Птицевъдите настояват да се възстанови специалният контрол върху търговията с

...
Птицевъдите настояват да се възстанови специалният контрол върху търговията с
Коментари Харесай

Птицевъдите: Внася се пилешко на дъмпингови цени!

Птицевъдите упорстват да се възвърне специфичният надзор върху търговията с пилешко месо от Полша. От сектора имат подозрения за импорт на месо със подозрително качество, което е на дъмпингови цени. След гледище, траяло цяла година, птицевъдите получиха заричане от земеделското министерство и за в допълнение подкрепяне с три милиона лв.. 

В коронокризата цените на фуражите скочиха със 70%, а те образуват 60 на 100 от себестойността на пилешкото.

" И се получава по този начин, че от края на предходната година сътрудниците продават на загуба, под себестойност ", сподели Даниел Божанков от Асоциацията на промишленото птицевъдство.

След година договаряния с агроведомството към този момент има 3 милиона лв. към схемата за хуманно отношение към птиците, само че има и отвод от Държавния запас за разблокиране на количество зърно, което птицевъдите да купят на по ниски цени.

" Тъй като споделят, че се отпускат единствено при спешни обстановки, а действително нас не ни водят в спешна обстановка ", сподели Божанков .

Проблем за родните птицевъди е и месото, което влиза от Полша. В годините до българския пазар са достигали стотици тонове пилешко със салмонела.

" Те имат голямото произвеждане и по-ниското качество го ускоряват към България на по-ниска цена, а при тях си продават високото качество месо и нормално това месо, което влиза от там, доста постоянно е със салмонела ".

Проблема с неналичието на надзор.

" От време на време стягат контрола, понякога го отпускат, не ни е изцяло ясно за какво се случва това ", добави той.

Обещанието от агроведомството е, че:

" От понеделник този мониторинг ще бъде в действие и ние чакаме да има такива спрени колета ", заключи Божанков .
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР