Публично известно е, че застраховането на домашно имущество не е

...
Публично известно е, че застраховането на домашно имущество не е
Коментари Харесай

Застраховките на дома: непрекъснато в промоция, но без успех

Публично знае се, че застраховането на домашно имущество не е изключително известно в България, а забележителна част от полиците се дължат на условието на банките за такава застраховка при отпущането на ипотечен заем. Застрахователите споделят и че на процедура непрестанно вършат промоции на този тип застраховки, само че това не усилва интереса към тях.

По данни на Асоциацията на българските застрахователи имущественото обезпечаване в страната има най-нисък дял в премийния доход от общо обезпечаване, което даже е под междинното за Европейски Съюз. На него се дължат приблизително 14% от приходите на фирмите по общо обезпечаване при 37% приблизително за Европейски Съюз. За интервала 2019-2022 година браншът регистрира 12% растеж на премийния доход от застраховките " Пожар и други рискове " при 16% междинен растеж на компенсациите. Пазарните данни пък демонстрират, че този тип обезпечаване не се въздейства значително от случаите на естествени бедствия.

Ние непрестанно сме в промоция

Константин Велев, ръководител на асоциацията разгласи, че фирмите непрестанно вършат промоция на този тип застраховки, с цел да привлекат вниманието към тях, само че от това няма огромен резултат.

Толкова постоянно вършим промоции, че към този момент не си помним цените.

Според него е явно, че казусът не е в цените на застраховката. Даде образец с н, където няколко от потърпевшите къщи са били застраховани и притежателите им са получили компенсации, съгласно изискванията в застраховките си за разлита от другите хора, на които са дадени минимални помощи от страната. Даде образец с съответен притежател на къща, който е сключил застраховка за 55 лева, против която е получил обезщетение от 40 хиляди лева, за каквото покритие е тя. " Не че тези пари ще му стигнат да си вдигне къщата още веднъж, само че е по-добре от 300 лева, които би получил от страната при липса на такава застраховка ", разяснява той.

Веселин Ангелов, член на управителния съвет на асоциацията, добави, че застраховката против бедствия, които могат да унищожат парцела, би трябвало да се пресмятат по сумата, нужна за основаването на 1 кв. м жилищна повърхност. Посочи, че става дума за 800-1000 лева на кв. м, които би трябвало да се умножат по площта на жилището, с цел да се получи съответен размер на покритието. По този метод при заличаване на парцела притежателят му ще получи сума, задоволителна да го възвърне.

" Дори не съм се замислял "

Според изследване, извършено онлайн измежду консуматори на " Моите пари " (MoitePari.bg) половината от участвалите 300 души, споделят, че не считат да си вършат такава застраховка. Общо 28% от тези, които нямат, споделят, че не я вършат, тъй като не имат вяра, че застрахователите действително заплащат такива вреди. 20% не са се замисляли по въпроса, а на 12% им е мъчно да се ориентират.

Десислава Николова от компанията уточни, че по традиция участниците в такава анкета на портала са хора с малко по-висока от междинната просветеност по финансови въпроси. Общо 88% от участниците споделят, че са сключили такава лавица по персонална самодейност, а не поради това, че заради използването на банкова услуга това се постанова, да вземем за пример. 90% от тези, на които се е наложило да предявят искове, са получили заплащане от съответния осигурител. Голям дял - 60%, обаче не знаят за какво им е било отказано заплащане, когато това се е случило.

Застрахователите разясниха, че в общия случай отвод от заплащане има, когато е настъпил риск, който застрахованият не е избрал да включи в полицата си, а в по-редки случаи до такава степен се стига при спор за цената на вредата.

От интервюираните 69% настояват, че са изцяло осведомени с изискванията по подписаната застраховка. Между 40 и 150 лева годишно преценят, че могат да отделят за такава застраховка общо 70% от участвалите в анкетата. Повече от половината - 61%, споделят, че разчитат на застраховката при положение на злополучие, 15% - на спестяванията си, а 13% нямат проект.

По оценка на застрахователите постоянно хората не правят оценка вярно рисковете. Често не схващат, за какво опасности като теч от спукана тръба покриват вреди на съседите откакто не са в техния дом. Друго недоумение е потребността от обезпечаване при земетресение, при което целият парцел може да изчезне, а освен да бъде развален.

Какво да се застрахова

Застрахователите поучават преди да се подписа такава застраховка, хората да решат от какво покритие имат потребност отвън наложителните. Дават образец, че в случай че жилището е на първия етаж, е добре да е покри риска от вандализъм, от което няма потребност, в случай че е на 8 етаж. Ако жилището е второ и се употребява за депозиране на използвани движимости, няма потребност от покритие на кражба с щурм. То обаче е значимо, когато в дома има техника - като компютри, скъпи тв приемници и прочие

От асоциацията припомнят, че постоянно застраховките за домашно имущество, сключвани по обвързване към ипотечен заем, не включват автоматизирано вреди върху мебели, техника и други, а предстоящо тези движимости са значителен разход. Застрахователите поучават хората да си създадат груба сметка на цената на движимостите преди да стигнат до сключването на полицата.

Срокът за заплащане на домашни вреди е 15 работни дни от завеждането на желае с всички нужни документи, припомнят от асоциацията. Обичайно по-значимите вреди се правят оценка след посещаване на представител на застрахователната компания. Застрахователите показват, че всекидневно не се застраховат доста остарели постройки и такива, които са в тежко градивно положение.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР