Публикация в социалните мрежи твърди, че НАТО подготвя широкомащабен военен

...
Публикация в социалните мрежи твърди, че НАТО подготвя широкомащабен военен
Коментари Харесай

Проверка на факти: Подготвя ли НАТО широкомащабен военен конфликт около Варна?

Публикация в обществените мрежи твърди, че НАТО приготвя " широкомащабен боен спор в Черно море, към Варна ". Твърдението е подплатено с " отчет " от форума в Давос и публикации в съветски медии.

Твърдения от обявата:
" НАТО приготвя " широкомащабен боен спор в Черно море, към Варна ". " На сборището на Клаус Шваб в Давос се появи отчет за основаване на „ морска оперативна група на НАТО в Черно море “, под прикритието на сякаш филантропични цели ". " Според редица анализатори, НАТО желае да сътвори лична военноморска база в региона на Черно море за тази цел. За доставка на оръжия на Украйна е нужен безпристрастен флот в Черно море ". " Това е опит да се сътвори кулоар за доставка на оръжие за Украйна по море, без надзор от страна на Русия и да се обезпечи тази връзка за сметка на " неутралните " страни. Всъщност това ще са страни от НАТО ".


Проверка на нашия екип откри, че изказванието е погрешно. Вижте за какво.

Установихме първоизточниците на изказванията. Това са съветски уеб сайтове, които проучват евентуалната опция за основаване на военноморска група на НАТО в Черно море.

Като евентуално местонахождение за такава военноморска база в публикацията е посочено българското пристанище във Варна. Българското пристанище е упоменато в съветската публикация само като хипотетично място и то по съмнение на интервюирания анализатор - член-кореспондент на съветската Академия за ракетни и артилерийски науки - Константин Сивков. Не са посочени никакви доказателства в поддръжка на догатката му.



Руската публикация е преведена в български уеб сайтове като zemya.bg.



В уеб страницата " Свободно слово " също откриваме публикация, която следва разказа на дописката в съветските уеб сайтове. Там към този момент се появява заглавието " НАТО приготвя широкомащабен боен спор в Черно море, към Варна ". Така изказванието за въпросния отчет от Давос се надгражда. Създава се подстрекателство, че НАТО има предпочитание да сътвори лична военноморска база в региона на Черно море за тази цел.



Така първичната обява в съветски уебсайт за отчет от форума в Давос, обвързван с Черно море, се развива с мнения на анализатори и хипотези, които основават подстрекателство за нагнетяване на напрежение в района, което може да ескалира до боен спор и нарушение на Конвенцията от Монтрьо, която регламентира прекосяването на кораби през черноморските проливи.

Форумът в Давос

И тази година швейцарския курортен град Давос събра международния бизнес хайлайф и държавни ръководители от десетки страни по света. Форумът мина под надпис " Възстановяване на доверието " и засегна редица тематики, свързани с внезапната ескалация на геополитическото напрежение и опасенията за световната търговия, свързани с Близкия изток.

На откриваме списък на общественото присъединяване във форума тази година на генералния секретар Йенс Столтенберг. Столтенберг е взел участие в панел отдаден на сигурността дружно с външните министри на Финландия, Германия, Саудитска Арабия и Нигерия, както и с американски сенатор.

Проведена е и среща с украинския президент Володимир Зеленски. На срещата са били разисквани масираните съветски офанзиви, както и значимостта на укрепването на противовъздушната защита на Украйна. В формалните известия не откриваме информация за основаването на военноморски флот с ресурсите на неутрални страни.

На формалния уебсайт на Световния стопански конгрес има оповестен Той изследва някои от най-сериозните опасности, пред които може да се изправи светът през идващото десетилетие, на фона на бързи софтуерни промени, икономическа неустановеност, затопляща се планета и спорове. В него не се загатва за наличие на непознат боен флот в Черно море.

Изпратихме публично питане до уредниците на форума. Оттам дадоха отговор по този начин:

" Опасявам се, че няма отчет на Световния стопански конгрес по тази тематика и не е ясно от кое място идва изказванието по-долу. Форумът никога не визира този въпрос ".

Отговорът е подписан от екипа за връзки с обществеността на форума в Давос.



Поискахме информация по отношение на направените изказвания и от Министерския съвет на Република България. Ето отговорите, които получихме:

" Обсъждана ли е такава тематика на форума в Давос и взела участие ли е българската страна в такива диалози?

Бруталната, нелегитимна и пълномащабна военна инвазия на Русия против самостоятелна Украйна беше тематика на редица полемики, както в двустранни формати, по този начин и в дискусионни панели в Давос. Твърдението, че е обсъждан „ подготвян от НАТО широкомащабен спор в Черно море “ е погрешно. Това изказване съдържа всички детайли на дезинформацията, което цели всяване на боязън и разделяне в демократичните общества. Това е най-често употребяваният метод от съветската зловредна агитация.

В допълнение, „ подготовка от НАТО на широкомащабен спор в Черно море “ няма по какъв начин да бъде обсъждана по няколко аргументи:
Доктрината на НАТО и страните-членки е преди всичко възпираща и, в случай че е належащо – отбранителна при хипотезата на член 5 от . В нито един стратегически документ на НАТО или във Вашингтонския контракт не се загатва за опция за нахлуване от страна на НАТО. Всички качества са ориентирани към въздържане и защита, като решенията подлежат на либерален и политически надзор.Обратното, с дейностите си Русия потвърди своята нападателна теория да се пробва да реализира имагинерни имперски упоритости посредством проекция на мощ – пълномащабна война против прилежаща самостоятелна страна. Решенията на политическото управление в Москва не подлежат на либерален надзор. Демократичната съпротива е унищожена, а нейните водачи биват задържани, изпращани в наказателни колонии и убивани заради убежденията си.НАТО не разисква своите дейности в обществени формати. В този смисъл, сходни изказвания ясно демонстрират своята неплатежоспособност и дезинформационен темперамент. НАТО в никакъв случай не е обсъждало експанзия против други страни, защото това опонира на на Вашингтонския контракт.
Възможно ли е Варна да бъде употребена за такава военноморска база?

Цитираните изказвания са дезинформация. Единствените проекти на България са за основаване на Координационен детайл за ситуационна информираност, което няма нищо общо в понятието „ военноморска база “ и не включва разполагане на военноморски средства. България има право да получава цялостна ситуационна картина на ситуацията по море, точно заради потвърдено нападателните дейности на Русия, в това число посредством блокиране на забележителна част от българската Изключителна икономическа зона в Черно море. Руската агитация неслучайно насочва вниманието точно към Варна. Това е градът, който Москва двукратно бомбардира през Първата международна война, с цената на редица жертви измежду цивилното население и обилни опустошения на жилищни здания. Отново става дума за всяване на боязън посредством разпространение на дезинформация. По отношение на навлизането на военноморски средства на страни-членки на НАТО в Черно море (извън трите черноморски съюзници), достъпът се реализира според Конвенцията от Монтрьо. Териториалните води на България, Румъния и Турция са и територия на НАТО, надлежно подлежат на отбрана по силата на член 5 от Вашингтонския контракт, в случай че това се постанова ".

Какво планува Конвенцията от Монтрьо

Конвенцията от Монтрьо е подписана през 1936 година и съдържа 29 члена, 4 приложения и 1 протокол.

Документът регламентира режима на прекосяване на военноморски съдове през Босфора и Дарданелите,

Властите в Анкара са упълномощени да затварят във военно време проливите за всички непознати военни кораби или когато Турция е застрашена с експанзия.

Турция може да отхвърля и прекосяването на комерсиалните кораби на страни, намиращи се в положение на война с нея.

Военни кораби на нечерноморски страни, само че с известни ограничавания в тонажа и размерите, могат да навлизат в Черно море и да престояват там за не повече от три седмици (21 денонощия), като в този период би трябвало да го изоставен.

Самолетоносачи, заради размерите си, както и танкери с полутечен газ, не се позволяват за прекосяване.

Надводните военни кораби, както и подводниците, би трябвало да минават единствено през деня, а подводниците – единствено в надводно положение.

Според член 12, на черноморските страни е позволено да транзитират през проливите и подводници, когато съдовете бъдат издигнати, купени или изпратени на ремонт отвън Черно море.

Рисковете за сигурността в Черно море

Войната в Украйна увеличи равнището на риск в Черно море и никой не може да планува по какъв начин и по кое време спорът ще бъде позволен, нито дали ще ескалира още повече.

Броени дни след началото на съветската инвазия в Украйна за бойни кораби.

Междувременно България, Румъния и Турция подхващат ограничения за повишение на сигурността в своите акватории на Черно море и вземат участие в укрепването на Югоизточния фланг на НАТО.

Подготвя се обща противоминна група, която да разчиства водите на Черно море от мините, употребявани от Русия и Украйна във военния спор. Основната задача на тази група е да бъде обезпечена сигурността на морските пътища в Черно море в противоминно отношение и противопоставяне на минната опасност, зародила след началото на съветската експанзия против Украйна.

Заключение :

Ситуацията с войната в Украйна е динамична и носи риск за сигурността в района на Черно море. В този смисъл няма по какъв начин да се планува дали ситуацията ще ескалира в допълнение или не. Нашата инспекция на обстоятелства сподели, че изказванието, че НАТО приготвя широкомащабен боен спор в Черно море, към Варна, и причините, с които си служи то - " отчет " от форума в Давос, не дават отговор на истината. Нашият екип не откри доказателства за съществуването на подобен формален документ. Организаторите на форума в Давос също отхвърлят за съществуването му. Подобни изказвания са образец за един от инструментите на дезинформацията - манипулативни мнения, които вършат внушения без действителни доказателства.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР