Психология на тялото: Какво можем да кажем за човек по

...
Психология на тялото: Какво можем да кажем за човек по
Коментари Харесай

Психология на тялото: Какво може да се каже за човек по стойката му?

Психология на тялото: Какво можем да кажем за човек по неговата стойка?

Организмът ни е комплицирана конструкция, в която всички елементи са неразривно свързани. Понякога може даже да се учудим по какъв начин едното зависи от другото. А през днешния ден имаме и нещо, с което да ви изненадаме.

Неправилна стойка
Стойката е нормална поза на човек, според от положението на скелета. Всеки човек има лична стойка. Но тя е променлива: тя се трансформира денем под въздействие на разнообразни фактори. Тези промени могат да бъдат повлияни както от вътрешни, по този начин и от външни фактори.

Когато душата е щастлива, ние сякаш имаме криле на гърба си, изправяме се, изправяме раменете си и нашата стойка се трансформира. Когато настроението ни е потиснато и ни тревожат неприятности, човек се прегърбва, спуска глава и гледа в земята. От това, каква е нашата стойка, хората ни възприемат по друг метод.

Преценете сами, когато видите човек с изправен тил, изправени плещи и повдигната брадичка, какво мислите за него? Разбира се, че човек е убеден в себе си, той неумишлено провокира почитание. И има взаимовръзка. Доказано е, че хората с добра стойка са доста по-успешни от своите сътрудници, те реализират по-добри резултати в кариерното си развиване и са уважавани от всички.

Испанският мъдрец Балтазар Грасиан споделя: “Човешката стойка е фасадата на душата му ”. И в реалност, по стойката на човек може да се каже доста. Психолозите даже разграничават няколко вида персони, учредени на стойката на човек.

Шизоиден вид
Хората от този вид са слаби и жилести. Имат ясно изразен надолнище: когато ги гледате в профил, наподобява, че гърбът им е закривен като черупка на охлюв. Раменете са повдигнати, а главата назад, притисната към раменете, доколкото е допустимо. Главата постоянно е отпусната, а очите непрестанно гледат към пода.

Такива хора постоянно са срамежливи и затворени. Те не се усещат добре в огромни компании, пробват се да се скрият в техния свят, да заобикалят нови запознанства. Усещането е, че този свят ги плаши. Подобен вид стойка е имал Чарли Чаплин.

Орален вид
Това са хора със мощно телосложение. Ако погледнете в профил, можете да видите, че тялото постоянно се накланя леко напред, а главата леко обратно и брадичката се издава напред. Тази поза предизвиква напрежение в мускулите и може да докара до подправена остеохондроза с течение на времето.

Такива хора са душата на компанията. Семейството и приятелите са значими за тях. Дори на работното място, положителният тим е значим за тях. Те непрекъснато се нуждаят от утвърждение и хвалба, доста прочувствени и уязвими са. Известен собственик на тази стойка е Пол Маккартни.

Мазохистичен вид
Да определете този вид стойка е елементарно. Създава се чувство, че гърбът на човек не може да бъде изправен, той постоянно е подгърбен, раменете му са наклонени, а ръцете му висят свободно. Главата е леко отпусната. Мерилин Монро има сходен вид стойка.

Тези хора не са уверени в себе си, срамежливи, доста плахи. Те се ужасяват от рецензията, непрекъснато търсят утвърждение, пробват се да угодят на всички. Това телосложение се назовава “позата на жертвата ”. Със сигурност сте забелязали, че има хора, които непрекъснато стават жертва на нарушители. Така че, това не е инцидентно, такива хора непрестанно са ограбвани, тъй като хората виждат в тях евентуална жертва.

Психопатичен вид
Това са същински генерали. Гърбът е прав и под напрежение, липсва еластичност. Създава се усещане за добра стойка и горделивост, че този човек е убеден в себе си. Раменете са разгънати, гръдният панер е разпрострат напред и вратът е доста стегнат и прав.

Те са мощни и самоуверени хора. За тях значими са властта и контролът над всички. Тези хора постоянно реализират триумф в кариерата си, построяват личен бизнес или заемат управителни длъжности. Те се нуждаят от ясна подчиненост, в която са на върха. Ярък образец е Маргарет Тачър.

Истеричен вид
Гърбът е прав, само че по-гъвкав. Човекът е доста еластичен, той непрекъснато трансформира позата си. Вратът е прав и се простира нагоре, само че главата е наклонена встрани, едното рамо е по-високо от другото. Тази стойка притежаваше известният режисьор Федерико Фелини.

Тези хора в действителност се нуждаят от внимание, тъй че те се държат демонстративно, а от време на време даже предизвикателно. Те са много прочувствени и се поддават на непознато въздействие. Освен това хората с подобен вид стойка са естети, доста обичат да купуват неща, а по-късно се хвалят с тях.

Най-вероятно чертите на характера не могат да бъдат изменени (въпреки че това е допустимо при мощно желание), само че стойката може да бъде поправена. Това не е едносъставен камък, в който сте затворени. Това е гъвкаво нещо, над което можете и би трябвало да работите. Създайте идеална стойка със лични старания. Вашето тяло ще ви бъде признателно за това, тъй като освен вашият външен тип и психическо положение зависят от вашата стойка, само че и здравето на вашите вътрешни органи.

Идеалната стойка допуска баланс във връзка с отвесните оси на лявата и дясната половина на тялото. Ако има изразена асиметрия, тогава може да има функционално редуциране на краката и деформиране на таза, което на собствен ред води до доста други проблеми. Ортопедите допускат, че изкривяването на стойката идва най-вече от краката.

Стъпалата са основата на нашето тяло. Прекомерното асиметрично отклоняване на стъпалото сега на опора и отбиване основава каскада от несъразмерни придвижвания и претоварване във всички елементи – от краката до гръбначния дирек. Когато има дисторция при стъпалата, информацията за позицията на тялото в пространството се подава неправилно. Това води до дисбаланс в мускулите на тялото и способства за образуването на неправилна стойка.

Така че даже елементарните плоски стъпала могат да причинят съществени проблеми с гръбначния дирек. Не подценявайте плоските стъпала, започнете да ги коригирате, незабавно щом ги забележите.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР