Птичият грип атакува! Първото огнище на заразата за 2023 г.

...
Птичият грип атакува! Първото огнище на заразата за 2023 г.
Коментари Харесай

Птичият грип отново атакува!

Птичият грип нападна! Първото огнище на болестта за 2023 година беше записано предишния месец във плантация за пъдпъдъци в Етрополе, само че към този момент са хванати нови птици с заболяването, сигнализират от НЛРС " Съюз на ловците и рибарите в България ".

По поречието на река Ябланица в Пернишка област са открити 7 чапли и 5 диви патици, които също са преносител на заболяването, която преди едно десетилетие съществено удари света, в това число и България. Тогава беше толкоз мощно публикуван, че даже беше възпят с кючек от роден оркестър.

" Необходимо е заостряне на вниманието и на ловците, и на рибарите в региона за нараснала смъртност по пернатия дивеч, изключително водоплаващи, като при подозрение се уведомяват ветериннарните служби. От своевременните реакнции зависи доста за запазване от рисковия вирус ", молят от НЛРС " Съюз на ловците и рибарите в България ". Внимателни би трябвало да бъдат и стопаните, като от време на време да ревизират положението на домашните си пернати.

Птичият грип е разказан е за първи път в Италия през 1878 година като " птича чума ", а през 1955 година излиза наяве, че е вариация на грипните вируси. Понастоящем е известно, че съществува по целия свят.

От месеци птичият грип върлува в Съединени американски щати и Европа, което е повода в международен мащаб цените на яйцата да нарастнат. В Америка стигнаха до такава степен, че предприемчиви фермери дават кокошки чартърен, с цел да снасят яйца. Повишение има и у нас, само че аргументите са други. " Цената на яйцата, когато потеглиха да нарастват, беше извънредно ниска. Години сътрудниците работехме на загуба. Освен това 100% е скокът в цените на фуражите, усили се токът, горивата и всички други консумативи ", изясняват от Асоциацията на промишленото птицевъдство у нас.

Ситуацията облагодетелства родните птицевъди, които изнасят български яйца най-вече към Европа. " В цяла Европа има дефицит на яйца, получаваме запитвания непрекъснато от разнообразни страни да им продаваме яйца, без оглед на цената ", прибавят от асоциацията, предава " България през днешния ден ". От сектора показват, че не се чака поевтиняване на яйцата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР