"Птичият грип си е ветеринарен проблем. От него не боледуват

...
"Птичият грип си е ветеринарен проблем. От него не боледуват
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев сподели стряскаща информация за зараза!

"Птичият грип си е ветеринарен проблем. От него не боледуват хората, а птиците ". Това съобщи в ефира на Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни болести.

На въпрос на Виктор Николаев, дали заболяването може да е рискова за хората, в случай, че се изтеглят яйца от пазара, специалистът се изнерви:

"Хайде да не плашим хората. Изтеглят яйцата, не тъй като са рискови за хора. Изтеглят ги, тъй като има заплаха да се заразят домашните животни на хората, които ги хранят с черупките от яйцето. Затова се подхваща тази ветеринарна процедура ", изясни проф. Кантарджиев.

"Съветвам всички хуманни лекари да си мълчат по въпроса за птичия грип. Това визира птиците — не хората. Това не касае човешкото здраве. Опасно е, в случай че част от генома на този грип, влезе в генома на човешкия грип, само че в този момент подобен няма ", сподели Кантарджиев.

Наскоро от комерсиалната мрежа бяха изтеглени над 1 милион кокоши яйца. Това провокира паника както измежду хората, по този начин и измежду лекарското съсловие. По думите на професора обаче, паниката е непотребна.

Водещите на утринния блок взеха решение да го разпитат и за друга заплаха, която стана мотив за терзание - случаите на салмонела, които бяха регистрирани в няколко столични детски градини, в края на май.



"Ама доста способени въпроси задавате. От началото на предаването доста медицински се изразявате, все тъкмо ", съобщи Кантарджиев иронично, обръщайки се към водещите и продължи: "Салмонелата си е лятна зараза, присъща за нашия район.

"Всякаква животинска храна през лятото би трябвало да е доста добре термично обработена. Храна, в която има и месо, не трябва да се оставя отвън хладилника”, акцентира той и уточни, че откритата в няколко детски градини в София салмонела идва от един и същи вариант.

"Това значи, че отнякъде се употребяват общи артикули, които са инфектирани или обща кухня”, разясни шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания.



По време на гостуването си в студиото на "Здравей България " той даде нов мотив за терзание и безпокойствие - взрив на сифилис в огромен регионален град.

"12 души са инфектирани със сифилис. Няма да ви кажа кой е градът. Лошото е, че има бременни със сифилис. Лекарска загадка е кое е мястото ", добави той.

„ Проблемът е огромен, има и бременни със сифилис. По принцип полово излъчените заболявания са най-големият камшик измежду инфекциозните заболявания и съществена причина за безплодието у нас “, сподели той.

Той даде и своите препоръки за летния сезон на всички, които ще почиват на морето у нас или отвън България. Проф. Кантарджиев обясни, че децата под 13-месечна възраст, които не са ваксинирани за морбили, не би трябвало да се водят на курорти в прилежащи страни, тъй като вероятността да се заразят е огромна.

Също по този начин, храната, която се употребява на морето да бъде от прекрасен източник. "Да не избираме най-евтиното, а да е чисто”, добави още той.

"Важно е да се пие бутилирана вода. Риск носи потреблението на таратор в заведенията. Добре е и хората да си мият хубаво ръцете ", заключи гостът на малкия екран.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР