Публично обсъждане на Проекта за бюджет за 2022 г. се

...
Публично обсъждане на Проекта за бюджет за 2022 г. се
Коментари Харесай

Проектобюджет 2022 на Община Русе нараства с 37 милиона лева

Публично разискване на Проекта за бюджет за 2022 година се организира в Пленарна зала в постройката на Община Русе. Кметът Пенчо Милков направи обширен преглед на целите, заложени в него.

Той означи, че проектобюджетът е уравновесен след изчерпателен разбор и експертна оценка на общинските доходи и тяхната събираемост, необикновените и сезонни съмнения на приходоизточниците, както и тези, свързани с пандемичната и външнополитическата конюнктура. По думите му в разходната част са спазени правилата на изгодност и целенасоченост за реализиране на годишните цели и цели. Пенчо Милков уточни, че пред общинската администрация стои виновната задача в подтекста на отминаващи и настъпващи рецесии да бъдат обезпечени предпоставките за естествения живот на жителите.

Рамката на проектобюджета за 2022 година нараства от 160 376 899 на 187 798 033 лева

В съпоставяне с предходния интервал финансовият бюджет е повишен с близо 5 млн. лева, а средствата от страната за делегирани от нея действия нарастват от 94 млн. лева на 106 млн. лева Постъпленията от локални доходи за локални действия също бележи растеж – от 50,8 млн. на малко над 61 млн. лева

В Проектобюджет 2022 главните цели са свързани с възстановяване на микроградската среда – облагородяване на междублокови пространства поетапно в целия град, създаване на паркинги, ремонт на тротоари, паркове, осветяване, монтиране на пейки и други детайли.

Продължават ремонтите и поддръжката на съществуващи детски и спортни площадки, както и построяването на налична среда и възстановяване на енергийната успеваемост.

Предвидени са средства и за огромна стратегия за ремонт на общински жилища.

Сред целите е възстановяване на техническата инфраструктура в дребните обитаеми места посредством увеличение на средствата за настоящи поправки. Създаването и поддържането на звено „ Общинска полиция “ е също измежду акцентите в проектобюджета, както и възстановяване на видеонаблюдението в разнообразни елементи на града.

Русенската просвета и спорт ще бъдат подкрепени с нарастване на заложените средства, като следва построяването на нов скейт парк за спортуване навън и планиране на велосипедна алея Русе - Николово. Общинската дотация за читалищна активност е в двоен размер, усилва се и помощта за клубовете на пенсионера.

По отношение на обществената политика предпочитано ще се финансират съществени обществени отговорности: помощи по Наредба 21 на Общинския съвет за еднократна финансова помощ; подкрепяне на родителството; еднократни помощи за второ дете и близнаци; цялостно освобождение на родителите от възнаграждение на такси за деца в детски градини и ясли; следва въвеждането на нова обществена услуга „ Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания “, както и две нови обществени услуги по план „ Център за поддръжка за лица с психологични разстройства “ и „ Център за поддръжка за лица с деменция.

В рамките на разискването кметът Пенчо Милков отговори на редица въпроси и отзиви от жители, свързани с ремонта на остарели и построяването на нови велоалеи, избирането на омбудсман на общината, качеството и контрола на осъществяваните ремонтни действия, обезщетителното озеленяване, с което се облагородяват терени за сметка на асфалтирани площи. На срещата беше разисквано и предложение за увеличението на средствата за прехрана на дейностите на Ученическа спортна школа, асфалтиране на площадки в региона на бл. „ Бачо Киро “, както и за създаване на паркоместа до бл. „ Рубин “ и създаване на подходи към прилежащите, отворени за придвижване улици.

Проектът на бюджет за 2022 година е създаден в сходство с условията на Закона за обществените финанси и Закона за държавния бюджет на Република България за актуалната година. Той следва да бъде импортиран за гласоподаване на изключителна сесия на Общинския съвет.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР