Публично проучване за Европейския съюз установи, че турците подкрепят все

...
Публично проучване за Европейския съюз установи, че турците подкрепят все
Коментари Харесай

Обществената подкрепа в Турция за присъединяване към ЕС стига 66%

Публично изследване за Европейския съюз откри, че турците поддържат от ден на ден процеса на присъединение на страната към Европейски Съюз. Проучването, извършено от социологическата компания Metropoll с поддръжката на Асамблеята на турските експортьори и Фондацията за икономическо развиване, демонстрира, че поддръжката за участие в Европейски Съюз е достигнала 66%. Председателят на Фондацията Айхан Зейтиноглу споделя, че това е с пет пункта по-високо от сходно изследване, извършено през 2019 година, съобщи Анадолската организация.


Зейтиноглу посочи, че изследването е извършено с 2102 респондента в 23 страни, измежду население над 18-годишна възраст. „ Отношенията на Турция с Европейски Съюз са значими и Турция постоянно е била част от Европа, както се вижда от нейното участие в европоцентрични органи, от НАТО до Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). Въпреки проблемите по пътя към участието поддръжката за присъединение към Европейски Съюз продължава “, сподели той.

Зейтиноглу акцентира, че 45% от респондентите имат вяра в бъдещото участие на Турция. Причините за поддръжката им варират и множеството участници цитират „ стопански аргументи “ за поддръжката си, до момента в който 47% от хората показват, че поддържат участието за прогрес по въпросите на демокрацията и човешките права. „ 44% от последователите на участието в Европейски Съюз чакат да получат позволение за пътешестване и престояване в зоната на Европейски Съюз “, добави той.

Повечето от интервюираните споделиха, че Европейски Съюз е преднамерен към Турция и това блокира пътя на участието, до момента в който 41 на 100, че казусът е в равнището на икономическо развиване на Турция. Повече от половината интервюирани считат, че Турция има задоволително човешки запаси и административен потенциал за участие в блока.

Според Анкара продължаващата приемливост на някои страни от Европейски Съюз към терористичните групи, заплашващи Турция, е довела до утежняване на връзките. Различните възгледи по други въпроси в допълнение подкопаха доверието сред двете страни, макар че Турция и Европейски Съюз остават съществени търговски сътрудници. Ердоган още веднъж предложи обновяване на връзките, когато участва на срещата на върха на НАТО във Вилнюс предишното лято. Европейски Съюз приветства предлагането на Ердоган, само че изострен отчет на Европейския парламент, критикуващ Турция, разгневи Анкара и президентът съобщи, че страната му може да преразгледат кандидатурата си за присъединение.

Турция чака съответни резултати от проточения развой, изключително за актуализиране на митническия съюз и либерализирането на визовия режим. Страната се надява на нов визионерски метод към връзките с акцент върху пълноправното участие на Турция в блока. Европейски Съюз, от своя страна, изрази подготвеност да ускори връзките, до момента в който няколко членове към този момент имат топли връзки с Турция. Европейски Съюз се стреми да изглади разликите по няколко въпроса и прогрес в политическите аспекти на „ критериите от Копенхаген “, които Турция би трябвало да извърши за участие.

Преговорите за присъединение имат девет разнообразни глави, някои от които се допълват една друга, в това число срещи за разговор на високо равнище, актуализации на митническия съюз, визова либерализация, старания за битка с тероризма, сигурност и защита, финансово съдействие и връзки. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР