Психологът Олга Минева твърдо вярва, че всеки от нас има

...
Психологът Олга Минева твърдо вярва, че всеки от нас има
Коментари Харесай

Историята на „Хвърчащите хора“ Оля и Ники: непримирими към женското насилие


Психологът Олга Минева твърдо има вяра, че всеки от нас има силата да трансформира освен своя живот, само че и този на останалите. Тя работи като учредителен съветник, като поддържа разнообразни екипи, а преди съвсем 5 години основава фондация E mprove .

Мисията на фондацията на Олга е да увеличи осъзнатостта към най-ранните прояви на принуждение във взаимоотношенията, както и да оказва помощ на дами и девойки, претърпели такова.

 На кафе Хвърчащите хора фрагменти vbox7

Николай Стоичков е продуцент, режисьор и основател на платформата за късометражно българско кино No blink , която се развива в продуцентска компания. No blink стои зад планове като „ Доза благополучие “, „ Диада “, „ 13 август “ и „ Това, което остава “.

Общото сред Олга и Ники , които гостуваха в рубриката на „ На кафе “ „ Хвърчащите хора “, е, че и двамата виждат ентусиазъм тук-там, където множеството хора виждат проблеми. И двамата работят с посока на това да трансформират изкуството като метод за предварителна защита и смяна на живота на хората.

 На кафе Хвърчащите хора фрагменти vbox7

Фондация Emprove работи главно за ранната предварителна защита – опцията дами, които се усещат в риск да потърсят поддръжка подпомагане или съвет, като разпознаят сами сигналите за живот в токсична среда и заплаха да станат жертва на домашно принуждение.

Случва се някои дами да пишат до фондация Emprove единствено тъй като имат потребност да поговорят с някого.

„ Това е имитация, която към този момент отваря диалога за това да я свържем с жена сървайвър, с наш терапевт “, изяснява Олга.

 На кафе Хвърчащите хора фрагменти vbox7

За нея най-важната стъпка е да се отстрани стигмата върху тези дами и да се потвърди, че няма тематики табу, както и да не назоваваме дамите „ жертви “. Те са сървайвърки – от британската дума „ survivor “, която значи „ оцеляващ “.

„ Важно е да покажем смисъла на това да пребориш една такава компликация, а не да се убеждаваш, че не си попадал в нея “, споделя Олга в ефира на „ На кафе “.

Жените сървайвърки желаят да оказват помощ на други дами да се вдъхновят и да създадат крачката да трансформират живота си. Фондацията предлага още канал във Viber с поддръжка и правни препоръки, групова терапия, насоки за кариерно развиване.

 На кафе Хвърчащите хора фрагменти vbox7

През 2018 година Ники Стоичков за пръв път попада на сюжета на дебютната лента на Яна Титова „ Доза благополучие “. Няколко години по-късно той сплотява сили с артиста Алекс Алексиев и през днешния ден в платформата на българското кино No blink има над 220 български типичен, нови и късометражни кино лентата.

Социалните дела и желанието посредством изкуство да се оказва помощ на обществото са в основата на плана.

 На кафе Хвърчащите хора фрагменти vbox7

В момента най-новият късометражен филм в платформата е „ Това, което остава “, отдаден на войната по пътищата и с присъединяване на Мария Бакалова в основната роля.

Какъв е бил пътят на Оля и Ники към техните планове през днешния ден, по какъв начин се въодушевяват, какво им престои и още доста любопитни и значими детайлности за идеите им, разберете от видеото горе.

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook , последвайте ни в Instagram , намерете ни в TikTok .

 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР