ПСЖ се превърна в най-мощната финансова институция в спорта по

...
ПСЖ се превърна в най-мощната финансова институция в спорта по
Коментари Харесай

Принудиха босът на ПСЖ да отговори на съмненията, дали клубът пере катарски пари в Европа

ПСЖ се трансформира в най-мощната финансова институция в спорта по света, откогато Насер Ал-Хелайфи оглави плана на катарските петролни магнати в Париж. Десетина години по-късно от ден на ден хора стартират да изпитват подозрения по отношение на задачите, които преследват вложителите с вложението си в клуба.

„ За нас пазаруването на ПСЖ беше като инвестиция в дребен бизнес, който работеше на загуба. Трябваше да се влагат доста пари, с цел да може в този момент да коства доста повече, в сравнение с платихме. Получихме много предложения, само че ги отхвърлихме. Това е план, който съумява да добави стойност към европейския футбол, а не цели да пере пари “, сподели Ал-Хелайфи пред английското издание The Athletic.

„ Парижани “ неведнъж са ставали обект на рецензия от хора на високо равнище, като Хавиер Тебас, който е президент на Испанската футболна федерация. Той неведнъж е заявявал, че финансовите доклади на тима са нереалистични. Тебас даде за образец локалните Реал Мадрид и Барселона, които от години оглавяват класациите по известност и респективно по финансови приходи, само че нито един от тях не може да мери финансовите си резултати с тези на ПСЖ.

Припомняме, че през 2017 година Неймар дойде на „ Парк де Пренс “ против рекордните €222 млн. и то в разгара на „ Финансовия феърплей “, натрапен от УЕФА. Същата година бе притеглен и Килиан Мбапе, само че със странната уговорка в контракта си за наем от Монако, че ще играе един сезон и по-късно наложително „ парижани “ би трябвало да го изплатят за €145 млн. Лионел Меси пък дойде през предишното лято и автоматизирано получи контракт за над €37 млн. на година, въпреки и за него да не бе платена трансферна сума. Това са единствено част от колосалните разноски на клуба, които на доктрина се покриват от продажбите на билети, фенски продукти, телевизионни права и присъединяване в евротурнирите. Груба сметка демонстрира, че за миналите 5 години единствено упоменатите трима са коствали към €1 милиарда При това без да считаме прехвърлянията на останалите звезди и техните заплати.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР