Психолози призовават рекламата на хазарта да се ограничи в разумни

...
Психолози призовават рекламата на хазарта да се ограничи в разумни
Коментари Харесай

Тревожна тенденция: Расте броят на непълнолетните, които залагат онлайн

Психолози приканват рекламата на хазарта да се ограничи в рационални граници

Ръст на броя на малолетните, които се увличат по
хазартни игри и залагания регистрира въз основата на наблюденията в практиката си клиничният психолог доктор Сезгин Бекир.

“Напоследък се вижда нараснало търсене на консултация от родители по отношение на
хазартни действия, в които са въвлечени техните деца, нещо, което допреди една-две години съвсем не се случваше. Тоест, откакто има търсене на подобен тип консултация, индиректно може да се каже, че се усилва броят освен на децата и младежите, които се увличат по такива действия, само че и броят на младежите, които имат проблем с играта, със залаганията било онлайн или на хартия, тъй като подвластното държание става очевидно тогава, когато се появят проблеми. Най-вероятно в тази ситуация става въпрос за една задлъжнялост или влизане в дългова серпантина, за нарушени фамилни взаимоотношения, понижаване на триумфа или овакантяване на учебно заведение или работа, т.е. към този момент се виждат признаците на така наречен „ хазартна взаимозависимост “ и тогава околните стартират да търсят консултация “. Това сподели в ефира на експертът по предварителна защита и превъзмогване на зависимости. Той добави, че в неофициални диалози учениците също удостоверяват информация за зачестили случаи на техни връстници, които играят хазарт. по-голям % от случаите са на възпитаници в гимназиална възраст.

По оценката на доктор Бекир причина за разразилия се наскоро спор сред неправителствени организации, които се занимават с проблемите на децата и спортни клубове, по отношение на ограничението на рекламите на
хазартни действия е недоумение и незадоволителна осмисленост на концепцията.

" Идеята на подписката, инициирана от Национална мрежа за децата не е да се забрани въобще рекламата на
хазарта, а да се ограничи в рационални граници, с цел да не основава заплаха от въвличането на младежите. Необяснима е реакцията на някои спортни клубове и организации, че по този начин ще останат без финансиране на активността си. Трябва да вникнат във философията на подписката ", предложи доктор Бекир.

Той напомни, че има доста страни, в това число наши съседки, където освен рекламирането, само че и самите
хазартни действия са неразрешени, само че това не е довело до стопиране на развиването на спорта.

По думите на експерта все още няма публична статистика или правдиво изследване, което да наблюдава процеса на замесване на деца и младежи към
залаганията. „ Надявам се в най-скоро време това нещо да се случи, с цел да имаме някаква показва за рисково държание, обвързвано с хазартни действия изключително при младите “, сподели доктор Бекир. Според него не би било неприятно, по сходство на предизвестията в предизборните изяви и материали, при рекламирането на хазарт да има надпис, че става въпрос за рисково занятие, което води до пристрастяване.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР