Птичият грип достигна нови кътчета на земното кълбо и стана

...
Птичият грип достигна нови кътчета на земното кълбо и стана
Коментари Харесай

Птичият грип се разпространява във все повече държави

Птичият грип доближи нови кътчета на земното кълбо и стана ендемичен за първи път при някои диви птици, които предават вируса на домашните, съгласно ветеринари и специалисти по заболявания, които предизвестяват, че това към този момент е едногодишен проблем.

Според диалози на Ройтерс с повече от 20 специалисти и фермери на четири континента, разпространяването на вируса в дивата природа е сигнал, че рекордните епидемии няма да намалеят скоро в птицефермите, увеличавайки заканите за международните доставки на храна. Запитаните предизвестиха, че фермерите би трябвало да гледат на заболяването като на сериозен риск през цялата година, вместо да съсредоточат напъните за предварителна защита по време на сезоните на пролетна миграция на дивите птици.

Огнищата на вируса се разшириха в Северна и Южна Америка, Европа, Азия и Африка, като нито летните горещини, нито зимните студове съумяха да ги победят, откогато вариант дойде в Съединените щати при започване на 2022 година Той беше генетично сходен на случаите в Европа и Азия.

Вчера Аржентина и Уругвай оповестиха национални санитарни изключителни обстановки, откакто публични лица потвърдиха първите инфекции в страните. Аржентина откри вируса при диви птици, а в Уругвай мъртви лебеди дадоха позитивна проба, показва Българска телеграфна агенция.

Цените на яйцата сложиха върхове, откакто предходната година заболяването унищожи десетки милиони кокошки-носачки, правейки главен източник на на ниска цена протеин недосегаем за някои от най-бедните в света в миг, когато международната стопанска система се тресе от високата инфлация.

Дивите птици са съществена причина за разпространяването на вируса, съгласно специалистите. Водолюбивите типове като патиците могат да придвижват заболяването без да умрат и да я пренесат на домашните птици посредством нечисти изпражнения, слюнка и други способи.

Усилията на фермерите да защитят стадата се провалят.

В Съединените щати " Роуз Акър фармс " (Rose Acre Farms), вторият по величина производител на яйца в страната, е изгубил към 1,5 милиона кокошки в индустриалния обект в окръг Гътри, Айова предходната година, макар че всеки, влизащ в хамбарите, е трябвало първо да се изкъпе, с цел да отстрани всяка диря от вируса, сподели основният изпълнителен шеф Маркъс Руст.

Ферма на компания в Уелд Каунти, Колорадо, е била инфектирана два пъти в границите на към шест месеца, убивайки повече от 3 милиона пилета, добави Ръст. Той счита, че вятърът е донесъл вируса от околните полета, където гъските са се изхождали.

Съединените щати, Англия, Франция и Япония са измежду страните, които са претърпели рекордни загуби на домашни птици през последната година, което кара някои фермери да се усещат безпомощни.

" Птичият грип се появява даже в нова птицеферма с съвременно съоръжение и без прозорци, тъй че всичко, което можем да създадем в този момент, е да се молим ", разяснява Шигео Инаба, който отглежда пилета за месо в префектура Ибараки покрай Токио.

Домашните птици в Северното полукълбо преди се смятаха за най-застрашени, когато дивите птици са дейни по време на пролетната миграция. Покачващите се равнища на вируса в необятен кръг водолюбиви и други диви птици значат, че домашните в този момент са изправени пред високи опасности през цялата година, споделиха специалисти.

В знак, че опасността се чака да продължи, Брет Марш, щатският ветеринарен доктор в Индиана, търси средства от законодателите на американския щат, с цел да наеме спомагателен ветеринарен доктор и експерт по здравето на домашните птици. Индиана загуби повече от 200 000 пуйки и други птици през последната година, до момента в който общите смъртни случаи в Съединени американски щати надвишават 58 милиона птици, съгласно данни на държавното управление на Съединени американски щати, надминавайки предходния връх от 2015 година

Вирусът нормално е гибелен за домашните птици и цели стада се умъртвяват, когато даже единствено една птица е позитивна.

Ваксинациите не са решение: те могат да понижат, само че не и да отстранен опасността от вируса, което прави по-трудно откриването на наличието му измежду стадото. Все отново Мексико и Европейски Съюз са измежду тези, които имунизират или обмислят ваксини.

Глобален проблем

Дивите птици са популяризирали заболяването по-далеч и по-широко по света от всеки път, като евентуално носят рекордни количества от вируса, сподели Грегорио Торес, началник на научния отдел в основаната в Париж Световна организация за здраве на животните (СОЗЖ) - междуправителствена група и световен орган по заболяванията по животните. Той добави, че вирусът се е трансформирал от предходни огнища към форма, която евентуално е по-преносима.

Торес не може да удостовери, че вирусът е ендемичен за дивите птици по света, макар че други специалисти споделиха, че е ендемичен за избрани птици тук-там като Съединени американски щати.

Въпреки че вирусът може да болести хора - нормално тези, които имат контакт със инфектирани птици, Световната здравна организация споделя, че рискът е невисок.

Формата на циркулиращия вирус заразява по-широк кръг от диви птици спрямо предходните версии, в това число тези, които не мигрират на дълги дистанции, уточни Дейвид Суарес, изпълняващ длъжността лабораторен шеф на държавната лаборатория на Съединени американски щати за проучване на домашните птици в Джорджия. По думите му, такива инфекции на " локални " птици оказват помощ на вируса да се резервира през цялата година, до момента в който преди не е било по този начин.

Черните лешояди, които населяват южната част на Съединените щати и преди са избягвали инфекции, в този момент са измежду страдащите типове, показа Дейвид Сталкнехт, шеф на Югоизточното кооперативно проучване на заболяванията на дивата природа в Университета на Джорджия.

Вирусът също е заразил бозайници като лисици, мечки и тюлени.

Преминаване на границите

Високите равнища на вируса при птици, като синьокрила патица, които мигрират на дълги дистанции, помогнаха за разпространяването на вируса в нови елементи на Южна Америка, сподели Сталкнехт.

Държави, в това число Перу, Еквадор и Боливия, през последните месеци оповестиха за първите си случаи.

Еквадор наложи тримесечно изключително състояние за здравето на животните на 29 ноември, два дни след откриването на първия случай, заяви Министерството на земеделието и отглеждането на животни на страната. Досега повече от 1,1 милиона птици са умрели, допълниха от аграрното ведомство.

Инфекциите в Уругвай и Боливия слагат заболяването покрай най-големия международен експортьор на пилета Бразилия, която в никакъв случай не е потвърждавала случай. Бразилският министър на земеделието Карлос Фаваро съобщи в сряда, че страната е разследвала три хипотетични случая, само че резултатите от тестванията са негативни.

" Всички са съсредоточени върху предотвратяването на достигането на грипа до нашата страна ", уточни Джан Карлос Заки, който отглежда пилета за преработвателя " Аурора " (Aurora) в Чапеко в бразилския щат Санта Катарина.

Някои специалисти подозират, че изменението на климата може да способства за световното разпространяване посредством смяна на местообитанията и миграционните пътища на дивите птици. " Динамиката на дивите птици се е трансформирала и това е разрешило на вирусите, които живеят в тях, също да се изместят ", разяснява Карол Кардона, специалист по птичия грип и професор в Университета на Минесота.

Фермерите пробват необикновени тактики за отбрана на домашните птици, като някои употребяват машини, които издават мощни звуци, с цел да изплашат дивите птици, споделиха специалисти.

В Роуд Айлънд Ели Бърковиц, производител на яйца и основен изпълнителен шеф на " Литъл Роди фуудс " (Little Rhody Foods), пръска с дезинфектант гъши изпражнения на пътеката на фермата си, ако съдържат вируса. Той също по този начин лимитира посетителите във фермата, по-традиционна защитна мярка. В момента Берковиц се приготвя за март и април, когато сезонът на миграция ще съставлява още по-голям риск за домашните птици.

Какви са рисковете за хората и животните?

Рискът за хората е невисок, сподели Тедрос Аданом Гебрейесус, общоприет шеф на Световната здравна организация (СЗО). Като защитна мярка хората се поучават да не допират мъртви или заболели диви животни.

В международен мащаб 868 човешки инфекции с птичи грип H5N1 - видът вирус, който циркулира по света - са докладвани от 21 страни от януари 2003 година до 25 ноември 2022 година, съгласно СЗО. От тези случаи 457 са били съдбовни, което е към 53 на 100.

През януари СЗО заяви за първия прочут случай на вируса на птичи грип H5 при хора в Латинска Америка и Карибите - зараза при деветгодишно момиче в селските региони на Еквадор. Момичето, което е било в контакт с домашни птици в задния двор, е прието в болница, заяви организацията на 18 януари.

Случаите при хора нормално са резултат от директно или непряко излагане на инфектирани живи или мъртви домашни птици или нечиста среда, сподели СЗО.

Като част от държавните проекти за реакция, инфектираните птици се изключват от питателните доставки. Освен това, птичият грип не се предава посредством ястие на вярно сготвени домашни птици и яйца, сподели Министерството на земеделието на Съединени американски щати.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР