Псуват ни, обиждат ни, заплашват ни. Лекарите не могат да

...
Псуват ни, обиждат ни, заплашват ни. Лекарите не могат да
Коментари Харесай

Бунт на фармацевтите: държавата на съд, под въпрос е отпускането на лекарства в аптеките |

Псуват ни, наскърбяват ни, заплашват ни. Лекарите не могат да изпишат медикаменти, ние не можем да осъществим рецептите. А когато има рецепта, няма по какъв начин да дадем лекарството, защото   често се срутва. Хората се изнервят и си го изкарват на нас.

За Коронавирус рецептите здравните управляващи се допитаха до лекарите, до нас - не. Казаха: " Аптеките ще ги изпълнят ". А аптеките можем ли? Обезпечени ли сме? Имаме ли техническата опция? Не, само че и никой не се поинтересува. 

Идват потвърдено позитивни пациенти и желаят медикаменти за Коронавирус. Няма по какъв начин да ги дадем. И тези заболели обикалят пет и повече аптеки, разнасяйки болестта.

За страната ние не сме част от здравната система. Нямаме поради единствено това, че ние сме изключени от листата с имащите право на в допълнение заплащане за работа на първа линия с Коронавирус. Просто ни се спуска нещо, без даже да бъдем запитани можем ли да го осъществим. Отношението е меко казано обидно. Наричат ни " печалбари ", " търгаши ", " спекуланти на гърба на хорските страдания ". Писнало ни е.

Така магистър-фармацевт от София разказва пред OFFNews изискванията, в които работят той и сътрудниците му в аптеките от началото на пандемията у нас. Натрупали са се толкоз доста напрежение и яд, че организацията им - Български фармацевтичен съюз - заведе групов иск против Народното събрание и Министерския съвет за дискриминационно отношение към магистър-фармацевтите в пандемията от COVID-19. За решението съсловната организация заяви през днешния ден.

Ситуацията е толкоз изострена, че в случай че страна и фармацевти не стартират да си приказват и няма схващане,  пациентите може да останат без медикаменти по здравна каса. Причината? Договорът с НЗОК на аптеките изтича в края на месеца. Ако не бъде подписан нов, няма да има съображение, на което от аптеките да дават медикаментите по предписания.

На онлайн среща в събота на районните колегии са се чули не малко гласове с искане за оставките  на министъра на опазването на здравето и на Управителния съвет и Надзорния съвет на НЗОК, за което БФС също оповестява през днешния ден.

Как от БФС стимулират завеждането на груповия иск?

" В петък, 22 октомври 2021 година Българският фармацевтичен съюз (БФС) заведе групов иск от името на своите членове против Народното събрание и Министерския съвет. БФС е първата съсловна организация, която е принудена да направи това, заради дискриминационно отношение към магистър-фармацевтите, което съществува от години в системата на опазването на здравето, само че изключително отчетливо бе демонстрирано от страната по времето на пандемията от COVID-19 - написа Управителният съвет на съсловната организация. - От началото на месец септември БФС неведнъж упорства за среща с Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, с цел да се подсигурява и обезпечи естествената работа на аптеките с НЗОК, само че такава среща досега няма. Едва след завеждането на груповия иск бе получено писмо, което още веднъж трансферира отговорността към друга институция. БФС упорства за отговорно държание от българските институции, рационален разговор и равноправно отношение към всички класи – противоположното би задълбочило хаоса в системата и би основало усложнения за пациентите.

В БФС към този момент започнаха да идват заявления от Регионални фармацевтични колегии с искане за оставка на управлението на НЗОК. В момента не престават договарянията сред БФС и Националната здравноосигурителна каса по контракта сред НЗОК и откритите аптеки, като актуалният контракт е с отминалост до края на месеца, а нов към момента не е подписан, което слага в риск реимбурсирането на продуктите за домашно лекуване.

(...)

От началото на здравната рецесия, подбудена от разпространяването на острото вирусно заболяване ковид COVID-19, страната даде в допълнение заплащане, защитни средства и тласъци за работа на други категории медицински експерти – лекари, дентални лекари, експерти по здравни грижи. По необясними аргументи, макар многократните напомняния и мнения на БФС способените държавни органи в лицето на НЗОК, Министерски съвет и Народно заседание не са подхванали никакви дейности за премахване на дискриминационното отнасяне на магистър–фармацевтите. БФС поддържа даването на тласъци на другите медицински експерти, само че твърдо упорства отношението към магистър - фармацевтите да бъде равностойно - надлежно на отбраната на правата на индивида, на правото на Европейския съюз и на българското законодателство по признака публично състояние.

БФС акцентира, че магистър – фармацевтите са квалифицирани по своята подготовка аналогично на лекари и на дентални лекари – те са медицински експерти по силата на законодателството, образованието и отговорностите, които са им вменени. Те са най–бързо и директно наличните медицински експерти за пациентите, страдащи от COVID-19, медицински експерти, които всекидневно дават фармацевтични грижи за амбулаторното лекуване на това заболяване. Те са първата линия и при снабдяване на защитни средства и средства за тестване в домашни условия. При прекъсване или затрудняване на обслужването на пациентите по време на пандемията в избрани спешни моменти от страна на лечебните заведения само магистър–фармацевтите в аптеките остават медицинските експерти, които са отсреща.

В резултат на изложеното БФС предприе предявяване на групов иск пред българския съд против Министерския съвет и Народното събрание на Република България от името на членовете си за определяне на дискриминационното отнасяне. До момента не е налице сходна процедура от страна на други съсловни организации, само че обстановката, в която са сложени магистър–фармацевтите и твърдото неглижиране от страна на страната на справедливите им претенции е повода за използването на този метод.

БФС още веднъж приканва способените държавни органи, които са виновни за подготовката на Закон за бюджета на НЗОК за 2022 година – НЗОК, Министерство на здравеопазването и Министерския съвет, да плануват нужната основа за равноправно отнасяне на магистър–фармацевтите. Трябва да се уточни, че нужните средства са надменно по-малки по мярка от тези, които страната повече от 18 месеца дава на останалите медицински експерти. Въпреки това досега магистър–фармацевтите не са желали оставки на органите на ръководство и не са предприемали протестни дейности. При продължаващо безучастие на държавните органи и поради обстановката на нова вълна на коронавирусна зараза, последните дейности са идни. Призоваваме към държавническо мислене, изцяло ръководство на системата и деяние по прекратяване на неравното отнасяне на най-достъпните медицински експерти, което да бъде демонстрирано в оставащите дни до приключване на настоящия все още контракт с НЗОК. "

Надзорният съвет на НЗОК е дал отговор с безмълвен отвод на четири поредни писма на БФС с покана за среща, излиза наяве от позицията на организацията. Едва след петото и след завеждането на правосъдния иск оттова получили отговор от шефа на НЗОК, а не от Надзорния съвет.

" Надзорният съвет на НЗОК с тези си дейности прави проява на отношението си към магистър–фармацевтите, което очевидно е радикално друго от отношението към други медицински експерти – лекари и дентални лекари. Налице са редица въпроси, които изискват решение и са от компетентността на Надзорен съвет на НЗОК, който по закон изготвя план на закон за бюджета на НЗОК за 2022 година и дефинира в разпоредба разпоредбите, по които магистър-фармацевтите в аптеките отпускат на пациентите лекарствени артикули, заплащани от бюджета на НЗОК. Налице са голям брой проблеми и по отношение на действието на осведомителната среда по осъществяване на електронни наставления, които постановат разискване. Въпреки желанието на БФС за повишение на потенциала и почтено заплащане за активността на аптеките, Надзорният съвет на НЗОК отсрочва до последния вероятен миг срещата с УС на БФС, като в това време взима решения за разходване на средствата на данъкоплатците и на обезпечените лица при субективно отнасяне на обособените категории медицински експерти и ползите на снабдители ", се споделя в позицията.

В поредност свои решения от последните 10 година Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) по искане на БФС е открила, че признатият от НЗОК, Министерски съвет и Народното събрание метод на финансиране на дейностите от аптеките по отношение на лекарствени артикули, които са изцяло заплатени от бюджета на НЗОК, не подхожда на разпоредбите на конкуренцията , показват от БФС. Това може да ограничи и заплаши достъпа на пациенти до медикаменти и трансферира на магистър-фармацевтите осъществяването на обществената роля на страната, акцентират оттова. Организацията е поискала държавните органи да синхронизират нормативната уредба с рекомендациите на Комисия за защита на конкуренцията, само че досега това не се е случило.

" БФС смята, че търпението и отдадеността на магистър–фармацевтите към една система, която ги неглижира поредно, е на път да бъде изчерпано. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР