Психолог описва явлението още през 70-те години, наблюдавайки наркозависими, когато

...
Психолог описва явлението още през 70-те години, наблюдавайки наркозависими, когато
Коментари Харесай

Прегаряме все повече заради социалните медии

Психолог разказва явлението още през 70-те години, наблюдавайки наркозависими, когато вижда по какъв начин вените им са прогорени от многочислените убождания и цигари

Жените наподобява са по-засегнати от казуса с прегарянето, тъй като те се пробват да съчетаят няколко функции по едно и също време (източник: CC0 Public Domain)

Една зараза се вихри в близост и най-вероятно познавате най-малко един човек, инфектиран от нея. 24-часовият цикъл от вести и стрес визира доста хора. Психо-емоционалното прогаряне е на всички места. Социалните медии и интернет се оказаха в основата на нещата.

Книги се печатат за него, публикации се пишат за него, мощни медицински групи сигнализират за него, а елементарните хора страдат от него. Огромна част от организационните ръководители по човешките запаси настояват, че прогарянето е „ бойкот за задържането на работното място “, отбелязва Вашингтон пост.

„ Организациите нормално възнаграждават чиновниците, които стоят на работа по-дълго и работят повече часове, а са склонни да заменят служащите, които не поемат увеличено работно натоварване – което е последователен проблем. Той води до прегаряне “, споделя Дан Шаубел, шеф по проучванията във Future Workplace – компания, проучвала казуса в Съединени американски щати.

Откъде идва това разбиране – прегаряне? Психологът Херберт Фройденбергер разпространява термина през 70-те години, основавайки се на работата си с наркозависими, когато вижда по какъв начин вените им са прогорени от многочислените убождания и цигари.

Сериозни последствия

Прегарянето е термин, който може елементарно да се спекулира, изключително от хора, които са склонни да преиграват – да вземем за пример човек, който може да твърди, че умира от апетит, когато е леко гладен, или че замръзва, когато му е леко хладно. Това би било безвредно, в случай че с термина подобен човек просто разказва умората в края на работния ден или седмица. Но човек, който в действителност е прегорял, може да има съществени здравни проблеми.

Например, медиците от Съединени американски щати разказват случай на жена, постъпила в болница с остри и мощни болки в корема, за които след седмица проучвания не е открита „ здравна “ причина. В последна сметка се оказва, че дамата е преживявала голям стрес през последните месеци преди болките. Проблемът отминава, когато тя се успокоява.

Други постоянно срещани признаци могат да са чести настинки или заболявания, бодърствуване и наклонност за облекчение на напрежението по нездравословни способи, като да вземем за пример с прекалено много алкохол.

Някои хора прибягват към неразумни способи за решение на казуса като да вземем за пример лудешко онлайн извършване на покупки. Това обаче не оказва помощ.

Стрес или несправяне със напрежението

Експертите разказват прегарянето като като „ продължителен стрес, с който човек не може да се оправи ”. Т.е. прегарянето е породено от продължителен стрес, а не от самите стресови фактори. Важно е двете неща да се разграничат. Стресовите фактори са външни: описи със задания, финансови проблеми или безпокойствие за бъдещето. Стресът, въпреки това, „ е неврологичната и физиологична смяна, която се случва в тялото, когато срещнете стресови фактори “.

За да се пребори прегарянето, хората би трябвало да се оправят със самия стрес. Те би трябвало да разрешат на тялото си да приключи цикъла на реакция на напрежението. Това може да включва физически извършения, сън, срещи онлайн с другари и приятни хора, вървене измежду природата и други Грижата за себе си значително предотвратява прогарянето и това евентуално не е изненадващо за никого.

Вместо това обаче доста хора са склонни да се концентрират върху върху стресовите фактори. Те одобряват, че стресът им ще изчезне, се борят с проблемите, в случай че извършват дилемите, в случай че непрекъснато ревизират работата си по отношение на листата си със задания – т.е. в случай че непрекъснато се форсират още повече.

Майките

Жените наподобява са по-засегнати от казуса с прегарянето, демонстрира изследване на Kronos. Така е, тъй като те се пробват да съчетаят няколко функции по едно и също време – функции, всяка от които изисква доста внимание и доста запас: да бъдат положителни чиновници и да бъдат положителни майки.

Каква подигравка! Движението за правата на дамите сякаш трябваше да дава избор на дамите. Звучи ужасно, само че стана по този начин, че в случай че си жена, в този момент би трябвало да правиш всичко. Трябва да управляваш къщата си, и да си съвършената брачна половинка, и отлична майка, и да си добър чиновник. Стресът върху дамите е голям.

Социалните медии

Оказва се, че значително прегарянето се дължи на ролята на интернет, технологиите, обществените медии. Имайки интернет и преносим компютър или смарт телефон, чиновниците от ден на ден одобряват за обикновено да ревизират имейли до късно полунощ или рано заран и да им дават отговор, да наблюдават дадени процеси онлайн съвсем непрекъснато и без почивен ден. С течение на времето мениджърите стартират да одобряват това държание за обикновено. Дори го чакат или изискват от работещите.

Устремени към повече продажби, повече покупко-продажби, повече контракти, доста компании „ въоръжават “ своите служащи с таблети и мобилен интернет и въодушевено ги предизвикват да поддържат връзка с клиентите „ на всички места, когато и да е “. Това звучи добре за бизнеса, само че не добре за обособения човек. Той би могъл да поеме подобен ангажимент, в случай че умее да се оправя със напрежението самичък, само че доста хора не умеят това. За тях работенето „ на всички места и когато и да е “ става задължение, което води до прегаряне.

Лично пространство

Осигуряването на отмора и персонално време не е лесна работа в днешно време. Фиксирането на вниманието върху прегарянето може да се окаже прибавяне на повече стресови фактори. Например чиновник, който си взема отмора за обяд в парка (уж тъй като времето измежду природата понижава стреса), може да се почувства длъжен да остане в офиса отвън работно време. Един час по йога или разходка е различен детайл, който човек може да припознае като „ още една задача, която би трябвало да се натика в календара “.

Предотвратяването на прегарянето изисква твърди решения. Всички имаме еднообразно време за един ден: 24 часа. Да имаш отмора – без значение дали с разходка, спомагателен час сън или диалог с другар – значи нещо друго да изпадне от графика ти. Трябва да жертваш нещо. И по-важното – да не изпитваш виновност за това.

Отначало човек може да се усеща зле и даже да се паникьосва, че не прави нищо. Но скоро ще забележи, че е отминал точката на изкривяване. Стресът отстъпва.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР