Птичи грип отново пламна в промишлена ферма за кокошки-носачки в

...
Птичи грип отново пламна в промишлена ферма за кокошки-носачки в
Коментари Харесай

Птичи грип отново пламна в Трилистник

Птичи грип още веднъж пламна в промишлена плантация за кокошки-носачки в с. Трилистник, оповестиха от Българска организация по сигурност на храните. За същия обект това е второ огнище на Високопатогенна Инфлуенца А (грип) по птиците в границите на 2021 година и пето от 2017 година досега.

При определяне на огнището, в обекта се отглеждали над 30 хиляди птици, като подозрението за заболяване измежду тях е подбудено от нараснала смъртност.

Издадена е заповед на изпълнителния шеф на БАБХ за оповестяване и ограничения за надзор на въпросното огнище на Инфлуенца по птиците. Предстои умъртвяване по човечен метод на заболелите и контактни птици и неутрализиране на труповете под формален контрол и по метод, недопускащ разпространение на заболяването.

Около птицефермата са избрани: 3-километрова защитна зона, в която попадат обитаемоте места от общ. Марица – с. Трилистник; общ. Раковски – землището на с. Стряма – Държавно ловно стопанство „ Чекерица “ и 10-километрова следена зона, в която попадат обитаемоте места общ. Марица - с. Рогош, с. Скутаре, с. Маноле, с. Манолско Конаре, с. Ясно поле, с. Динк, с. Крислово, с. Калековец, с. Желязно и с. Войводиново; общ. Раковски – гр. Раковски, с. Стряма и с. Шишманци, общ. Садово – гр. Садово.

Извършва се епизоотично изследване и следене на придвижвания на домашни и други птици, яйца, артикули и странични скотски артикули добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с софтуерния развой в двете зони.

През 2021 година в Европа вирусът на Високопатогенна инфлуенца (H5) е доказан при 1 790 диви птици и в 1 219 огнища във ферми с домашни птици. В момента циркулират главно вариантите на Високопатогенна инфлуенца H5N8 и H5N1.

От началото на годината в България са доказани 9 огнища (в това число новото в село Трилистник) и 2 случая при диви птици.

БАБХ припомня, че птичето месо и артикули, добити в обект, в който е открито огнище на Инфлуенца по птиците, не съставляват заплаха за човешкото здраве при съблюдаване на хигиеничните правила за обработка на храни в семейството.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР