Птичи грип пламна във ферми във Войводово Спешно заседание на

...
Птичи грип пламна във ферми във Войводово Спешно заседание на
Коментари Харесай

120 000 птици ще бъдат умъртвени заради инфлуенцата в...

Птичи грип пламна във ферми във Войводово

Спешно съвещание на Областната епизоотична комисия бе извършено през днешния ден. Със заповед на изпълнителния шеф на БАБХ е оповестено огнище на инфлуенца-птичи грип в два животновъдни обекта в землището на с.Войводово. Обектите са промишлени, за развъждане на бройлери и за патици – мюлари. След сигнал за нараснала смъртност екипи на Агенция по храните от Хасково са посетили обектите и след проучване на взетите проби е открито съществуването на инфлуенца, заяви по време на съвещанието на Областната епизоотична комисия шефът на Агенцията в Хасково доктор Георги Илиев. В двата обекта има близо 120 хиляди птици, които ще бъдат хуманно евтаназирани и загробени. Районите ще бъдат дезинфекцирани, а придвижването на животни, артикули от тях и яйца в зоната на болестта неразрешено.
От през днешния ден е издадена и заповед от зам.областния шеф доктор Стефка Здравкова и ръководител на епизоотичната комисия Нарежда се неотложно да се свикат съвещания на Общинските епизоотични комисии, на които да се набележат съответни ограничения за попречване проникването на заболяването на територията на съответните общини и до 25. Октомври 2018г. да уведомят документално регионалния шеф на Хасково за осъществяване на набелязаните ограничения.
Директорът на ОДБХ-Хасково да провежда наложително ликвидиране по човечен метод и неутрализиране на всички наранени и контактни птици в животновъден обект с установено огнище.
В 3 км да бъде обособена защитна зона сред селата Войводово, Манастир и Конуш. 10-километрова да е следената сред Въгларово, Стамболийски, Тракиец, Гълъбец, Текето, Козлец, Мандра, Книжовник, Долно Войводиново, Горно Войводиново, Орлово и Малево. Около огнището се не разрешава напредването и търговията на домашни, диви и др.птици и яйца за разплод, като се изключи птици за неотложно кръвопролитие при съблюдаване условията на Агенцията по храните. Забранено е организирането на пазари, панаири и изложения на птици, разселване на пернати за възобновяване на дивечовия ресурс
Кметовете на обитаеми места в 3-километровата защитна зона и в 10-километровата следена зона към огнището да провеждат броене на птиците и дават данните на ОДБХ-Хасково./Марица

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР