Публична лекция на тема Как се казват младите българи днес?“

...
Публична лекция на тема Как се казват младите българи днес?“
Коментари Харесай

Учени от Българската академия на науките изнесоха публична лекция пред студенти от ЮЗУ „Неофит Рилски“ по покана на Филологическия факултет

Публична лекция на тематика „ Как се споделят младите българи през днешния ден? “ в границите на плана „ Личните имена в България при започване на 21. век “ към Фонд „ Научни проучвания “ бе показана в Югозападния университет „ Неофит Рилски “. По покана на Филологическия факултет и Катедрата по български език гост-лектори бяха доцент доктор Мая Влахова-Ангелова и гл. ас. доктор Надежда Данчева от Секцията по ономастика на Института за български език „ Акад. Л. Андрейчин “ при Българската академия на науките.

Събитието бе намерено от доцент доктор Радослав Цонев – началник на Катедрата по български език към Филологическия факултет на ЮЗУ „ Неофит Рилски “. Той показа лекторите и ръководителя на плана и на Секцията по ономастика – проф. д.ф.н. Анна Чолева-Димитрова, която преподава и в Югозападния университет „ Неофит Рилски “.

Доц. доктор Мая Влахова-Ангелова и гл. ас. доктор Надежда Данчева сложиха акцент върху настоящото положение на имената на новородените в 21. век, защото изследването точно на персоналните имена на новородените дава опция да се ориентираме по едно и също време за степента на запазване на традициите и за силата на увлеченията по антропонимните моди.

Учените изследват имената в осемте най-големи града в страната – София, Пловдив, Варна, Благоевград, Велико Търново, Стара Загора, Русе и Плевен за интервала 2008 – 2018 година В топ 3 при мъжките персонални имена за страната са Александър, Георги и Мартин, а при женските – Виктория, Мария и Никол.

Най-често срещаните женски имена в Благоевград са Никол, Виктория и Йоана. При мъжките персонални имена преди всичко е Александър, следван от Георги и Никола. Данните от проучванията за Благоевград демонстрират, че се откроява емфатичен интерес към мъжките персонални имена на български исторически персони, най-вече владетели: Калоян, Борис, Ивайло и Асен. Почти изцяло липсват персонални имена от националната традиция. Единственото име, което се открива, е Пламен. Налагат се непознати пред домашни форми за едно и също персонално име в Благоевград: Кристиан, Кристиян вместо Христо и други

Учените от Българската академия на науките означиха, че през последните години се следи наклонност за основаване и заемане на нови и екзотични имена.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР