Публични документи от Amazon.com (AMZN.O), Apple (AAPL.O), Microsoft (MSFT.O) и

...
Публични документи от Amazon.com (AMZN.O), Apple (AAPL.O), Microsoft (MSFT.O) и
Коментари Харесай

Google, Apple, Microsoft и други в схема с незаконно бразилско злато

Публични документи от Amazon.com (AMZN.O), Apple (AAPL.O), Microsoft (MSFT.O) и компанията-майка на Гугъл - Alphabet показват частната италианска компания Chimet като източник на малко злато, употребявано в техните артикули. Техническите компании постоянно употребяват дребни количества от метала в печатни платки за потребителска електроника.

Според полицейски документи, получени от екипа за проверяваща публицистика Reporter Brasil и прегледани от " Ройтерс ", бразилската федерална полиция е обвинила Chimet в закупуването на злато за милиони долари от търговеца CHM do Brasil, за който се твърди, че е придобил благородния метал нелегално от " диви " миньори.

Полицейски документ, обобщаващ следствието от август 2021 година, гласи, че Chimet е купил злато на стойност 2,1 милиарда реала (385 милиона долара) от CHM сред 2015 и 2020 година

От рафинерията настояват, че тази информация не дава отговор на истината и цялото злато е законно добито с надлежна документи.

Незаконният рандеман набъбна в Бразилия, откогато десният президент Жаир Болсонаро встъпи в служба през 2019 година, застъпвайки се за " дивите " златотърсачи в опит да легализира добива на локални земи. Нерегламентираните мини са унищожили тропическите гори в Амазонка, до момента в който замърсяват реките със гибелен живак. Миньорите са се сблъсквали грубо с локалните племена, защитаващи земята си, оставяйки диря от гибел и заболявания.

Бразилският мозъчен концерн за резистентност Instituto Escolhas пресметна, че страната е произвела 84 тона нелегално злато през първите две години на ръководство на Болсонаро, което е с 23% повече от двете години преди този момент и се равнява на съвсем половината от общото произвеждане на злато в Бразилия.

Представител на Chimet сподели, че компанията прекъсна връзките си с CHM, откакто научи за обвиняванията през октомври 2021 година, когато полицията организира акции в девет бразилски щата и федералния окръг, ориентирани против CHM и други, за които се твърди, че са забъркани в противозаконната търговия със злато.

Chimet няма директна връзка с четирите софтуерни компании, само че продава злато на банки, които могат да го препродадат за разнообразни цели, сподели представителят на компанията Джовани Прелаци в изказване за " Ройтерс ". Той не назова имената на банките.

Според информацията CHM не е регистриран в централната банка на Бразилия като юридическо лице, упълномощено да купува и продава злато, известно като DTVM. CHM не се появява в онлайн директорията на централната банка за регистрирани DTVM. Незаконно е всеки различен с изключение на миньори и техните асоциации да купува и продава злато в Бразилия без такава регистрация. От CHM кават, че не е купувал злато като финансов инструмент и че не е нужна регистрация за закупуване на злато като стока. Централната банка съобщи, че не контролира " интервенции със злато, класифицирано като стока “.

Анализ от 2020 година на съответните закони от федерални прокурори откри, че такава регистрация е нужна за всеки, друг от миньорите, с цел да купува и продава злато, без значение от използването му.

Финансовите записи на банковите преводи демонстрират, че CHM е купувал злато както от кооперацията, по този начин и непосредствено от няколко лица в южната част на щата Пара, който е част от бразилската Амазонка.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР