Птичият грип е много опасен, а историята на заболяването през

...
Птичият грип е много опасен, а историята на заболяването през
Коментари Харесай

БАБХ: Не се взимат мерки срещу птичия грип

Птичият грип е доста рисков, а историята на болестта през последните години демонстрира, че страната не взима нужните ограничения за ограничението му.
Това сподели шефът на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) доктор Дамян Илиев в предаването „ 120 минути” по БТВ.

„ Ние желаеме да се затегнат ограниченията, тъй че в случай че влезе птичи грип в една плантация – да не излезе от там и да болести други. А тя излиза с продукцията, с коли, с хора, които да не са взели нужните ограничения. Миналата година имаше 300 случая на инфектирани птици в Германия и имаше 5 ферми инфектирани. В България имаше 30 случая, само че имаше 103 ферми инфектирани. Това потвърждава, че ограниченията, които ние взимаме не са достатъчни”, уточни Илиев.

Директорът на БАБХ съобщи, че инфектираните птици се и заравят, и изгарят. По думите му мъчно могат да бъдат манипулирани данните какъв брой птици са умъртвени, тъй като има хора, които управляват процесите, само че при заравянето е допустимо контролът да не е задоволително ефикасен.

Тази седмица партиди със спанак бяха изтеглени от пазара поради съществуване на татул. Илиев изясни, че рисковото растение е попаднало инцидентно в пакетите, като са открити и други примеси. „ Оказа се, че се пакетира на място, което не е записано, по този начин това място не е включено в нашата стратегия за надзор. След това спанака отива в склад на едро, откъдето се купува от огромните вериги. Нещата са под надзор, първият случай е на 31.10 в Костинброд, по-късно имаме на 5.10 в Търговище – възбранен е спанакът от тази фирма”, сподели Илиев, само че не пожела да уточни името на производителя.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР