Публикации с идентично съдържание се разпространяват от онлайн издания и

...
Публикации с идентично съдържание се разпространяват от онлайн издания и
Коментари Харесай

Токсична ли е норвежката сьомга

Публикации с идентично наличие се популяризират от онлайн издания и набират известност в обществените мрежи.

Сред българските консуматори във Facebook още веднъж се споделя френско журналистическо следствие, в което се твърди, че норвежката сьомга е токсична.

Към 8 март 2023, споделената от този профил във Facebook обява " Риба за всеобщо поразяване: Цялата истина за норвежката сьомга ", с дата 28 февруари 2023, е предизвикала реакциите на 2,5 хиляди души и е споделена 2,4 хиляди пъти.

Проверка на Българска национална телевизия откри, че публикацията се базира на следствие на френската телевизия France 2, което обаче е отпреди съвсем 10 години - от 7 ноември 2013 година

Оказва се, че към днешна дата индустриалното произвеждане на сьомга в Норвегия се случва по други правила.

Репортажът

Оригиналният репортаж е за индустриална плантация за сьомга в Норвегия. В него норвежки екоактивист твърди, че във фермата се отглеждат 2 милиона риби, което е прекалено много, и то в миг, когато има огромно разпространяване на заболявания и паразити.

Според репортажа локални фермери крият от потребителите, че се оправят с заболяванията и паразитите като разпръскват във водата мощни пестициди, рискови за здравето. Проблемът поражда, защото има доста риба в релативно дребни пространства, даже и с задоволително място за плуване.



Индустрията

В рибните ферми сьомгата разполага с лимитирано пространство. Това дава опция за положително възпроизвеждане, а и възможностите за оцеляване на новото потомство са по-високи, в сравнение с в природата.

Производството на сьомга в Норвегия е вторият максимален източник на доходи след петрола.

Франция е най-големият потребител на норвежка сьомга. Година преди излъчването на репортажа, през 2012 година в страната са импортирани 103 417 тона. Пестицидите, употребявани против вредители, са неразрешени във Франция.

Препоръки за консумация

През 2013 година френските здравни управляващи трансформират рекомендацията си за консумация на риба като я лимитират до два пъти седмично. Препоръчва се едно от тези хранения да е с риба от вида на сьомгата.

Няколко месеца преди репортажа на френските публицисти норвежкото държавно управление също предлага на бременните дами и децата да лимитират потреблението на мазни риби от вида на сьомгата, защото техните мазнини задържат замърсители.

Производители на сьомга с позиция

Почти година след репортажа на France 2 - на 26 септември 2014 година, Агенция Франс Прес излъчва материал, оборващ тезата за пестициди в сьомгата. Агенцията цитира представителка на Marine Harvest - най-големият производител на сьомга в Норвегия, чиято продукция възлиза на над 1 милиона тона годишно.

 istock istock
" Натъжавам се като слушам това, тъй като казусът въобще не е подобен. Нивата на отрови, както ги наричате, са много под равнищата, избрани за безвредни. Полагаме доста старания от техническа позиция, с цел да намерим решения за понижаване на медицинските тактики, в това число посредством биологичен надзор ", споделя тогава Ранди Холдерсен, управител по сигурност на храните в Marine Harvest.

Компанията има 114 ферми в страната. Сьомгата се отглежда в кръгли мрежи, на 30 метра дълбочина измежду фиордите, като във всяка има по 180 000 риби, което е към 11 пъти по-малко от посоченото количество в репортажа за фермата, излъчен година по-рано.

Мерки на държавното управление в Норвегия

През март 2015 година държавното управление на Норвегия показва пред Народното събрание на страната . Предложението е признато с необятна поддръжка от депутатите.

Кабинетът се ангажира с предвидим и екологично резистентен напредък в промишлеността за развъждане на сьомга. Като знак за броя на отглежданите риби в една садка (садките се състоят от плаваща част, мрежи и закотвяща система) се приема концентрацията на морски въшки - което на собствен ред дефинира и третирането против вредители.

Най-големият зложелател на сьомгата са морските въшки

Морските въшки са измежду огромните провокации пред фермите за сьомга. Любимата храна на тези дребни ракообразни е кръвта и слузта на рибата. Те употребяват тялото си като вендуза, с цел да се захванат крепко за жертвата.

 istock istock
Веднъж настанила се, въшката се развъжда скоростно. Имунната система на рибите отслабва, те бързо губят тегло и постоянно умират.

Щетите от дребните въшки са към 500 милиона евро годишно, единствено в Норвегия, споделя Есбен Бек, финалист на Европейските награди за изобретатели, 2019 година

Оценка на производството

Доклад на Seafood Watch от 2021 година наблюдава положението на индустриалното произвеждане на сьомга в Норвегия, Чили, Шотландия, Канада и Съединени американски щати. Целия отчет вижте .

Оценката за Норвегия е, че използването на антимикробни средства е доста ниска, а потреблението на пестициди против морските въшки е намаляло доста през последните години. Според организацията обяснението е устойчивостта на морските въшки към химическо отнасяне и търсенето на различни способи за справяне с тях.

Заключение: В обществените мрежи се популяризира остаряла информация, представяна като нова. Междувременно в Норвегия е утвърдена смяна в метода на индустриалното развъждане на този тип риба и описаното в репортажа от 2013 година не дава отговор на сегашната обстановка. Доклад от 2021 година не открива повишени равнища на пестициди.

За повече финансови вести и други потребни препоръки, по отношение на персоналните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, с цел да не пропуснете нищо забавно от Pariteni.bg

Източник: Българска национална телевизия
риба сьомга репортаж .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } КоментариВход-->
Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие. Коментирайте на кирилица!
-->  
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР