и кв. „ Долапите “ е на финалната права и работата към този момент се е концентрирала върху възобновяване на настилките по реконструираните сектори. В рамките на този обект са изпълнени към 5300 м водопроводи, над 41000 м гравитачна канализация, почти 2600 м напорна канализация и са построени 13 бр. канализационни помпени станции. Досега са възобновени над 23200 м, или над 50 % от разрушените при изкопните действия пътни настилки.

Работата в двата квартала не е била лесна – огромна част от улиците там са тесни и стръмни, а интензивните строителни действия наоколо до жилищните здания са довели до усложнения и са провокирали съществено напрежение и неодобрение у жителите. В никакъв случай не подценявам проблемите при строителството в градска среда, само че мисля, че би трябвало да отчетем и позитивните аспекти: осъществяването се е направило с качествени материали с дълъг експлоатационен живот, а инсталираните канализационни помпени станции са съвременни и надеждни.


Полагане на обсадна тръба под жп линии – обект „ Реконструкция и доизграждане на ВиК мрежи в кв. „ Средна кула “ и кв. „ Долапите “; Изграждане на отвеждащ колектор и реорганизация на прилежаща ВиКмрежа “Изграждане на шахта на дюкер под р. Русенски Лом – обект „ Реконструкция и доизграждане на ВиК мрежи в кв. „ Средна кула “ и кв. „ Долапите “; Изграждане на отвеждащ колектор и реорганизация на прилежаща ВиКмрежа “
Работата на обект „ Реконструкция и замяна на съществуващи довеждащи водопроводи от ПС „ II напредък “ до ПС „ III напредък “ напредва с добър ритъм. Вече е положен единият от довеждащите водопроводи с дължина 4644 м, изпитан е и сега по него се подава вода от помпена станция „ II напредък “.

Обратно засипване и уплътняване на положени първа и втора нитка с диаметър DN 700 в сектора по ул. „ Филип Станиславов “ − обект „ Реконструкция и замяна на съществуващи довеждащи водопроводи от ПС „ II напредък “ до ПС „ III напредък “

Ул. „ Филип Станиславов “ след възобновяване на пътната настилка – обект „ Реконструкция и замяна на съществуващи довеждащи водопроводи от ПС „ II напредък “ до ПС „ III напредък “

В рамките на обект „ Реконструкция на ВиК мрежи в ЦГЧ, гр. Русе “ са изпълнени 11355 м от водопроводите и 1171 м от канализацията, планувани в техническия план, като в същото време се работи и по възобновяване на пътните настилки по приключените сектори.


Подготовка и полагане на основен водопроводен клон с чугунени тръби с диаметър ⌀350 мм по бул. „ Липник “ – обект „ Реконструкция на ВиК мрежи в ЦГЧ, гр. Русе “

Следващият обект е „ Реконструкция на ВиК мрежи в гр. Русе: Етап I − Реконструкция на канализационни колектори и прилежащи водопроводи “. Изградени са 300 м от плануваните водопроводи и 1088 м от канализацията.

Мисля, че е значимо да се означи, че всички подобекти, включени в този строителен обект, не са определени на случаен принцип: те обгръщат сериозни точки по мрежата, където постоянно се записват наводнения даже при краткотрайни значителни превалявания. Изпълнението на доста от обектите е извънредно тежък и трудоемък развой, който допуска работа на много огромни и дълбоки сектори, само че съм уверен, че е извънредно належащо реконструкцията да приключи сполучливо макар компликациите. Реализирането на плануваните действия ще реши в оптималната степен казуса с отводняването в града ни.

Тази седмица стартира осъществяването на действия по построяването на задържателен контейнер с размер от над 2700 кубични метра под бул. „ Христо Ботев “. Всички русенци знаят какъв брой мъчно е отводняването на булеварда при интензивни превалявания. Новият контейнер ще разреши следено пропускане на събраните водни количества по мрежата (за да не бъде претоварвана), като това ще отстрани вероятността от наводнение на региона при кръстовището наоколо до някогашната Симова мелница.


Главен канализационен клон по ул. „ Яребична “ и ул. „ Тулча “ – обект „ Реконструкция на ВиК мрежи в гр. Русе: Етап I − Реконструкция на канализационни колектори и прилежащи водопроводи “

Последният обект, на който са почнали строителни действия преди към два месеца, е „ Реконструкция на ВиК мрежи в гр. Русе: Етап II − Реконструкция на основни и второстепенни водопроводни клонове “. Както е посочено и в наименованието му, в границите на този обект се подменят всички основни водопроводни клонове в града. Голяма част от съществуващите проводи са построени от етернитови тръби с огромен диаметър, като по тях пораждат доста повреди. Реконструкцията се прави с висококачествени чугунени тръби, което ще подсигурява обикновено водоподаване най-малко през идващите петдесет години. До този миг в границите на обекта са положени над 1500 м водопроводи.



Полагане на основен водопроводен клон с диаметър ⌀500 и клон с диаметър ⌀200 по ул. „ Плиска “

− Къде се работи най-активно сега на територията на град Русе?

− Активно се работи на безусловно всички обекти. Както споделих по-рано, забележителна част от работата в „ Средна кула “ и „ Долапите “ към този момент е приключена.

− Как жителите могат да получават настояща информация за строителните действия – по кои улици ще се работи, къде се планува да бъде нарушено естественото водоподаване по отношение на ремонтите?

− Информация се дава чрез разнообразни канали за връзка: публикуваме публикации и известия в интернет страницата на плана и уеб страницата на сдружението ни, чиновниците ни дават отговор на електронни и телефонни запитвания. Актуална информация подаваме и към общинския пресцентър, и локални печатни и електронни медии, които също отразяват напредъка в осъществяването на плана.

В графа „ Новини и известия “ в интернет страницата на плана, налична на адрес, всеки петък се разгласява седмичната стратегия на строително-монтажните работи за обектите в границите на плана. Програмите съдържат подробна информация за затворените или лимитирани за придвижване сектори, както и типа на активността, която изпълнителите възнамеряват да извършат през идната седмица. В същата графа се афишират и регионите, където се постанова краткотрайно да бъде нарушено естественото водоподаване при осъществяване на ремонтните действия.

В графа „ Планови поправки и прекъсвания “ в началната страница на уеб страницата на сдружението () също се помества информация за ремонтите и засегнатите от спиранията на водоподаването консуматори, като в рубриката се разгласяват данни както за дейностите по реорганизация на ВиК мрежата в границите на плана, финансиран по ОПОС, по този начин и за останалите поправки в Русе и другите обитаеми места в региона, при които има краткотрайни спирания на водоподаването.

В интернет страницата и в началната страница на уеб страницата на сдружението е вградена карта на строителството, където са маркирани секторите, по които се работи в границите на огромния ни план, и се означават зоните с нарушено водоподаване при планови прекъсвания.



Карта на строителните действия, налична в интернет страницата на плана на адрес

Когато възникне повреда, информация за нея се афишира в графа „ Аварии “ в началната страница на уеб страницата.

Съобщенията по отношение на нарушение на естественото водоподаване по отношение на планови ремонтни действия се разгласяват и в редица медии. В случай че засегнатият от прекъсването сектор е дребен и има опция, чиновниците ни оставят записка на вратата на съответния парцел. Тези бележки обаче елементарно могат да бъдат свалени, по тази причина най-сигурният метод клиентите да получат настояща информация е, като наблюдават уеб страницата ни.

− Срещат ли изпълнителите на плана компликации понастоящем и по какъв начин ВиК − Русе спомага за бързото им превъзмогване?

− Трудностите, срещани от изпълнителите, могат да се обособят в две съществени групи съгласно характера (първоизточника) им:

Такива, които са отвън техния надзор и надлежно ВиК сдружението е в неспособност да спомага за превъзмогването им, като тук би трябвало да посоча най-много нарушаванията в графиците за доставки на материали. Това разстройва работните стратегии на изпълнителите, в това число организацията на строителството. Като разследване е налична цялостна веселба в осъществяването, която обаче не е от темперамент, водещ до цялостно несъблюдение.

Втората група обгръща компликации, които е допустимо да бъдат следени, само че изпълнителите и ВиК сдружението зависят от други външни условия. Тук може да се посочат извънредно късите периоди за осъществяване, подбудени от разпоредбите за допустимост на разноските и времевия небосвод за тях, избран посредством вторичното право на Европейски Съюз (Регламент Европейски Съюз 1303/2013). Съществен проблем е и забележителното нарастване на цените на строителните материали и горивата.

Вижте, дръзвам да настоявам, че съм реалист и осъзнавам, че осъществяването на план с сходен мащаб е нелека задача, придружена от проблеми и провокации. В същото време обаче от опит знам, че когато са налице подобаваща подготовка, мотивация и експертен екип, е изцяло допустимо поставените цели да бъдат реализирани. В поддръжка на казаното ще приведа един образец от недалечното минало: „ Интегриран план за усъвършенствания на водния цикъл на град Русе “, който се осъществя в границите на стратегия ИСПА.

Вашите читатели евентуално помнят, че планът беше не по-малко упорит, огромен и комплициран за осъществяване, само че завърши сполучливо. Наред с реорганизация на предпочитани сектори от ВиК мрежата в Русе, беше сменено съоръжение, извърши се замяна на магистрален тръбопровод с дължина 20,6 км от Сливо поле до Русе и се построи Градската пречиствателна станция за отпадъчни води. Убеден съм, че сполучливо ще завършваме и сегашния план, като разгадавам на виновното отношение на всички реализатори.

− Какви рекомендации бихте отправили към жителите по отношение на осъществяването на плана?

− Мисля, че всички жители към този момент са осведомени с естеството на работата по плана и схващат, че подмяната на ВиК мрежата допуска разкопаване на уличните платна, смяна в организацията на придвижването и по-чести прекъсвания на водоподаването. Вярно е, че ни следва още много работа, само че, както към този момент показах по-рано, в осъществяването е маркиран и забележителен прогрес. Това ни дава съображение да имаме вяра, че строителните действия ще приключат сполучливо, каквото е и нашето предпочитание. Препоръката ми към жителите в действителност е молба. Надявам се потребителите да проявят още малко самообладание и да ни извинят за всички ограничавания и неудобства, които провокира строителството. Ремонтите са неприятни, само че постоянно са и нужни. А изгодата от реализирането на плана ще се усети осезаемо незабавно след завършване на дейностите – осъществяването им ще улесни употребата на ВиК мрежата в града и ще ограничи броя на зараждащите повреди.

Също по този начин бих желал да помоля нашите клиенти постоянно, когато виждат нещо тревожно, да алармират за това, като употребяват опциите за връзка с сдружението ни. Може да изпращат въпроси и сигнали посредством електронен формуляр в раздел „ Домакинства “ и „ Фирми “, графа „ Често задавани въпроси “, в уеб страницата ни, да насочат питане, като се обадят на телефоните за информация, оповестени в уеб страницата ни, или да изпратят въпросите си на книжен притежател на адрес: гр. Русе, ул. „ Добруджа “ № 6.

− Как упражнявате надзор над изпълнителите по плана?

− Проверки се правят регулярно от представители на изпълнителите по подписаните контракти за практикуване на самостоятелен строителен контрол и извършване на функционалностите на Инженер по ФИДИК, както и от звеното за ръководство на плана. Контролни функционалности реализират Община Русе, бранш „ Пътна полиция “, както и РДНСК – Русе, които от време на време инспектират строителните обекти.

Водим дейна връзка с всички реализатори за премахване на проблемите на строителните площадки. Провеждаме работни срещи и с представителите на изпълнителите на договорите за обезпечаване на строителен контрол, с цел да се ускори контролът на обектите и да се сведат до най-малко отрицателните резултати от строителството за жителите.

− А по кое време се чака да завърши строителството и да се възвърне естественото напредване в града?

− Очаквам строителните действия в кв. „ Средна кула “ и кв. „ Долапите “ да приключат до октомври, а главната част от строителните действия на другите обекти − до края на есента на 2022 година

Тази обява е основана в границите на план „ Изграждане на ВиК инфраструктура на обособената територия, обслужвана от „ ВиК “ ООД − Русе “, който се извършва с финансовата поддръжка на Кохезионния фонд на Европейски Съюз и националния бюджет посредством Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 г “. Проектът е съфинансиран от Европейските структурни и капиталови фондове на Европейски Съюз от Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР