Публиката проявява повишен интерес към театъра, тенденция, която се наблюдава

...
Публиката проявява повишен интерес към театъра, тенденция, която се наблюдава
Коментари Харесай

Христо Мутафчиев: Дигитализацията на театъра е необходим процес

Публиката демонстрира нараснал интерес към театъра, наклонност, която се следи и отвън София. Изкуството е тръгнало в вярна посока и би трябвало да продължаваме да се борим за по-високо финансиране и да забележим до 2030 година осъвременена, цифровизирана театрална картина. Защо да не употребяваме устройствата и приложенията, които през днешния ден ни служат само за развлечение, на сцената? Това е един нужен развой ", сподели в “Денят на Фокус " по Радио “Фокус " ръководителят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.

На 27 март, ден на театъра, следва раздаването на премиите ИКАР. “Тази година отличие ИКАР за извънреден принос към театъра ще получи изключителната Мария Каварджикова. Каварджикова е натрупала 46 година професионален опит и общото сред нас е, че сме възпитаници на проф. Надежда Нейкова, която ни научи на а,б и в в театъра ", показа Мутафчиев.

“За достолепие почетна премия получава Вячеслав Парапанов - тя към този момент му е връчена за сценография, тъй като той не е добре със здравето и е записал авансово обръщението си към аудиторията. Той е един от хората, оставили сериозна диря в българския спектакъл - самият аз с първата ми режисура “Постановка " в Народен спектакъл работех точно с Парапанов. Създава доста забавни пространства ", свидетелства Мутафчиев.

“Мога да кажа, че се впечатлих от заглавието “Хага " под режисурата на Галин Стоев - само че не бих желал да влияя на комисията, по тази причина няма да се разгръщам повече. Хубаво е, че ще връчим награди и в областта на цирковото и вариететното изкуство. Нашиите призове са доста разностранни и всеобхватни работата на сътрудниците ни в гилдията ни ", разясни Мутафчиев.

ИКАР за преподавателска активност получава извънреден откривател - проф. Биляна Томова. “Тя е заслужен притежател на наградата, за жалост и нейното здраве е нежно, само че има кой да одобри оценката от нейно име ", сподели още ръководителят на Съюза на българските актьори.

Според него, тази година е по-особена, тъй като продължаваме да се лутаме като общество и това се отразява и на церемонията, както е замислена в сюжета. “Живеем във време на избори, на непрекъснати избори и рецесии, само че съм оптимист. Пожелавам само усмиряване на пристрастеностите и идващият министър на културата да обезпечи спокойна конюнктура, с цел да вършим работата си, без да се постанова да излизаме пред Министерския съвет. Пожелавам на съсловието ни успокоение и да можем да се съсредоточим върху творчеството си ", сподели още Христо Мутафчиев.

“Всички, които се интересуват от българското театрално изкуство, могат да се разходят в градинката пред Народния спектакъл, където открихме галерия във връзка 90-годишнината от рождението на огромния български артист Кирил Господинов (‘’Баш Майсторът’’, ’’Тримата от запаса’’). Кандидатствал е в НАТФИЗ дружно с Невена Коканова, скъсват ги и двамата отиват да работят в театъра в Ямбол. Хубаво е да се види изложбата, тъй като малко се знае за неговия голям опит на сцената, по -популярен е с филмите си ", сподели още Мутафчиев. Господинов има доста богата кариера на десетки театрални подиуми в страната.

“Театърът е обич, възторг и не зависи единствено от пари. Да, имаме нужда от тях, с цел да се храним, само че без възторг театърът умира. Виждам, че студентите в НАТФИЗ не се интересуват изключително от заплатата си, даже от това, дали ще бъдат назначени на щат или не. Те желаят да творят, да пътуват и да работят - може би това е пътят на българския спектакъл! ", приключи Христо Мутафчиев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР